Ng of nk?

Er zijn behoorlijk wat Nederlandse woorden die de combinatie ng of nk bevatten. Net als bij f of v, s of z, g of ch en ou of au kan dit voor problemen zorgen bij het spellen. Weet je kind niet of hij ng of nk schrijft? Leer hem dan goed naar de uitspraak van het woord te luisteren. Op basis van de klank kan je kind namelijk bepalen of hij ng of nk schrijft. Vandaar dat deze woorden onderdeel uitmaken van de luisterwoorden. Wil je samen met je kind oefenen met woorden met ng of nk? Op deze pagina lees je er alles over.

Wanneer nk of ng

Als je kind wil bepalen wanneer hij nk of ng schrijft, kan hij het woord het beste hardop uitspreken. De klank ng levert vaak niet al te veel problemen op. Je kind schrijft namelijk ng als hij deze klank hoort. Er zijn ook woorden die de klank ngk bevatten, zoals ‘stank’. Doordat je kind dit woord uitspreekt als /stangk/ denkt hij misschien ook dat hij ngk schrijft, maar dat is niet het geval. Als je de klank ngk hoort, schrijf je namelijk nk. De klank bestaat dus uit drie letters (ngk), maar je kind schrijft er maar twee (nk). Dit kom doordat er nooit een  g tussen de n en de k komt te staan.

Woorden met ng of nk

De Nederlandse taal is rijk aan woorden die de combinatie ng of nk bevatten. Als je kind wil bepalen welke van de twee combinaties hij schrijft, spreekt hij het woord hardop uit. Doordat woorden met ng of nk luisterwoorden zijn, kun je horen wat de juiste schrijfwijze is. In de onderstaande tabel hebben we een aantal voorbeelden van woorden met ng of nk op een rijtje gezet.

ng-woorden

nk-woorden

Behang

Bank

Slinger

Flink

Ding

Stinken

Gemengd

Winkel

Angst

Links

Tekening

Dankbaar

Zingen

Plank