“Ik geloof niet dat we armoede kunnen genezen”

Lisa Potma

Op dinsdagmiddag ontmoet ik in Heerlen de bevlogen Fadma van Leent, coördinator van Stichting Leergeld Parkstad. “In het eerste kwartaal van dit jaar hielpen wij 2327 kinderen en kregen we maar liefst 6769 aanvragen voor ondersteuning”. De afgelopen maanden steeg het aantal gezinnen dat om ondersteuning vroeg flink. “De hoge energierekening en de stijgende prijzen zorgen ervoor dat er steeds meer gezinnen in de financiële problemen komen. Wij helpen niet alleen gezinnen die van de bijstand leven, maar ook gezinnen waarbij een ouder werkt.”

Onder aansturing van een bestuur reilt en zeilt Fadma met 2 medewerkers en een club van 25 vrijwilligers Stichting Leergeld Parkstad (hieronder vallen 7 gemeenten: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal). “Ontzettend trots en dankbaar dat er nog altijd mensen zijn die zich bij ons aanmelden om vrijwilligerswerk te doen. Wij kunnen hen goed gebruiken op kantoor, als intermediair, maar ook als bestuurslid.” Leergeld helpt kinderen van 4 t/m 18 jaar o.a. aan fietsen, verjaardagscadeautjes, sportlessen, Squla en WRTS. Zo zorgen ze ervoor dat álle kinderen mee kunnen doen. Als een nieuw gezin een aanvraag voor ondersteuning instuurt, gaat een intermediair op huisbezoek. De intermediair brengt dan de wens en de behoefte van het gezin in beeld. Ook verwijzen ze naar de andere voorzieningen zoals de Voedselbank en Kledingbank. Na het huisbezoek wordt de aanvraag door de behandelaar beoordeeld en wordt er een inkomenstoets gedaan. Leergeld probeert waar mogelijk maatwerk te bieden.

Al een aantal jaren biedt Leergeld Parkstad Squla aan en sinds dit jaar ook WRTS. Leergeld koopt de producten tegen kostprijs bij ons in en geeft deze vervolgens gratis door aan de gezinnen die het aanvragen. Squla geeft de kinderen plezier in het leren en extra ondersteuning voor alle vakken, WRTS biedt een mooi alternatief voor bijles. Beide zijn welkom in gezinnen waar de ouders niet altijd kunnen helpen met schoolwerk.

“Er zijn mensen die ons heel hard nodig hebben, maar uit schaamte geen hulp vragen”, vertelt Fadma. Waar voorheen met cheques betaald moest worden, is recent de schoolspullenpas ontwikkeld. Dit is een pasje waar geld op staat. Hiermee kunnen ouders direct betalen, bijvoorbeeld voor schoolspullen bij de Hema en Bristol. Dit maakt het gebruik ervan praktischer, anoniemer en bovendien veel efficiënter voor Leergeld Parkstad.

We blikken kort op de toekomst: “Leergeld heeft een beleidsplan en ieder jaar wordt bekeken waar we prioriteit aan zullen geven. Ik geloof niet dat we armoede kunnen genezen, maar ik geloof wel dat we onze uiterste best kunnen doen om zo veel mogelijk kinderen te helpen.” De aanvragen worden handmatig bekeken en goedgekeurd of afgewezen. Waar het hoofddoel is om alle kinderen te helpen, is het voor Fadma ook belangrijk dat de mensen die het doen, het leuk hebben bij Leergeld. Daar ligt een paradox: meer aanvragen betekent ook meer werkdruk. Fadma gelooft wel in toekomstplannen maar benadrukt ook dat vandaag net zo belangrijk is, zeker nu de aanvraagdruk hoog is. “Daar ligt nu onze focus, om dat op te lossen en zo veel mogelijk kinderen te ondersteunen.”

Leergeld Parkstad werkt nauw samen met het Nationaal Fonds Kinderhulp, Jarige Job en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dankzij hen kunnen ze kinderen op vier gebieden ondersteunen: Onderwijs, Welzijn, Sport en Cultuur. Wil je iets bijdragen aan Stichting Leergeld Parkstad? Bekijk hier wat je kan doen of stuur een e-mail naar info@leergeldparkstad.nl.

Ben je benieuwd naar mogelijkheden voor een samenwerking met Squla of WRTS? Stuur dan een e-mail naar lisa@squla.com.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!