Maak je kind sterk: geef complimenten!

Suzanne

Jij hebt dat project echt goed begeleid´, zegt een collega. ´Je ziet er echt stralend uit in die nieuwe blouse´, hoor je van een goede vriend. ´Je zorgt altijd zo goed voor mij´, fluistert je dochter zachtjes in je oor. Al deze complimenten geven je een warm gevoel van binnen, toch? Complimenten doen iedereen goed, dus ook zeker jouw eigen kind! Lees verder voor tips en inspiratie om je kind te laten groeien door complimenten…

De kracht van complimenten en positieve woorden

Complimenten, groot of klein, zijn voor iedereen fijn om te ontvangen. Een compliment bevestigt immers direct dat je ´het waard bent´. Het is dus telkens een bevestiging dat je gezien en gewaardeerd wordt voor wie je bent. Als volwassene is het zeer waardevol om een compliment te ontvangen, maar op het hart van kinderen heeft het misschien nog wel een grotere impact. Het zelfvertrouwen van een kind is nog aan het groeien. Een kind is zijn persoonlijkheid aan het vormen en zijn gedrag langs de lat aan het leggen van alle normen, waarden en regels om hem heen. Een simpel en treffend compliment kan je kind telkens de bevestiging geven dat hij op de goede weg zit.

Onzekerheden uitwissen

Je kind leren houden van zichzelf is misschien wel de grootste uitdaging van het ouderschap en misschien ook wel een van de allerbelangrijkste opgaves. Hoe cliché misschien ook; als je jezelf leuk vindt, dan kun je de wereld beter aan en sta je sterker. Helaas sluipen er bij bijna alle kinderen in de loop der jaren onzekerheden in hun systeem, bijvoorbeeld door kwetsende opmerkingen van anderen of doordat ze zelf de lat veel te hoog leggen. Uitspraken als ´ik kan niks´ of ´ik hoor er niet bij´ raken je als ouder diep. Maar er is goed nieuws: het compliment biedt altijd uitkomst en ook belangrijk: het biedt zichtbaar resultaat. Dus laat die grote complimenten-stroom maar komen. Het is echt nooit teveel! Het kan ook helpen bij het zelfvertrouwen voor een belangrijke toets.

Een liefdevol gebaar

De een heeft het meer in zich om met complimenten te strooien dan de ander. Misschien ben je zelf helemaal niet opgegroeid met het krijgen van positieve feedback, of ben je juist introvert van aard en uit je je gevoel niet makkelijk. Hou het simpel en moedig je kind aan in wat voor vorm dan ook. Dit hoeft echt niet alleen maar in de vorm van het gesproken woord. Ook een liefdevolle blik, een aai over zijn of haar rug of een kort briefje geven je kind het gevoel geliefd te zijn en gewaardeerd te worden.

4 Tips voor complimenteus ouderschap

  1. De kracht van herhaling is de grootste sleutel tot succes. Des te vaker je een compliment herhaalt, des te beter blijft het hangen in het hoofd van je kind. Afwisseling is natuurlijk leuk, maar test die kracht van herhaling maar eens een paar maanden uit met 1 compliment dat je vaker terug laat komen. Het is simpel, het kost weinig moeite en het effect is groots!
  2. Verras je kind met een mooie handgeschreven brief, bijvoorbeeld elk jaar op zijn of haar verjaardag of aan het einde van het schooljaar. Je kunt hierin kort de afgelopen periode doornemen, aangeven waar hij in gegroeid is en waar je van hebt genoten samen. Een prachtig aandenken: ook later als je kind volwassen is zal hij kunnen lezen waar jij toen al trots op was.
  3. Versterk het zelfvertrouwen van je kind extra door een compliment te geven in het bijzijn van zijn vriend(en) of familie. Je geeft je kind bewust even een podium om te stralen en oprecht trots te zijn op zichzelf. Iedereen mag daar van meegenieten!
  4. Heeft je kind ontzettend zijn best gedaan voor een toets op school? Verras hem na afloop met een mooi ingepakt boek als compliment voor zijn inzet én als motivatie om op dezelfde voet verder te gaan. Schrijf op de eerste pagina van het boek waarom je dit geeft, zodat je kind telkens weer kan teruglezen waar hij een compliment voor heeft gekregen. Zet het zwart op wit! TIP: Je hoeft echt niet altijd iets nieuws te kopen om je kind te verrassen: een eigenhandig beschilderde en vrolijk ingepakte ´complimenten- steen’ bijvoorbeeld kan net zo waardevol zijn.

Lees meer over het geven van effectieve en motiverende complimenten geven aan kinderen ->

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!