Lees je mindset naar de groei-modus!

Suzanne Mooi

Je kunt alles leren, als je maar doorzet en in jezelf blijft geloven – juist ook als het even tegenzit. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind zo’n positieve houding ontwikkelt ten aanzien van leren? Er zijn vele boeken, podcasts en kaarten ontwikkeld over een zogenaamde growth mindset. Een mindset die gericht is op groei zorgt ervoor dat kinderen uitdagingen aan durven te gaan, veerkrachtiger zijn en dus beter om kunnen gaan met tegenslagen en beter weten wat ze nodig hebben om een doel te behalen. Genoeg redenen dus om je eens goed in te lezen in de wondere wereld van de growth mindset. Lees verder voor de allerleukste, positieve leestips voor ouder en kind!

 

Boekentip 1 | kinderen

De kleine koala in dit boek houdt niet van veranderingen. Hij zit het liefste hoog in de boom en laat graag alles bij het oude. Totdat er ineens iets gebeurt waardoor hij niet anders kan dan zich aanpassen aan zijn omgeving die verandert … en dat blijkt niet eens zo erg te zijn.

De ene persoon lijkt van nature beter om te kunnen gaan met tegenslagen dan de ander. Hoogleraar Angela Duckworth deed jarenlang onderzoek naar het aangaan van uitdagingen, het stellen van doelen en veerkracht. Uit haar onderzoek kwam voort dat veerkracht niet iets is ‘wat je hebt’ of ‘wat je niet hebt’. Het is aan te leren. Goed nieuws dus voor de kinderen van deze generatie. Duckworth onderschrijft het belang van het stellen van uitdagende doelen voor jezelf, omdat je op die manier groeit als mens. Het aanleren van veerkracht en het leren loslaten van sommige subdoelen die je eerder stelde kunnen daarbij erg behulpzaam zijn. Door (soms vervelende) omstandigheden kan de weg naar je einddoel soms ineens veranderen. Veerkracht kan je helpen om weer op te krabbelen en een nieuwe route te maken naar je einddoel.

Boekentip 2 | kinderen

In dit leerzame boek wordt het positieve nieuws gebracht dat je je brein zelf sterker en slimmer kunt maken. De eerste twee decennia van ons leven zijn de hersenen volop in ontwikkeling. Hoe meer je je brein uitdaagt met ingewikkelde doelen en uitdagingen, hoe meer verbindingen er in je hoofd gelegd worden.  Ook fouten maken ondersteunt de groei van je hersenen. Als je een fout maakt, dan gaat je brein op zoek naar nieuwe oplossingen. Het brein rekt zichzelf hierbij net zolang op, totdat het juiste antwoord er is.

Carol Dweck – de Amerikaanse psychologe die het begrip ‘growth mindset’ introduceerde – vergelijkt het brein ook met een spier. Hoe meer je de spier traint, hoe groter en sterker deze wordt. De mensen die zeggen dat het oplossen van puzzels en een potje schaken geen sport is, die kunnen na het lezen van dit boek dus maar beter hun mond houden…Denken is topsport!

P.S. Bij dit boek is ook een geweldige bijpassende poster ontwikkeld. Deze kan ondersteuning bieden bij het uitleggen van het nut van het ontwikkelen van een mindset die gericht is op groei.

Boekentip 3 | kinderen

Wouter de Jong, auteur, acteur en mindfulnesstrainer, stelt in dit boek ‘Als je leven een game is, dan is je hoofd de controller’. Kinderen leren dat zij de controle hebben over hun gedachten, over de keuzes die ze maken en over welke uitdagingen ze aan willen gaan. Het boek geeft kinderen daarnaast tools om beter om te kunnen gaan met stressvolle, saaie of moeilijke momenten in hun leven. Kinderen leren vanaf kleuterleeftijd langzaamaan om te rekenen, schrijven en lezen, maar waarom krijgen zij niet eerst les in hoe hun brein werkt? Dit boek brengt daar op een positieve wijze verandering in. Het boek kan voorgelezen worden aan jonge kinderen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen het boek zelf lezen.

Check ook eens de titelsong die Elise Schaap, actrice en partner van de auteur, ingezongen heeft bij het boek.

