Concentreren kun je leren!

Suzanne

Concentratiewonder of ongeleid projectiel

Of je van nature goed bent in concentreren is afhankelijk van met welke genencombinatie en karaktertrekken je ter wereld bent gekomen. Het ene kind zit al van jongs af aan uren gefocust achter een legoboekje met 50 stappen en de ander haakt bij de 3e bladzijde al af om zich vervolgens vol overgave op een nieuwe activiteit te storten. Daarnaast heb je ook nog kinderen die bij de 3e bladzijde niet wegrennen, maar diep in gedachten verzonken raken; de dromers…. Je hebt als ouder al snel genoeg in de gaten bij welke groep jouw kind hoort en vanaf dan weet je dus ook of jouw hulp nodig is om jouw kind te leren hoe hij zich beter kan concentreren.

Concentratie in het klaslokaal verhogen

Het blijft voor leerkrachten een uitdaging om elk kind op zijn eigen manier geconcentreerd te laten werken. In een klas zitten nu eenmaal veel verschillende persoonlijkheden, waardoor de groepsdynamiek de mate van concentratie soms juist kan verlagen. Het is belangrijk dat de leerkracht jouw dromer of beweeglijke kind goed blijft monitoren, zodat er de juiste maatregelen geboden kunnen worden om ook jouw kind met focus te laten werken. Hieronder een aantal tips voor in de klas;

  • Een duidelijke planning en dagindeling kan voor veel rust zorgen in de klas. Voor kinderen met een ‘onrustig hoofd’ kan dit een hele fijne houvast bieden, ze weten waar ze aan toe zijn. De focus per taak zal hierdoor ook verbeteren, omdat zo duidelijk is geworden wanneer opperste concentratie is gewenst en wanneer hij de teugels heel even mag laten vieren.
  • Iemand die geconcentreerd werkt heeft ook behoefte aan pauze. Voor beweeglijke kinderen of kinderen die graag en veel praten werkt een pauze buiten het lokaal het beste. Het idee heel even weg te kunnen om een paar rondjes te rennen bijvoorbeeld kan wonderen verrichten op het gebied van concentratie in de klas. De leerkracht kan een kookwekkertje meegeven, ingesteld op een paar minuten. De leerkracht erkent op deze manier de behoeftes van deze kinderen en dat zorgt voor een positief gevoel bij het kind, het versterkt het wederzijds respect.
  • Heeft je kind moeite met concentreren, omdat hij snel is afgeleid in de klas? Overleg eens met de leerkracht of het af en toe mogelijk is om zijn taak of toets op een rustig plekje op de gang, buiten het klaslokaal te maken. Soms kunnen hier opvallende positieve verschillen te zien zijn, door de geboden rust presteert je kind weer meer op zijn werkelijke niveau.
  • Een gezamenlijke energizer of korte meditatie kan de concentratie ook bevorderen. Even uit het hoofd, in het lichaam. Bijvoorbeeld door wat yogahoudingen te doen in de klas of in de gymzaal.

Alle ingrediënten in huis voor opperste concentratie

Door de dag heen zijn er thuis voor je opgroeiende kind ook genoeg momenten waarop een beetje extra concentratievermogen heel erg welkom is. Hieronder een aantal tips:

  • Heeft je kind al wel eens huiswerk? Ruim samen de slaapkamer van je kind op, voordat hij aan de slag gaat met zijn werk. Als je geen tijd hebt om alles netjes op te ruimen, gooi dan tijdelijk alle rondslingerende spullen even in een paar wasmanden en zet deze uit het zicht om later netjes uit te zoeken. Een opgeruimde kamer is een vereiste voor een hoofd dat na moet denken.
  • Heeft je kind moeite met concentreren en om feitelijk aan tafel te blijven tijdens de 3 dagelijkse maaltijden? Er bestaan diverse hulpmiddelen om wiebelige, onrustige of dromerige kinderen te leren focussen. Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamd ‘wiebelkussen’ voor kinderen die moeite hebben met stilzitten, of een fidgetcube of tangle voor kinderen die graag aan iets friemelen om zo tegemoet te komen aan hun drang tot bewegen. Zo kunnen ze wel wat langer gezellig blijven zitten én voelen ze zich gehoord in hun behoeftes.
  • Leer je kind eens meer over snacks die concentratie verhogend kunnen werken. Blauwe bessen, walnoten, pure chocolade of een toastje met avocado zijn snacks die je kind op scherp zetten en zijn hersenen heel blij maken!
  • Wil je kind graag lezen thuis, maar merk je op dat hij snel is afgeleid en zich daardoor niet kan concentreren op het verhaal? Probeer eens een koptelefoon die geluid tegen houdt, erg geschikt voor kinderen die het meeste baat hebben bij totale rust en afzondering als ze zich willen focussen op 1 taak.

Het allerbelangrijkste is nog wel dat je kind zichzelf in de loop der jaren leert te begrijpen, zowel thuis als op school. Wanneer raakt hij precies afgeleid en hoe kan hij zichzelf op die momenten aanleren om een taak toch te volbrengen? Het is veel waard als je kind langzaam leert om ook zijn soms beperkende eigenschappen te leren omarmen en manieren te ontdekken hoe hij ondanks dat toch met een tevreden gevoel zijn doel kan bereiken. Leer je kind boven alles dat hij goed is zoals hij is, daar heeft hij nog het allermeeste aan! Hoe je dat nog meer kan doen, kun je in deze complimenten blog lezen.

Voor deze blog kwam ik een aantal interessant blogs tegen. Ik heb gekeken wat ik passend vond qua uitbreiding van de huidige blog, mogelijk zien jullie nog meer opties a.d.h.v:

  • https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/tips-om-je-kind-te-helpen-met-concentreren/news/168/
  • https://www.jmouders.nl/concentratie-kind/
  • https://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/zo-kun-je-de-concentratie-van-een-kind-verbeteren
Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!