Een oppas in huis… hoe pak ik dat aan?

Marie-Renée Hofland


Met de Oppas App Charly Cares vind je gemakkelijk een fijne en betrouwbare oppas.
Als oppas let je niet alleen op de kinderen, maar kun je ook een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het oefenen van de schoolvakken. Hierbij komt het gebruik van Squla goed van pas. Lees hieronder meer over hoe het in de praktijk in zijn werk gaat met een oppas in huis.


Tips van Charly van der Straten, founder oppasplatform Charly Cares

Best spannend, een oppas in de huis voor je kids. Maar: als je er eenmaal aan begint, wil je niet anders. Een fijne, betrouwbare oppas ontzorgt jou als ouder. Daar weet Charly van der Straten, founder van oppasplatform Charly Cares en moeder van Olivia, alles van! “Toen ik eenmaal een keer een oppas boekte, merkte ik gelijk dat het daarna veel makkelijker werd. Gelukkig!”

Zo begin je met het zoeken naar een oppas

Het is best spannend en lastig om voor het eerst een oppas in huis te nemen. Ik wilde eerst ook het liefst een oppas die ik via via kende. Dat herken ik van vroeger: ik paste ook op bij mensen die ik kende. Via via voelt het meest vertrouwd, je hebt vaak al iets gehoord of gezien over die persoon. Je kunt dus rondvragen in de buurt of aan andere ouders. Maar tegenwoordig kun je ook op andere manieren een oppas vinden, zoals via onze app van Charly Cares. Daar willen we ook dat je je als ouder vertrouwd voelt met de oppas en het ook als ‘via via’ voelt. We checken daarom elke oppas persoonlijk en vragen om 2 referenties van eerdere oppasgezinnen voordat ze bij ons mogen starten. Zo kan de ouder al een ervaring van een eerder gezin lezen. Dat werkt geruststellend, merk ik zelf ook.

Zo pak je het aan: een eerste keer een oppas in huis

Spannend, de eerste oppas ooit komt langs! Dat vond ik zelf ook even wennen. Maar toen ik het eenmaal een keer had gedaan, merkte ik gelijk dat het daarna veel makkelijker werd. Gelukkig!

Mijn tip: plan de eerste keer een kennismaking in. Dat kan in verschillende vormen, kijk wat bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld even videobellen van tevoren, zodat je elkaar alvast gezien hebt. Dan kun je de oppas ook aan je kids laten zien en andersom. Wil je elkaar liever in het echt zien, kun je een avondje afspreken dat de oppas even langskomt om kennis te maken. Ook kun je vragen of de oppas op de dag van de oppasdienst een half uur eerder komt. Zo kun je alles rustig uitleggen en hoef je niet gehaast weg.

Een goede voorbereiding? Dit kun je van tevoren bespreken

Vertel wat over jezelf, je gezin en of er specifieke dingen zijn die de oppas moet weten over jouw kind(eren). Bijvoorbeeld over haar bedtijd en -routine, wat ze kunnen eten of drinken of wat ze leuk vinden om te doen. Ook vraag ik altijd even terug naar wie de oppas is, want ik ben ook benieuwd wat haar achtergrond is, wat ze doet in het dagelijks leven en hoe lang ze oppast. De eerste keer dat een nieuwe oppas komt, neem ik uitgebreid de tijd om het huis te laten zien, waar alles ligt en om verwachtingen uit te spreken. Ook kun je vragen naar de verwachtingen van de oppas: bijvoorbeeld qua uurtarief, type uitbetaling, eindtijd en taken. Bij Charly Cares is dat grotendeels in de app al vastgelegd, dus dat scheelt dan weer.

Even over geld… wat kost een oppas?

De uurtarieven van oppassers kunnen best verschillen, tussen de €8 en €13 bijvoorbeeld. Maar wat is normaal? Dat is soms lastig inschatten. Waar je sowieso altijd op kunt letten is de leeftijd en aantal jaren ervaring van een oppas. Het is logisch dat iemand van 22 met 6 jaar ervaring meer vraagt dan iemand met 2 jaar ervaring. Daarnaast kun je onderscheid maken in een tarief voor overdag en ‘s avonds. Overdag oppassen kan best intensief zijn, terwijl ‘s avonds oppassen natuurlijk vaak rustig is als de kinderen al op bed liggen. Een uurtarief overdag mag dus best wat hoger liggen. Vergelijk het maar eens met de prijzen van een kinderopvang.

Daarnaast: je geeft de zorg voor je dierbaarste bezit uit handen, daar mag best iets tegenover staan, vind ik.

En voor alle oppassers, tips voor een gezellige oppasdienst

Ik vond het vroeger als oppas altijd super fijn als ik echt iets kon bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Dat kun je doen door de oppas kinderen te helpen met hun schoolwerk, bijvoorbeeld met behulp van Squla. Als beloning kun je daarna gezellig naar buiten gaan om in het park of de speeltuin te spelen: dat is altijd een hit! Bij regen: maak het binnen gezellig. Doe wat spelletjes of ga iets lekkers bakken. Leuk voor de kids én voor jou!

Op zoek naar een oppas? Charly Cares!

Charly Cares betekent zorgeloos zorgen voor je kinderen. In onze alles-in-een app leg je contact met de Oppas Angels en chat, boek en betaal je voor de hulp die je afneemt. Vind zelf een Angel die bij past, of laat je vinden via ons Jobboard. Door ons uitgebreide netwerk weet je zeker dat jouw vraag wordt beantwoord. Elke Oppas Angel is door ons persoonlijk gecheckt, dus wij weten precies wie er bij jou thuis komt. En mocht het toch nodig zijn dan is er de Angel verzekering of onze Customer Care om op terug te vallen. 

Uitproberen? Gebruik nu de code Squla2023 en ontvang €10 oppastegoed bij Charly Cares.
Zo kun jij rustig rondkijken in de app.
– Geldig t/m 31 september 2023
– Alleen geldig voor ouders die nog niet eerder een oppas hebben geboekt bij Charly Cares

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!