Spelling oefenen met de leukste spelletjes voor thuis!

Pim

Spelling oefenen lijkt een saaie activiteit. Zeker als het oefenen niet echt vanzelf gaat. Maak het leuker door er een spelletje van te maken. Samen met de orthopedagogen van ZIEN in de Klas zetten we de leukste (gratis) spelletjes om spelling, taal en begrijpend lezen te oefenen op een rij.

Lezen stimuleren met leesbingo

Benodigheden: sjabloon voor een leesbingo (gratis te printen op www.squla.nl/materialen).

De koude wintermaanden zijn ideaal om rustig wat leeskilometers te maken. Op de bank onder een dekentje of in bed, lekker wegdromen in een fijn verhaal.
Om het leesplezier bij je kind te vergroten, kunnen jullie werken met een leesbingo. In een leesbingo zet je allerlei manieren om te lezen. Bijvoorbeeld: lees 15 minuten in je favoriete boek. Er mogen ook best wat gekke opdrachten tussen zitten, zoals: lees 15 minuten met twee verschillende sokken aan.
Leesbingo squla

 

 

Print leesbingo

 

Download de Squla-leesbingo of maak een eigen versie.
Meer tips om het lezen te stimuleren lees je op ons blog Zo krijg je je kind wél aan het lezen: 8 ijzersterke tips van ouders.

Spelling oefenen met Halli​ ​Galli

Benodigdheden: een bel.
Je zet een bel midden op tafel en vraagt je kind om zich te focussen op een bepaalde klank; bijvoorbeeld de /cht/ in de verlengingsregel ‘cht/gt’. Jij noemt vervolgens een woord (bijv. ‘zacht’, ‘goed’ of ‘school’). Als de ‘cht’ klank voorkomt in het woord, moet je kind op de bel slaan. Zit de​ ​klank​ ​niet​ ​in​ ​het​ ​woord,​ ​dan​ ​mag​ ​de​ ​bel​ ​niet​ ​aangeraakt​ ​worden.

Spelling oefenen met het dobbelspel

Benodigdheden: dobbelsteen, potlood of pen en een blaadje.
Gooi de dobbelsteen en kijk wat voor woord jullie moeten opschrijven. Je kunt zelf ook mee doen, zo kunnen jullie elkaar na het opschrijven van een woord steeds controleren.
Bijvoorbeeld:
1 = een woord met een ei
2 = een woord met een –ng
3 = een woord met een -cht
4 = een woord met een au
5 = een woord met een g
6 = een woord met een -nk

leesbingo spelling oefenen

Weetwoorden oefenen met het klanken-kwartetspel

Benodigdheden: het klanken-kwartetspel van Squla (gratis te printen).

spelling oefenen kwartetspel

Print het klanken-kwartetspel en knip de kaartjes uit (plak ze eventueel op verstevigd papier). Kies de setjes kaarten van de klanken waar je mee wil oefenen. Schud​ ​de kaartjes​ ​door​ ​elkaar​, ​geef​ ​jezelf en je kind(eren) 4 kaarten ​en​ ​maak​ ​een​ ​blinde​ ​stapel van de rest van de kaartjes.​ ​Als​ ​het​ ​jouw beurt​ ​is,​ ​vraag​ ​je​ ​een​ ​kaart​ ​van​ ​de​ ​ander​ ​om​ ​zo​ ​een​ ​kwartet​ ​te​ ​maken​ ​van​ ​één​ ​van​ ​de​ ​klanken.​ ​Als​ ​je​ ​een​ ​setje​ ​van vier​ ​kaarten​ ​met​ ​dezelfde​ ​klank​ ​hebt,​ ​roep​ ​je​ ​‘kwartet!’.​ ​Heeft​ ​de​ ​speler​ ​de​ ​gevraagde​ ​kaart​ ​niet,​ ​dan​ ​pak​ ​je​ ​een​ ​kaart​ ​van de​ ​blinde​ ​stapel.​ ​Het​ ​spel​ ​is​ ​afgelopen​ ​als​ ​alle​ ​kwartetten​ ​compleet​ ​zijn.

 

 

Print kwartetspel

 

Dictee oefenen met het woord​ ​van​ ​de​ ​dag

Benodigdheden: potlood of pen en een blaadje.
In de ochtend wordt een moeilijk woord verkozen tot ‘woord van de dag’. Dit woord schrijven jullie na het ontbijt op een briefje en neemt je kind opgevouwen mee gedurende de dag (bijvoorbeeld in zijn of haar broekzak of rugzak). Tijdens de dag moet je kind dit woord vervolgens vijf keer gebruiken: in een zin, door het woord te tekenen,​ ​door​ ​het​ ​te zingen ​etc.

TaalExtra

Meer spelenderwijs oefenen met taal en oefenen met spelling? Bestel dan nu onze nieuwe spellingmethode TaalExtra. TaalExtra is gebaseerd op de behandeling die kinderen met dyslexie krijgen en leert je kind in kleine stapjes beter spellen en lezen. Zo legt je kind thuis een stevige basis waarmee hij of zij op school weer verder komt.

Deze spelletjes zijn gemaakt in samenwerking met Nienke Scholte Lubberink van ZIEN in de Klas.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!