De techniek staat voor niks
Innovatie vliegt je om de oren. Waar vele ouders het vroegen moesten doen met enkel het vertier van de TV zijn technologische ontwikkelingen nu gewoon onderdeel geworden van het dagelijks leven van onze kinderen. Er bestaat een grote kans dat techniek, in welke mate of vorm dan ook, een relevante factor zal zijn tijdens de loopbaan van je kind. Jong geleerd is oud gedaan, dus alle kennis die ze nu al oppikken is waardevol voor later. En boven alles is het onderwerp ´techniek´ ook gewoon super interessant en cool!
Natuurlijk belangrijk
De natuur blijft kinderen verwonderen en is van alle tijden. De natuur innoveert zichzelf continue en heeft zoveel wijsheid in zich. Er zijn vele bedrijven die de kennis uit de natuur vertalen naar nieuwe uitvindingen voor de mens. Wat denk je van een nieuw verband voor brandwonden, gebaseerd op de antibacteriële huid van de haai. En de klittenband op je schoenen, die is gewoon ‘gestolen’ van de klit-plant (een plant met stekelige bolletjes). Het bestuderen van het gedrag van verschillende dieren en het bestaan van plantensoorten blijft heel bijzonder. Dit onderzoeksproces kan nog eeuwenlang doorgaan: de natuur verveelt nooit!
Onderzoekers & uitvinders in de dop
Bij het vak ‘natuur & techniek’ zijn het zeker niet alleen maar nieuwe informatie en verhalen uit de praktijk die de klok slaan, het is ook: zelf aan de slag! Kinderen leren ontzettend graag door zelf in actie te komen. Proefjes uitvoeren aan de keukentafel of de natuur in trekken met een loep en een schepnet = succes gegarandeerd! Daarom hieronder alvast een paar ideeën om thuis je eigen proef(jes)lokaal te bouwen en aan de slag te gaan met de vrolijke combinatie van voeding & techniek:
- Is de batterij van je telefoon op en ben je je oplader kwijt? Kijk eens op de fruitschaal of daar nog een paar citroenen liggen: jullie redders in nood 😉 Lees hier meer over het opwekken van elektriciteit met citroenen.
- Filmmiddagje gepland met een lekkere zak chips op de bank? Doe voorafgaand eens dit korte leerzame proefje:
- Eet een schaaltje zoute chips op (zonder er iets bij te drinken).
- Ga na hoe je je voelt, dorstig?
- Snij nu een paar schijfjes van een komkommer. Leg ze op een bordje en strooi er zout overheen.
- Wacht een minuut.
- Kijk naar de komkommer, wat zie je? Als je voldoende zout hebt gestrooid op de komkommer, dan is deze helemaal slap geworden en zie je waterdruppeltjes op de komkommer liggen. Het zout trekt al het water uit de komkommer. Hetzelfde gebeurt in jouw lichaam als je zoute chips eet. En nu snel een glaasje water!
- Dit experiment bestaat uit 3 delen met de avocado in de hoofdrol! Aangezien onze kinderen opgroeien in een ‘no-waste’ maatschappij verwerken we écht alles!
- Eet als lunch een lekkere gezonde boterham met geprakte avocado en een gekookt eitje. Superrrr gezond! Houd een beetje avocado apart voor na de lunch én bewaar de pit.
- Nu je in de after-lunch-dip komt kun je wel een oppepper gebruiken, toch? Profiteer van de kracht van de natuur en maak een masker van avocado en honing. Je huid wordt zijdezacht! Avocado bevat enzymen en oliën en Vitamine E; je huid zal zijdezacht aanvoelen! Prak de avocado heel fijn tot moes. Roer er een theelepel honing doorheen. Breng het mengsel aan op je gezicht met je handen of een kwast. Laat het een kwartiertje intrekken en spoel daarna zorgvuldig af met lauwwarm water. Droog je huid en voel hoe zacht deze is geworden!
- Voor dit deel van het experiment heb je de pit van de avocado nodig. De avocado heeft je een lunch geschonken én een zachte huid gegeven. Dat smaakt naar meer! Met een beetje geduld en veel water en licht gaan we daarom een nieuwe avocado-plant kweken. Wat heb je nodig? Een glas of potje, 3 prikkers, water, licht en veel geduld. Was de avocadopit schoon. Duw er 3 prikkers in, zodat de pit blijft liggen op de rand van het glas (zie bijgaande foto). Vul het glas tot aan de top met water, het is belangrijk dat de onderkant van de pit voortdurend onder water staat en dat de pit op een lichte plaatst staat. Licht en water zijn de hoofdingrediënten voor goede groei van planten. Bekijk dit filmpje ook eens voor meer uitleg over het begrip fotosynthese. Ververs het water om de dag. Na een aantal weken zal de pit onderaan gaan barsten en zie je een wortel verschijnen. Laat het plantje in spe nog even een tijdje groeien in het water. Zodra de wortel een aantal cm lang is, dan kun je het plantje in een pot met aarde zetten. Geef goed water. Na 7 (!) jaar zullen de eerste avocado’s aan je plant verschijnen. Geduld is een schone zaak, je was al gewaarschuwd 😊