Vaderdag: de leukste homemade knutsels!

Maike

Vaderdag: op zondag 16 juni is het zover! Kinderen die op de basisschool zitten maken waarschijnlijk op school een mooi knutselwerkje voor hun vader. Maar als dit niet het geval is of voor iedereen die kinderen heeft die nog niet naar school gaan, geeft Squla je in deze blog inspiratie voor de leukste homemade knutsels. Daar wordt iedere vader blij van!

Vaderdag: een stukje geschiedenis

Wist je dat… Vaderdag ieder jaar op de 3e zondag van juni wordt gevierd? Nog meer leuke weetjes over Vaderdag:

  • In Nederland vieren we Vaderdag sinds 1937, al 82 jaar!
  • Vaderdag wordt ook in België, Duitsland, Spanje en Portugal en nog 46 andere landen gevierd.
  • Ieder land heeft zijn eigen gebruiken. In Duitsland bijvoorbeeld worden er speciale wandeltochten georganiseerd voor vaders, waarbij veel biertjes worden gedronken.
  • Vaderdag komt oorspronkelijk uit Amerika. Ondanks dat het al gevierd werd, riep President Nixon de derde zondag van juni pas in 1972 officieel uit tot Vaderdag.
  • Vaders deze zondag de hele dag in het zonnetje worden gezet door hun kinderen.

En voor sommige moeders betekent dit, aan de slag! Want naast dat vaders vaak een lekker ontbijt en misschien een cadeautje krijgen, horen knutselwerkjes ook echt bij Vaderdag. Samen knutselen voor papa hoeft gelukkig niet veel tijd en moeite te kosten.

Lees snel verder voor de acht beste knutseltips, waarmee je in een handomdraai een geweldig Vaderdagcadeau in elkaar zet!

Knutsel ideeën

1. Uniek portret in een lijstje

Is je kind graag creatief bezig? Laat hem papa dan tekenen of schilderen op bijvoorbeeld een half A4’tje (A5). Alleen zijn hoofd of juist zijn hele lichaam? Leuk om te zien wat eruit komt. Als hij klaar is, stop je het kunstwerk in een mooi lijstje voor aan de muur. Papa’s portret!

2. Kookschort versieren

Is papa gek op koken? Geef hem dan een zelf versierd kookschort voor Vaderdag cadeau. Koop een simpel wit schort (bijvoorbeeld van katoen), textielstiften en wat stoere strijkemblemen. Ga vervolgens samen met je kind aan de slag met het versieren van het kookschort. Laat die pannenkoeken maar komen!

3. Sleutelplankje

Maak een houten sleutelplankje. Neem een mooi stukje hout, wat haakjes en laat het plankje door je kind beschilderen met plakkaatverf. Zo hoeft hij nooit zijn sleutels meer kwijt te zijn. Twee vliegen in één klap;-).

4. Pot met herinneringen

Een cadeau met een dubbele betekenis: een pot met herinneringen. Neem een grote glazen pot, bijvoorbeeld een weckpot. En stop er vervolgens lieve ‘berichten’ in, die jij en je kind samen voor hem verzinnen. Schrijf ze op briefjes of met zwarte stift op Duplo- of Lego blokjes. Denk aan ideeën als pannenkoeken bakken, op de fiets naar de speeltuin, samen Squla spelen, vliegeren op het strand enz. Papa mag elke dag/week of maand een boodschap uit de pot pakken.

5. Hamer vol liefde

Een handige vader? Dan is dit misschien een leuk ‘knutselidee’: Koop een hamer met een houten handvat bij de bouwmarkt. En schrijf of teken een lieve boodschap op het handvat. Bijvoorbeeld: “Papa timmert lekker aan de weg” of “Met jouw hamer ik het allerliefst”. Een mooie strik om de hamer heen en klaar zijn jullie.

6. Stropdassen slinger

Teken meerdere stropdassen op (gekleurd) papier en knip ze uit. Vervolgens kan je zoon of dochter de stropdassen versieren met stiften, stickers of glitters. Als ze klaar zijn, hang je ze met een knijper aan een touwtje. Op die manier maak je je eigen stropdassenslinger! Leuk voor op papa’s werk?

7. Handen en voeten

De handjes en voetjes van je kind zijn perfect om mee te knutselen. Wat dacht je van een blanco canvas schilderijtje, waar je kind zijn hand- of voetafdruk opzet met verf? Schrijf er een leuk bericht bij als “High five voor de beste papa!”. Ook leuk: maak voertuigen van de voetafdruk van je kind. Eerst maak je de liggende voetafdruk op papier en vervolgens tekenen jullie er een stoere tractor omheen.

8. Cadeau van stoepkrijt

Een simpel en grappig idee: papa een foto cadeau geven van je kinderen in een stoepkrijt-situatie. Maak een toffe tekening op straat met stoepkrijt en schrijf er een lieve boodschap bij. Laat je kinderen vervolgens in de tekening ‘liggen’. Maak een foto van boven, print hem uit en stop hem in een fotolijstje.

Kortom…

Jouw vriend, man en vader van je kinderen verdient vandaag extra veel aandacht. En met een lekker ontbijtje op bed, een dikke knuffel en een van deze leuke, simpele knutsels wordt Vaderdag 2024 gegarandeerd een feestje!

Fijne dag!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!