De leukste educatieve rekenspelletjes om thuis te spelen!

Marisca

De dagen zijn korter en kouder en omdat de kinderen dan ook vaker binnen zijn, maken we het met elkaar gezellig. We steken kaarsjes aan, pakken er wat lekkers te eten en te drinken bij en maken de kinderen blij door samen een spelletje te doen. Heerlijk die ‘quality time’ met elkaar, dat zijn vaak de mooiste herinneringen! In dit blog geven we je 5 tips voor leuke DIY rekenspelletjes die je samen met je kinderen kunt spelen. Zo leren ze spelenderwijs nog beter rekenen!

Kaboem

Benodigdheden: 1 glazen potje, ijsstokjes en een zwarte stift

Heb je weleens gehoord van het spelletje ‘Kaboem’? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een glazen potje, ijsstokjes (deze kun je kopen bij winkels als Action en Big Bazaar) en een stift. Op iedere uiteinde van een ijsstokje schrijf je een som, bijvoorbeeld sommen tot 10 of 20. Op twee ijsstokjes schrijf je ‘Kaboem’.

Iedere speler mag om de beurt een stokje pakken en als hij de som heeft opgelost mag hij het stokje houden. Degene met de meeste stokjes is de winnaar, maar als je het stokje met ‘Kaboem’ trekt is het spel voorbij en moeten alle stokjes weer in het potje. Zo speel je een spannend spel en wordt er ondertussen flink gerekend.

Winkeltje of restaurantje spelen

Benodigdheden: Speelwinkeltje of keukentje en nep geld

Veel kinderen spelen graag winkeltje of restaurantje. Misschien heeft jouw kind wel een speelgoed winkeltje of keukentje. Je zult ongetwijfeld regelmatig de klant spelen dus waarom zou je dat niet een educatief tintje geven? Met nep geld kun je betalen en kun je je kind leren hoeveel hij terug moet geven. Veel kinderen vinden het erg leuk om met geld te spelen waardoor ze ongemerkt beter leren rekenen.

Van decoratie naar educatie

Benodigdheden: houten paddenstoeltjes of ander decoratiemateriaal

In veel winkels (zeker in deze periode) kun je doosjes kopen met decoratiemateriaal zoals deze kleine paddenstoeltjes. Hier kun je ook mee rekenen! Zeker sommen tot 10 zijn heel geschikt om hiermee te oefenen. Pak samen met je kind wat lekkers te drinken en maak er echt iets gezelligs van. Klets ondertussen over van alles en nog wat en maak tussendoor wat sommetjes met de paddenstoelen. Laat jouw kind ook sommen maken voor jou. Juist dan doe je dit echt samen en heeft je kind niet het idee dat het perse iets moet leren. Het is vooral gezellig.

Bewegen werkt echt!

Benodigdheden: een trap of een Wobbel. Dit is echter niet noodzakelijk, je kunt namelijk ook samen wandelen of fietsen.

Op school wordt vooral de linker hersenhelft van kinderen gestimuleerd. Deze gebruik je vooral bij rekenen, taal, logisch nadenken etc. Als je beweegt wordt vooral je rechter hersenhelft gestimuleerd. Als je beweegt terwijl je iets leert, stimuleer je de hersenhelften om met elkaar samen te werken. Er worden verbindingen gelegd waardoor je de stof makkelijker onthoudt. Leer je kind daarom de tafels terwijl jullie op de trap lopen of gebruik een Wobbel waarop je kind kan staan. Sportief en leerzaam!

De tafels oefenen met 10-kantige dobbelstenen

Benodigdheden: tafelkaarten van Squla en 10-kantige dobbelstenen

Veel kinderen vinden de tafels best lastig al ze hier net mee beginnen. Met dit spelletje kun je hun zelfvertrouwen vergroten en op een leuke manier de tafels oefenen! Bij verschillende webshops kun je 10-kantige dobbelstenen bestellen. Daarnaast print je twee keer de tafelkaart van Squla uit (voor ieder één kaart). Jullie krijgen ieder twee dobbelstenen en gooien eerst met de ene dobbelsteen en vervolgens met de andere. Deze twee getallen moeten jullie met elkaar vermenigvuldigen. Bij een goed antwoord mag je de som doorstrepen van de tafelkaart. Wie als eerste een hele tafel door heeft kunnen strepen, heeft gewonnen!

Dit zijn onze 5 tips voor leuke rekenspelletjes, veel plezier gewenst!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!