Boekentip 4 | volwassenen

Jammes Nottingham ontwikkelde ‘the teaching pit’, in het Nederlands ‘de leerkuil’ genaamd. Deze leerkuil staat symbool voor het moment waarop je tijdens het leerproces niet oppervlakkig aan het leren bent, maar ‘diep’. De auteur stelt dat hoe vaker een kind succesvol door ‘de leerkuil’ gaat,  hoe groter de kans is om een growth mindset te ontwikkelen. De juiste begeleiding bij het leerproces is van groot belang volgens Nottingham. Het moet voor de leerling duidelijk worden dat hij of zij zelf een effectieve leerstrategie heeft gevonden om de top van de leerkuil te bereiken. Een poster van ‘de leerkuil’ boven het bureau van je kind kan waardevol zijn bij de begeleiding van het huiswerk. De methode kan helpen om beter door te leren zetten en bewust te ervaren wat het teweeg brengt om op eigen kracht een doel te behalen.

Boekentip 5 | volwassenen

Ouders zouden volgens psychotherapeute Philippa Perry niet altijd op zoek moeten naar een oplossing voor het verdriet of onbehagen van hun kind, maar juist een arm om ze moeten slaan en leren accepteren dat het leven niet altijd over rozen gaat. Kinderen krijgen op deze manier niet het gevoel dat ze falen als ze even niet gelukkig zijn. In plaats van meteen op zoek te gaan naar een oplossing voor hobbels die op de weg komen, kunnen ouders leren om hier eerst samen met hun kind over te praten. Ouders kunnen ervaringen delen over hun eigen tegenslagen en de manier waarop ze na een moeilijke periode weer zijn opgestaan en doorgegaan.

Philippa Perry pleit ervoor om aandacht te besteden aan wat je kind voelt en de problemen die je kind ervaart te leren zien door hun ogen. Het is een opvoedboek dat dieper gaat dan advies over slapen, eten en regels opstellen. Het gaat terug naar de essentie van het ouderschap: het opbouwen van een sterke vertrouwensband met je kind. Vanuit deze vertrouwensband kan je kind veerkrachtiger omgaan met tegenslagen en met meer vertrouwen uitdagingen aan gaan. Je kinderen zullen erg blij zijn dat jij dit boek leest!

Boekentip 6 | volwassenen

Psychologie magazine | special positief opvoeden

Kun je de tijd (of de energie) even niet vinden voor het lezen van een boek? Koop dan dit tijdschrift over positief opvoeden. Pak dit tijdschrift er even bij als je een korte break neemt met een kopje koffie. Of leg het gewoon onder je hoofdkussen als je naar bed gaat; de positieve opvoed-vibes zullen zich ’s nachts vast en zeker vastketenen in je brein…waar een wil is, is een weg 😉.

Kaartentips | het hele gezin

Een kaartenset is een leuke en laagdrempelige manier om binnen je gezin of in de klas aan de slag te gaan met een op groei gerichte mindset.

  • De ‘helpende gedachten’ van Adinda de Vreede worden veelvuldig gebruikt door orthopedagogen, kinderpsychologen, leerkrachten en ouders. De set bestaat uit 52 kaarten met helpende gedachten die kinderen, tieners én volwassenen een prettiger gevoel kunnen geven of een beter resultaat kunnen laten behalen. Je kunt samen een kaartje trekken uit de set of alle kaartjes open op tafel leggen en er eentje uitkiezen die op dat moment het beste bij je past. Neem het kaartje bijvoorbeeld een week met je mee of hang het op een vaste plek en evalueer na de week hoe je het kaartje hebt toe kunnen passen.
  • Okidootjes zijn ook kaarten met helpende gedachten. De 51 kaarten helpen je om je veerkracht te vergroten en stevig in je schoenen te staan. Ze zijn speciaal ontwikkeld om te ondersteunen bij het bevorderen van een positieve mindset en groei voor kinderen vanaf 8 jaar. De kaartenset leert je hoe je een positieve focus ontwikkelt, hoe je om kunt gaan met verandering, tegenslag en andere stressvolle situaties en hoe je oplossings- en doelgericht denkt zodat je zelfvertrouwen en daadkracht krijgt.
  • Het Platform Mindset heeft 45 kleurrijke kaarten ontwikkeld waarop vragen staan die kinderen en volwassenen uitnodigen om te blijven werken aan de ontwikkeling van hun groei-mindset. Op de kaarten staan prikkelende vragen zoals bijvoorbeeld ‘Wat lukte doordat je goed had geoefend?’ en ‘Wat is voor jou belangrijk om te leren?’.

Als je klaar bent met lezen zal jouw mindset vast en zeker op de ultra-positieve stand staan. En vooral het geval dat het lezen toch niet zo wil lukken met een hectisch huishouden en een volle to-do-list; je hebt het boek dat je wilde lezen nog  niet gelezen. Blijf het proberen. Met de juiste mindset zul jij je doel bereiken en je kind zal dat allemaal gadeslaan en in zich opnemen. Jij bent dus sowieso goed bezig! Als dat geen positieve, helpende gedachte is…

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!