Traktatiestress: snoep, fruit of toch een cadeautje als traktatie?

Marisca

Trakteren is voor kinderen vaak het hoogtepunt van het schooljaar, maar het zorgt bij veel ouders voor de nodige stress. Scholen geven vaak de voorkeur aan een gezonde traktatie, maar hoe ver ga je daar in? En wat doe je met allergieën? Sommige ouders gooien het daarom over een andere boeg: een cadeautje. Toch leidt dit ook weer tot discussies, want maak je het traktatie-moment dan niet te groot? Kortom, kun je het tegenwoordig nog wel goed doen wat betreft traktaties? Dit is mijn ervaring, plus de reacties die ik kreeg op de traktatie van vorig jaar.

Traktatie: een klein cadeautje in de plaats van fruit?

Ik moet eerlijk bekennen dat wij hebben gekozen voor kleine cadeautjes. Onze zoon Milan lust nauwelijks fruit en dat zorgt thuis al voor de nodige discussies. Ik wil hem dan wel iets laten trakteren wat hij zelf ook lekker vindt. Verder zijn er een aantal klasgenootjes met allergieën en mogen sommige kinderen bepaalde dingen niet eten.

Omdat mijn nichtje een glutenallergie heeft weet ik dat het voor die kinderen best vervelend kan zijn als er getrakteerd wordt. Als je dan iets anders moet eten voel je je soms buitengesloten. Met haar ervaringen in het achterhoofd zoek ik naar iets waarvan ik zeker weet dat iedereen ervan kan genieten.

De traktatie van vorig jaar

Vorig jaar hebben wij dus gekozen voor een zelfgemaakt cadeautje met één klein snoepje erbij. Ik dacht op die manier het iedereen naar de zin te kunnen maken omdat ik niemand buitensloot. Ik begon op tijd met knutselen. Milan blij en ik ook, want ik vond het eigenlijk best leuk om te maken. Totdat ik een foto van de traktatie deelde op Facebook…

Milan wilde graag een LEGO® traktatie en omdat ik voor mijn werk keycords had gekregen met de tekst ‘hip hip hooray’, besloot ik daar iets mee te doen. We hadden nog heel veel strijkkralen in huis dus keek ik op Pinterest om te zien of ik daar iets leuks van kon maken voor aan de keycords. Ik maakte er LEGO® en Ninjago® hoofdjes van en maakte ze met een sleutelringetje vast aan de keycords. Ik deed ze in een zakje met een spekje en klaar was ik.

De lat te hoog leggen voor andere ouders?

Echter, toen ik een foto op Facebook plaatste kreeg ik de opmerking dat ik de lat wel erg hoogde legde voor andere ouders. En ook dat er ouders zijn die dit niet kunnen betalen. Jeetje, daar had ik geen seconde over nagedacht!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
lego traktatie
Wat voelde ik mij daarna rot! Sterker nog, ik was niet meer zo enthousiast en was bang andere ouders in een lastige situatie te brengen… Ik had het gevoel dat ik onze traktatie moest verdedigen. Achteraf bleek dat nergens voor nodig. Op school waren de reacties heel positief en Milan was heel trots. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Alle traktaties zijn toch leuk?

De komende verjaardag

Ik heb nog geen idee wat het dit jaar wordt. Het duurt nog even dus ik hoef er nog niet over na te denken. Ik sta er echter wel een stuk relaxter in dan vorig jaar.

Ik heb op de school van Milan nog nooit gehoord dat een kind de traktatie van een ander niet leuk vindt of dat ouders elkaar afvallen vanwege een traktatie. Iedere ouder doet zijn of haar best en uiteindelijk gaat het erom dat de jarige er blij mee is. Ik ben zeker voor een gezondere traktatie, maar met een klein snoepje is absoluut niets mis. En als ouders daar een klein cadeautje bij willen doen vind ik dat helemaal niet erg. Laten we er vooral geen competitie van maken.

Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, al begrijp ik best dat zakken chips of bergen chocolade niet mogen. Hoe zien jullie dit en wat zijn de regels op jullie school?

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!