Met deze 7 tips, wordt lezen leuk!

Sarah

De koude wintermaanden zijn ideaal om rustig op de bank onder een dekentje of in bed, lekker weg te dromen in een fijn verhaal. Dat kun je samen doen, maar het is ook een ideaal rustmoment voor je  kind, in plaats van een filmpje op tv. Maar als jouw kind moeite heeft met lezen, is het helemaal niet zo chill en wordt het juist een grote frustratie. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje, zodat je kind straks niet meer uit de boeken weg te slaan is.

Tips om van lezen een feestje te maken!

Spelling, taal en lezen hebben vaak met elkaar te maken. Kinderen die moeite hebben met het een, vinden het andere vaak ook lastig. En dat levert in plaats van plezier een hoop frustraties op. We geven je tips om het lezen leuker en makkelijker te maken. 

  1. Ga het wereld wijde web op en zoek op internet naar een werkblad ‘racelezen’. Bij ​racelezen​ leest een kind 3 keer, zo snel mogelijk, een A4 vol met woorden op. Dit helpt om sneller te leren lezen en spellingsregels te automatiseren. Bovendien werkt het motiverend voor kinderen om te zien dat ze steeds iets meer woorden kunnen voorlezen.  

    Tip: lukt het jouw kind om keer op keer een beetje sneller te lezen?
  2. Zet eens een ​luisterboek​ op, hiermee stimuleer je de woordenschat en het leesplezier van jouw kind. Bij menig winkel kun je inmiddels luisterboekjes kopen, vaak is dat een Disneyverhaal dat ze zelf mee kunnen lezen terwijl ze naar het verhaal vanaf de cd luisteren. Zo hoort je kind niet alleen de woorden, maar ziet hij ze ook! Of beluister luisterboeken bijvoorbeeld via Storytel. Ook op Spotify staan inmiddels genoeg luisterboeken. Bij ons is op Spotify “De gouden boekjes” favoriet en op Storytell doen “Dolfje Weerwolfje”, “Pim en Pom” en “De Griezelbus”, het heel goed. Ze ontspannen ervan voor het slapen gaan, máár ze zijn ook vreselijk handig tijdens lange autoritten!
  3. Verwerk het lezen in een ​andere activiteit​. Gaan jullie een nieuw spel doen? Laat je kind dan de spelregels voorlezen. Gaan jullie een cake bakken? Een kind kan het boodschappenlijstje oplezen in de supermarkt en het recept lezen tijdens het bakken. En zitten jullie in de auto? Vraag je kind om te lezen wat er op de verkeersborden staat (deze tip vereist wat snelheid!).
  4. Vergeet het ​voorlezen​ niet, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Net als bij een luisterboek helpt dit bij de woordenschat en het leesplezier. Varianten hierop zijn om-de-beurt-lezen​, waarbij jullie om de beurt een regel lezen, of laat je kind jou voorlezen in de plaats van andersom. Kies voor thema’s die aansluiten bij de interesses van je kind, bij een gespreksonderwerp dat jullie gehad hebben of bij het seizoen. Wie geniet er nou niet van een mooi sint- of kerstverhaal of een spannend avontuur in een sneeuwstorm?
  5. Ga naar de bieb! Iedere bibliotheek heeft een ​Makkelijk Lezen Plein​ voor kinderen die niet van lezen houden of hier moeite mee hebben. Op die plek staan leuke boeken zo gepresenteerd dat het makkelijker wordt om leuk leesmateriaal te vinden en het leesplezier te vergroten!
  6. Bingo! Speel een week lang een potje ​leesbingo. Lees 15 minuten op de de wc, met twee verschillende sokken aan of fluisterend. Nog leuker om hier een wedstrijdje van te maken met broertjes of zusjes. Door het lezen in grappige opdrachten te verpakken, motiveer je jouw kind.
  7. Bij ons thuis staat een letterbord in de keuken. Ik wilde mijn kinderen meer met taal laten spelen. Om en om mogen ze bedenken wat ze erop gaan schrijven. In het begin waren het (uiteraard) teksten als “Mama heeft een poepdrol op haar hoofd”. Maar hé, taal is taal. Gelukkig was de lol daar snel vanaf en werden de teksten mooier, grappiger of werden er boodschappen voor elkaar achtergelaten. Maar ook kreten als “Over 10 nachtjes komt Sinterklaas!” kwamen voorbij. Bijzonder en leuk om een inkijkje in de belevingswereld van je kind(eren) te krijgen.

De gouden tip

Misschien een inkoppertje maar: geef het goede voorbeeld. Installeer je op de bank met een boek en lees. Wedden dat jouw kind in no time naast je kruipt en vraagt wat je leest? En waar het over gaat? Desnoods lees je een (geschikt) stukje voor of je verzint wat. Zien lezen, doet lezen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!