DIY familiekalender: maak samen een goede start!

Suzanne Mooi

Met het nieuwe schooljaar weer in aantocht verdient elk gezin een fijne gloednieuwe familiekalender, voor de nodige orde en rust in alle hoofden. Wat is er nu leuker (en leerzamer!) dan het samen maken van deze kalender net voor het nieuwe schooljaar weer begint. Het is bewezen dat je dingen beter kunt onthouden als je ze zelf hebt opgeschreven; dus haal de stiften uit de kast en schrijven maar!

Een nieuw schooljaar verdient een nieuwe familiekalender

Het nieuwe schooljaar komt weer langzaam in zicht. Je zult het als ouder vast wel herkennen dat je langzaam maar zeker uit je vakantieroes komt en weer gaat nadenken over wat er dit komende schooljaar weer allemaal op de planning staat, of er nog nieuwe rugzakken gekocht moeten worden en of de gymkleding nog past…..

Schoolkalender in de spotlights

Een van de eerste dingen is het overnemen van de schoolkalender. Vaak ben je geneigd dit even snel alleen te doen, maar je kinderen kunnen het bijzonder prettig vinden om dit samen met jou te doen. Voor een kind in de basisschoolleeftijd kan een schooljaar heel abstract en ongrijpbaar zijn en het samen overnemen van de schoolkalender kan je kind helpen om een beter beeld te krijgen van alle activiteiten die plaats gaan vinden gedurende het jaar. Daarnaast werkt je kind ook weer eens met de kalendermaanden, jaartallen, verjaardagen, feestdagen en cijfers in het algemeen. Genoeg gespreksstof dus tijdens het maken van de kalender 😊

Benodigdheden:

 • Ringband/ map met harde kaft
 • Potloden en pennen
 • Zwarte stift
 • Liniaal
 • Perforator
 • Stickers
 • Sticky notes
 • Stempels
 • Schaar
 • Papier A-4 formaat, bij voorkeur dikkere kwaliteit
 • Optioneel: wol, potlood of pen

benodigdheden DIY familiekalender

Stap 1

Maak een frame op een A4-tje met je zwarte stift. Ongeveer 0,5 cm van alle kanten af en maak daarna horizontale lijnen midden in het frame, op ongeveer 4 cm afstand van elkaar.

DIY kalender stap 1

Stap 2

Teken nu ook verticalen lijnen in het zwarte frame. Zeven lijnen in totaal, op ongeveer 3,5 cm afstand van elkaar, zodat er 8 vakken ontstaan op elke rij.

diy kalender stap 2

Stap 3

Zet vervolgens met de stempels het woord ‘week’ linksboven, hier kun je straks het weeknr. telkens noteren. Stempel vervolgens de weekdagen, of afkortingen daarvan, in de vakken bovenaan (zie foto) en stempel daarna de initialen van alle familieleden in de vakken links (zie foto). Vraag ook alle familieleden om hun eigen naam eronder te schrijven en evt. een leuk tekeningetje erbij te maken.

diy kalender stap 3

Nu staat alles op het A4-tje voor de basis. Het is nu verreweg het handigst om dit vel onder het kopieerapparaat te leggen en dit voor alle weken van het schooljaar te kopiëren, dit scheelt enorm veel werk. Mocht je niet in de gelegenheid zijn, dan moet je voor alle weken het frame opnieuw tekenen.

Stap 4

Teken nu ook verticalen lijnen in het zwarte frame. Zeven lijnen in totaal, op ongeveer 3,5 cm afstand van elkaar, zodat er 8 vakken ontstaan op elke rij.

DIY kalender stap 4

Zodra je alle weken op aparte A4-tjes hebt gekopieerd of getekend kun je aan de slag met het invullen van de kalender. Het is handig om hier een online kalender bij te houden, zodat je alle weeknummers en datums kunt overnemen. Natuurlijk is de schoolkalender hierbij ook belangrijk. Neem deze samen met je kind/kinderen door en vul samen de bijzonderheden in op jullie nieuwe familiekalender. Gebruik kleurpotloden, stiften en stickers waar gewenst.

Optioneel: neem alle verjaardagen over van de verjaardagskalender of uit je smartphone. Kinderen vinden het vaak leuk dit terug te zien op een kalender, zodat ze uit kunnen kijken naar deze dagen en uit kunnen rekenen hoe oud iemand gaat worden komend schooljaar.

Stap 5

Maak met behulp van de perforator gaatjes in alle A4-tjes.

diy kalender stap 5

Stap 6

Knip het voorste gedeelte van de map ervan af, zodat je alleen de achterkant + ring overhoudt. Dit wordt de achterkant en houder van de kalenderbladen.
Plak desgewenst een aantal sticky notes op de map (zie foto)

diy kalender stap 6

Optioneel: bevestig aan een stukje wol of (keuken)touw een pen of potlood, waarmee je later direct notities kunt maken op jullie kalender. Evt. kun je ook een rand punniken van wol om de rand van jullie kalender mooi af te werken, een alternatief voor het afwerken van de rand is het gebruik van washi-tape.

Stap 7

Doe alle kalenderbladen vervolgens in de ring en sluit deze: jullie familiekalender is klaar!

diy kalender stap 7

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!