Ontdek de code van Fibonacci in het bos

Suzanne Mooi


Jullie herfstwandelingen zullen nooit meer hetzelfde zijn: het lijkt de titel van een magische speurtocht en dat is het eigenlijk ook wel…. Maar gelukkig hoeven we er niet voor naar verre oorden, een museum of een laboratorium; de code van Fibonacci ligt gewoon in de bossen en zelfs in je koelkast. De code is overal en is ontzettend cool en magisch! Lees hieronder meer en ga zelf aan de slag met verf en een dennenappel.

Wiskunde in het bos

Denk jij wel eens aan rekenen en aan getallen als je met je kind door het bos loopt? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar wiskunde zit overal verstopt! Een ogenschijnlijk alledaagse wandeling in het bos kun je als ouder snel omtoveren tot een super educatief uitstapje. De natuur is namelijk niet alleen mooi en heel leerzaam op het gebied van biologie, maar ook wiskunde en de natuur zijn zeer nauw verbonden.

Coole code

De code van Fibonacci is een universele code die omstreeks 1240 werd ontdekt door de Italiaanse wiskundige die de bijnaam Fibonacci droeg. Fibonacci ontdekte de code tijdens het bestuderen van het fokken van konijnen. De konijnen vermenigvuldigden zich volgens een bepaalde reeks, daarom wordt de reeks van Fibonacci ook wel de konijnenreeks genoemd. Elk getal in de reeks is telkens een optelsom van de 2 getallen daarvoor. De reeks van Fibonacci is als volgt:
0 + 1 = 1
1 + 1 = 2
1 + 2 = 3
2 + 3 = 5
3 + 5 = 8
5 + 8 = 13
21, 34, 55, 89……. etc

Fibonacci in de broccoli

De reeks bleek niet alleen bij het fokken van konijnen op te doemen, maar is overal om je heen te ontdekken. De Fibonacci reeks ligt ook in je koelkast, in de vorm van de spiralen van een broccoli of een ananas. De reeks staat ook bij je op tafel in een vaas, in de vorm van een zonnebloem. Alle spiraalvormen die uit de natuur afkomstig zijn, zijn wonderlijk genoeg allemaal opgebouwd volgens de getallenreeks van Fibonacci.

Dennenappels zoeken

In deze periode van het jaar is het erg ontspannen en gezond om regelmatig met je kinderen het bos in te gaan. Deze keer niet alleen om te wandelen, maar ook om op zoek te gaan naar de Fibonacci code! Waar valt deze nog meer te ondekken? Kijk samen met je kind eens bewust naar alles wat er groeit en op de grond is gevallen. Ga op zoek naar een dennenappel, want hier kun je thuis een leuk experiment mee doen. Geloven jullie dat elke dennenappel hetzelfde is opgebouwd en kun je de code van Fibonacci ontdekken?

Ontdek de code zelf!

Wat heb je nodig?
-Een aantal grote dennenappels
-Stiften of verf in verschillende kleuren

Tellen van spiralen

Pak de dennenappel vast met de onderkant naar boven en start met tellen van de spiralen. (Bron: kezako.unisciel.fr)

Geef kleur

Het is goed om te weten dat spiraalvormige voorwerpen altijd opgebouwd zijn uit spiralen linksom en spiralen rechtsom. Geef bij de ene dennenappel de spiralen die linksom gaan een kleur en bij de andere de spiralen die rechtsom gaan.

Hoeveel spiralen tel je? Zit er een getal uit de reeks van Fibonacci verstopt in de dennenappel?
JA! Elke dennenappel telt 8 spiralen die rechtsom gaan en 13 spiralen die linksom gaan.

Bekijk ook eens samen een ananas, een romanesco broccoli of een zonnebloem.

Wat een mysterie, vind je niet?

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!