Kleine professoren en snelle leerlingen; een klas overslaan?

Suzanne

Je kind leert snel, of is misschien wel begaafd of hoogbegaafd. De lesstof die wordt aangeboden maakt je kind zich elk jaar weer snel eigen en dan begint het lange wachten…. In veel gevallen krijgen kinderen die altijd maar moeten wachten op hun klasgenoten last van frustraties en zakken helemaal weg. Als ouder is dit moeilijk om te zien; je kind krijgt niet aangeboden waar het op cognitief gebied wel enorme behoefte aan heeft.

Wanneer vriendschappen niet vanzelfsprekend zijn

Daarnaast speelt de problematiek omtrent de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het intelligente kind lijkt sociaal onhandig, vindt moeilijk of geen aansluiting en lijkt niet optimaal te kunnen genieten van het buitenspelen en speelafspraakjes. In veel gevallen lukt dit gewoonweg niet, omdat deze leergierige kinderen geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes; ze hebben andere interesses en maken andere grapjes. Het gebrek aan het vinden van aansluiting zorgt vaak voor het vergroten van de onzekerheid, onzekerheid die er toch al vaak is omdat deze kinderen juist ontzettend goed aanvoelen dat ze al in veel dingen anders denken en hun tempo hoger ligt dan dat van leeftijdsgenootjes.

De weg naar meer geluk

Na constatering van de voorsprong van je kind rijst altijd de vraag: hoe zorgen we er zo snel mogelijk voor dat hij of zij weer gelukkig wordt op school. Het allerbelangrijkste is om hierbij eerst te kijken waar je kind behoefte aan heeft: welke omgeving voelt veilig voor je kind. Immers kan je kind het allerbeste groeien vanuit een veilige basis. Veel scholen bieden plusklassen voor deze groep leerlingen, maar helaas is dit niet genoeg voor sommige kinderen. De overstap naar een hogere klas is dan de eerste voor de hand liggende optie. Meningen zijn al jarenlang verdeeld over het versnellen in het basisonderwijs; bij het ene kind zal het vanaf dag 1 een succes zijn, het andere kind doet er maanden over om zijn of haar draai te vinden in de compleet nieuwe omgeving en in sommige gevallen blijkt het toch niet de oplossing te zijn voor meer geluk op school. Belangrijk is te luisteren naar je intuïtie als ouder: niemand kent je kind zo goed als jijzelf en het ouderlijk instinct liegt nooit. Uiteraard is nauw overleg met de school van je kind een tweede belangrijke stap; probeer op een open manier alle voors en tegens samen af te wegen en neem de tijd voor een weloverwogen besluit. Zodra de knoop door is gehakt en je merkt dat je daarna weer rustig in slaap kunt vallen ‘s avonds, dan weet je dat je het goede besluit genomen hebt 😉

Wat kun je nu voor actie ondernemen als je je kind langzaam steeds ongelukkiger ziet worden en hoe kun je je slimme kind nu het beste begeleiden?

  • Draag zorg voor een nauw en open contact met school en leerkrachten. Uiteindelijk zijn zij de personen die dag in dag uit de begeleiding en het lesprogramma van jouw kind verzorgen.
  • Laat je goed adviseren door derden en ga uitsluitend in zee met gespecialiseerde adviseurs die je vertrouwt en waar je in gelooft. Het is heel positief dat er de laatste jaren veel meer aandacht is voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, maar door deze groei in aandacht is het aanbod voor begeleiding van deze kinderen ook sterk gegroeid. Trek er de tijd voor uit om goed te vergelijken en om na te gaan wat de achtergrond, ervaring en opleiding is van alle aanbieders, om zo de juiste keuze te kunnen maken voor de begeleiding bij de ontwikkeling en het welbevinden van jouw kind.
  • Luister naar de behoeftes van jouw kind. Praten over gevoelens op jonge leeftijd is moeilijk. Vraag je kind niet mee te denken naar een oplossing, want vaak zijn ze nog te jong om alle gevolgen te kunnen overzien. Draag juist een aantal mogelijkheden aan en schrijf samen met je kind de voors en tegens op. Je kind zal zo ook inzicht krijgen en een gevoel kunnen koppelen aan alle mogelijkheden en kan mogelijk misschien al een voorkeur uitspreken. Probeer altijd in gesprek te blijven met je kind. Vaak uiten ongelukkige kinderen zich in onverbaal ongewenst gedrag. Laat een uitbarsting telkens een reden zijn om samen even 10 minuten te gaan zitten op een rustige plek. Ook al is je kind wellicht geen gemakkelijke prater, je kind zal zich zo gehoord en gesteund voelen, wetend dat jij echt wel aanvoelt dat er zaken zijn die zorgen voor verdriet en frustratie. Een onvoorwaardelijk gesteund kind voelt zich altijd sterker.
  • Zorg thuis voor voldoende uitdagend spel- en oefenmateriaal. Probeer altijd te voldoen aan de behoefte van je leergierige kind. Neem de tijd om vragen te beantwoorden of samen antwoorden op te zoeken. Mocht je geen tijd hebben (of gewoon eens helemaal geen zin ;)), spreek dan een tijd af waarop je de vragen gaat beantwoorden. Er is niets zo frustrerend voor een leergierig kind, als het niet mag leren en ontwikkelen op zijn of haar tempo. Koester deze mooie eigenschap van je kind en probeer hier altijd gehoor aan te geven. Bij bijvoorbeeld oefenenvoorschool vind je educatieve spellen, waarmee je je kind kunt laten werken aan eigenschappen als doorzettingsvermogen en inzicht.
  • Bij kinderen die een klas overslaan en dus 2 jaren in 1 zullen moeten doen, komen vaak hiaten (het ontbreken van bepaalde kennis) naar voren. Deze hiaten zijn uitstekend op te heffen door je kind regelmatig te laten oefenen met Squla.
    Het grote voordeel van het oefenen met Squla is de mogelijkheid om te switchen tussen de leerstof van de verschillende groepen. Heeft je kind dus bijvoorbeeld groep 4 overgeslagen en mist het kennis m.b.t. het automatiseren van de tafels, dan laat je je kind rekenen in groep 4 oefenen en voor alle andere lesstof switchen jullie over naar groep 5. Door veel oefenen komt je kind vanzelf op niveau, want een leergierig en intelligent kind heeft vaak van nature al een enorme drive om kennis te leren beheersen. Begeleiding is wenselijk, zo ben je er zeker van dat je kind niet telkens afhaakt en kun je hem of haar zelf actief blijven stimuleren om pas met een niveau verder te gaan als hij of zij de lesstof volledig beheerst. Q zal je kind belonen met de nodige muntjes 🙂

Nog geen lid van Squla? Bestel nu! Ben je binnen 14 dagen niet tevreden dan krijg je je geld terug.

Bestel nu

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!