De middelbare school: hoe bereid je je kind erop voor?

Maike

Je kind zit in groep 8. Voor veel kinderen en ouders is dit een nieuwe periode. Hierna gaat je kind naar een andere school, naar de brugklas. Spannend! Hoe help je je kind voor te bereiden op deze grote stap? Tips, trick en meer over de voorbereiding op de middelbare school lees je in deze blog.

Laatste weken op de basisschool

Nog even en je kind gaat naar de middelbare school: er breekt een nieuwe fase aan voor jullie allemaal. De laatste weken op de basisschool is een bijzondere tijd voor je kind. Maar deze laatste weken liepen dit jaar wel héél anders. Na een periode van thuisonderwijs, mag iedereen weer naar school. En nu staat de zomervakantie alweer bijna voor de deur! Elke school werkt op zijn eigen manier aan het afronden van de laatste dingen, het vormgeven van de eindmusical en andere (gepaste) activiteiten. Welke alternatieven er ook bedacht zijn, al deze momenten spelen mee bij het afscheid nemen van de basisschool. Het betekent trouwens niet dat er helemaal niet meer geleerd wordt deze laatste weken! Sommige scholen werken aan een educatief project of ronden lopende leertrajecten nog af.

Afscheid nemen

Toen je kind vier jaar was kwam hij/zij als klein hummeltje binnen op de basisschool. De jaren vliegen voorbij en voor je het weet zit je kind alweer in de laatste klas: het is tijd om afscheid te nemen van zijn vertrouwde plek. Het is dan ook belangrijk dat je kind goed afscheid neemt van de basisschool. Zeker in deze periode. Als ouders kun je hem hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door je kind de ruimte te geven om lekker veel te spelen met vrienden en vriendinnen. Ook kun je het onderwerp ‘middelbare school’ voor nu het beste even laten rusten, zodat je kind volop kan genieten van deze laatste tijd en alle activiteiten die er nog worden georganiseerd.

Sommige kinderen kunnen zich in deze periode ook wat ‘down’ voelen. Afscheid nemen van een vertrouwde omgeving is voor de een moeilijker dan voor de ander. Probeer vooral goed contact te houden met je kind en zijn gevoelens serieus te nemen.

Middelbare school. Alles = nieuw

Veel kinderen vinden de brugklas best spannend en dat is niet gek: alles is nieuw. Een nieuwe klas, nieuwe lesstof, nieuwe leraren, nieuwe vrienden én vooral een nieuwe manier van leren.

Zodra je kind afscheid heeft genomen van de basisschool en het advies bekend is, kan hij zich langzaamaan gaan voorbereiden op de middelbare school. Hoe doe je dat? En hoe kun je je kind hierbij helpen?

Squla zet wat tips voor je op een rijtje:

  • Introductie middelbare school

   Veel middelbare scholen nodigen hun brugklassers uit voor een korte introductie vóór de zomervakantie start. Dit kan in kleine groepjes plaatsvinden, of online. De kinderen leren hun klas en mentor kennen en vaak krijgen ze nu ook hun lijst met boeken uitgereikt, als die van toepassing is. Houd deze data dus goed in de gaten.

  • Schoolspullen kopen

   Ga in de zomervakantie samen shoppen naar schoolspullen. Maak een lijstje van wat je kind allemaal nodig heeft straks in de brugklas. Een stevige rugtas, een toffe agenda en een etui met pennen en potloden mogen natuurlijk niet ontbreken.

  • Route oefenen

   Waarschijnlijk moet je kind verder reizen naar de middelbare school. Het is handig om deze nieuwe route alvast een paar keer te oefenen in de zomervakantie. Fiets bijvoorbeeld samen van huis naar het schoolgebouw en laat je kind de route ook een keer zelfstandig fietsen. Kijk wat belangrijke/gevaarlijke momenten zijn onderweg en bespreek deze. Ook als je kind met de bus of trein reist, is het fijn om deze route samen te bereizen en bijvoorbeeld te oefenen met waar hij uit moet stappen.

  • Voorbereiden op nieuwe vakken

   Ook krijgt je kind op het voortgezet onderwijs te maken met nieuwe vakken. Om hem zelfverzekerd van start te laten gaan, kun je hem in de vakantie extra laten oefenen met de vakken, bijvoorbeeld met WRTS. WRTS, het zusje van Squla, is een leerplatform waar je woordjes efficiënt en op een eenvoudige manier kunt leren. Een goede basis is belangrijk. Niet alleen voor vreemde talen, maar ook voor vakken als Nederlands (taal/spelling/begrijpend lezen) en Wiskunde (rekenen).

  • Samen praten

   Maak de onzekerheden en gevoelens van je kind bespreekbaar. Naar het voorgezet onderwijs gaan is een grote stap in de ontwikkeling van je kind. En het is natuurlijk logisch dat hij zich daar zenuwachtig over voelt. Of er misschien tegenop ziet. Daarom is het belangrijk om samen te blijven praten. Misschien helpt het jouw kind om een plan te maken en alvast een beetje te oefenen met hoe hij zich bijvoorbeeld voorstelt aan andere kinderen?

  • Leuke dingen doen

   Zorg ervoor dat het niet elke dag over de nieuwe school gaat, sommige kinderen worden hier alleen maar zenuwachtiger van. Probeer de gedachten van je kind te verzetten door samen veel leuke dingen te doen, op vakantie te gaan of lekker te genieten van jullie vrije tijd.

Tot slot…

Er staat een spannende, nieuwe periode voor deur: alles wordt anders voor je kind en er is veel om aan te wennen. Met genoeg rust, een positieve mindset en een goede voorbereiding komt het helemaal goed!

Geniet van de laatste momenten op de basisschool!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!