Het is herfst! Gratis, online activiteiten (voor thuis)

Marisca

Hallo, herfst! Naast een boswandeling maken, kastanjes zoeken en in de plassen stampen, valt er nog véél meer te ondernemen. Uitstapjes plannen is natuurlijk wat lastig, maar geen zorgen: er is voldoende te ontdekken, gewoon in en rondom het huis! Als ouder wil je wellicht dat je kind nog wat leert én dan het liefst op een leuke, laagdrempelige manier. Dit zijn de leukste gratis en leerzame activiteiten die je je kinderen kunt aanbieden. 

Een tour door het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Het Melkmeisje, het zelfportret van Vincent van Gogh, de Nachtwacht en nog vele andere bekende schilderijen. Je kunt virtueel door de schilederijen, online een route lopen én allerlei opdrachten doen. Een aanrader voor kinderen én hun ouders! Het Rijksmuseum geeft online leuke workshops én heeft een online sleutel-challenge voor kinderen vanaf 9 jaar. Vind de sleutels die verstopt zijn in de kunstwerken. Los de raadsels op en verzamel de 10 letters. Als je goed zoekt in de kunstwerken zelf kan je overal de juiste letters vinden. Je leest hier meer.

De website van het Spoorwegmuseum

Voor kinderen die meer willen weten over de treinen en de overige collectie van het Spoorwegmuseum biedt de website uitkomst. Onder het kopje “Ontdek het museum” kom je meer te weten over het museum en de bijzondere collectie. Je ziet de plattegrond én leest bijzondere verhalen. Leuk om samen doorheen te scrollen!

Nationaal Militair Museum in Soest

Op 5 mei vierden we 75 jaar bevrijding. Een dag waarop we eigenlijk uitbundig onze vrijheid hadden moeten vieren. Hoewel we dit jaar op een andere manier stil hebben gestaan bij onze bevrijding, kunnen we onze kinderen wel vertellen en hen laten lezen over de Tweede Wereldoorlog. Op de website van het Nationaal Militair Museum kun je aan de slag. In de tentoonstelling ‘Hij of ik’ beleef je de oorlog door de ogen van een Canadees en een Duitser. De tentoonstelling is de te bezoeken als het museum weer open gaat, maar het verhaal op de website geeft een goede aanzet en maakt indruk. 

Online musea

Bij de bovenstaande musea kun je nu veel online vinden, dat is anders dan er écht doorheen lopen. Dat is met de musea op de volgende website wel anders. Op Online Musea vind je namelijk een heel groot overzicht van musea waarbij je online de meest gave verzamelingen kunt bekijken. Verzamelingen waar je niet direct op zou komen. Van een McDonalds verzameling tot een verzameling Suske en Wiske en van gebouwen zoals gevangenis Blokhuispoort tot aan diverse politiemusea. Heel leuk voor kinderen die meer willen weten over een bepaald onderwerp en een ideale mix tussen leuk om te zien en leerzaam. 

Het YouTube kanaal van Freek Vonk

Freek Vonk is ineens biologieleraar van alle kinderen en heet nu Meester Freek. Op zijn YouTube kanaal staan nu allemaal leuke en leerzame filmpjes om de kinderen op een leuke manier te vertellen over de natuur en verschillende dieren. Zo wordt biologie opeens heel erg leuk! 

(Her)ontdek de intelligentie van de natuur

In deze tijden van een letterlijke ‘pas op de plaats’ is het fantastisch om de schoonheid van de natuur om jullie heen weer te (her)ontdekken. Bekijk jullie tuin, de sloot, het park of het bos vlakbij weer eens samen vol verwondering, alsof je het voor de eerste keer ziet. Wat blijft het een wonder die natuur; al die verschillende vormen, structuren en kleuren! Ontdek samen de code van Fibonacci in de natuur en je kunt er niet meer omheen! Neem eventueel een loep en potje mee om al het moois uitvoerig te bekijken en een ‘natuur-souvenir’ mee te nemen naar huis.

Kinderpodcasts voor kinderen vanaf 3 jaar

Zelf luister je misschien graag naar podcasts, maar ook kinderen kunnen dit heel fijn vinden. Voor die kinderen zijn er gratis kinderpodcasts. Kinderpodcasts Nederland is ontstaan vanuit de behoefte aan een centraal platform dat de kwaliteit van kinderpodcasts bewaakt met als doel een educatief, veilig en verantwoord aanbod kinderpodcasts te bieden. Daarnaast kan het luisteren naar een podcast heel ontspannend zijn, omdat je de ogen van je kind even rust geeft én de fantasie de vrije loop laat. Diverse partners uit het Netwerk Mediawijsheid werken mee aan dit platform. Hier zitten echt heel leuke podcasts bij! 

Pluk samen een volle fruitschaal

Voelen jullie je op dit moment het meest op je gemak in de buitenlucht? Tijdens een bezoek aan een pluktuin sla je 2 vliegen in 1 klap; jullie genieten van een leuke ‘outdoor’ herfst-activiteit én jullie genieten thuis nog dagen na van vers geplukt fruit!

‘Wij gaan op berenjacht, we gaan hele grote vangen…’

Grote kans dat je al wat hebt gehoord of gelezen over berenjacht. Dit initiatief is ontstaan in maart en gebaseerd op het kinderboek “Wij gaan op berenjacht”. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je zet een beer voor het raam en meld de locatie van jullie beer aan op een berenjacht website of Facebookpagina van jouw woonplaats. Als ouders met kinderen een stukje gaan wandelen in de buurt kunnen zij onderweg allerlei beren spotten. Zo wordt jullie herfstwandeling door de buurt éxtra bijzonder‘We kunnen er niet onderdoor, we kunnen er niet overheen, we kunnen er niet omheen, we moeten er doorheen!’

Dankzij al deze leuke initiatieven komen wij de herfst wel door!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!