Een rustige autorit: Zó doe je dat!

Maike

De zomervakantie is begonnen en dat betekent voor de meeste gezinnen: lekker op vakantie! Zo stappen wij eind juli in de auto met als eindbestemming Bretagne. Misschien vertrekken jullie deze zomer ook naar zonnige oorden als Frankrijk of Spanje?

Hoe pak je zo’n lange autorit aan met (kleine) kinderen? En welke voorbereidingen kun je thuis alvast treffen? Lees er alles over in deze blog!

De autorit

Voor een lange autorit met kinderen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Het is voor iedereen fijn als de autorit op een gezellige én harmonieuze manier verloopt. En dan het liefst zonder teveel gezeur als ‘Zijn we er al?’ en ‘Ik heb honger’.

Met deze simpele tips gaan jullie in ieder geval goed voorbereid op pad.

Tip 1 – Overzicht

Begin door even bewust aandacht te schenken aan de lange autorit die gaat komen. Hoe ver is het eigenlijk rijden? Denk ook aan tanken en uitrust-tijd. Ga jij rijden of wisselen jij en je partner elkaar af? Breng in kaart hoe lang de rit duurt en hoeveel uur achter elkaar jullie willen rijden.

Extra tip! Let ook op de drukke trajecten en eventuele tolwegen onderweg.

Tip 2 – Uitgerust rijden

Gaan jullie in 1x rijden? Mijn ervaring is dat een nachtje in een hotel onderweg ook een leuke afleiding kan zijn. Zeker bij autoritten langer dan zes uur.  Zelf slapen we dit jaar, op de heen- en terugweg, een nachtje in Frankrijk. Net over de helft van de totale reis.

De voordelen van tussendoor overnachten: je kinderen (en jullie zelf) hoeven minder lang in de auto te zitten, je kunt nog even een speeltuin of zwembad in de buurt opzoeken, ergens wat eten en op tijd naar bed. Zodat je de volgende dag weer uitgerust de auto instapt.

Tip 3 – Speeltijd

Voor je kind(eren) is afwisseling tijdens zo’n lange zit altijd welkom. Dus richt de autorit vooraf een beetje in. Rijden, na twee uur even stoppen, wat eten, plassen, dan weer verder rijden, tanken en een ijsje eten, weer verder rijden enz. Mijn oudste zoon heeft best wat fysieke energie, dus voor ons wordt het onderweg een potje voetballen of een speeltuin opzoeken. Kijk vooral naar wat het beste bij jouw gezin past. En als het niet gaat, las je gewoon een extra stop in.

Tip 4 – Lekkers mee

Teveel eetmomenten voor de tandarts? Vaste structuur? Tijdens een lange autorit mag het van mij allemaal wat makkelijker. Tussen mijn benen staat een tas met fruit, krentenbollen, snoepjes, pakjes drinken en zakjes chips. Werkt ook goed als stimulans voor een relaxte autorit; ‘als we bij het volgende tankstation zijn, krijgen jullie een snoepje’. Let er wel op dat je niet teveel suiker geeft: stuiterballen-gevaar;-).

Spelletjes voor onderweg

Eenmaal in de auto, onderweg naar bestemming, begint het avontuur. Ik probeer zelf mijn kinderen te volgen in het doen van spelletjes of extra stops maken. Er zijn hier altijd momenten dat ze in slaap vallen achterin of leuk aan het spelen of lezen zijn. Ik laat ze dan gewoon lekker. Op momenten dat het niet meer gaat of de verveling toeslaat, kun je altijd nog wat entertainment inzetten, zoals…

 • Kentekens opschrijven
  Een spelletje dat mijn zusje en ik vroeger vaak deden de auto; kentekens opschrijven. Je kinderen moeten natuurlijk wel al kunnen schrijven. Wij haalden er alleen al veel plezier uit om de kentekens op te schrijven, maar je kunt ook variaties bedenken als de nummers van de kentekenborden opschrijven en dan proberen van 1 tot 10 te komen. Wie het eerst alle getallen compleet heeft, is de winnaar.
 • Games en quizzen
  Het ultieme vermaak tijdens een lange autorit is natuurlijk lekker film kijken en spelletjes doen. Laat je kinderen bijvoorbeeld oefenen met de taal van jullie vakantieland. Op Squla vind je games en quizzen in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans of Duits. Zo bestellen jullie straks zonder moeite een ‘gelato’ in het Italiaans!
 • Autoroulette
  Changez! De hele tijd op dezelfde plek zitten? Saai! Voor een beetje dynamiek tijdens de autorit kun je bij elke stop wisselen van plek. Nu ga jij even achter het stuur en gaat je partner achterin zitten met je kind(eren). Of helemaal leuk voor je kids: zij mogen voorin zitten op de bijrijdersstoel!
 • Speelgoed
  Laat je kinderen zelf wat speelgoed uitzoeken voor in de auto. Let erop dat er geen dingen door de auto kunnen ‘schieten’ of ‘vliegen’. Het moet wel veilig blijven natuurlijk. Ook leuk, vooraf samen vakantieboeken kopen in de boekwinkel. Lees- en puzzelplezier gegarandeerd.
 • Muziek en luisterverhaaltjes
  Muziek en luisterverhalen doen het ook altijd goed onderweg. Laat je kind zelf zijn of haar favoriete films, cd’s en luisterverhalen uitkiezen, bijvoorbeeld in de bibliotheek.
 • Autoyoga
  Soms moet je even door kunnen rijden. Voor de nodige beweging kun je ook wat yoga-oefeningen inzetten.

   

  Bijvoorbeeld:

  Maak je kaken los en schreeuw als een beer. Of rek je even helemaal uit, van je tenen tot aan je kruin. Rollen met je schouders, naar voren en naar achteren. Wees creatief en geef je kind(eren) leuke opdrachten onderweg. Of laat zij opdrachten voor jou bedenken, helemaal leuk natuurlijk;-).

 • Spelletjes
  Spelletjes als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ en ‘Woordenslang’ zijn altijd een succes in de auto. Of wat dacht je van woordenbingo? Op de website van de ANWB vind je bijvoorbeeld een echte ‘Achterbank-bingo’.

Op een veilige én relaxte autorit!

Wat zijn jouw tips voor een fijne autoreis met kinderen? Deel ze met ons.

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!