Meivakantie: Betaalbare buitenactiviteiten met kids!

Maike

Het is meivakantie: de basisscholen zijn twee weken dicht en je kinderen zijn vrij. Normaal gesproken brengen ze dagelijks veel tijd binnen in het klaslokaal door. De voorjaarsvakantie is het perfecte moment om samen lekker veel tijd buiten door te brengen. En dat hoeft niet veel geld te kosten. Hier lees je alles over betaalbare buitenactiviteiten voor in de vakantie!

Voordelen van buiten zijn

De lente is aangebroken en dat betekent: lekker veel naar buiten. En na een lange herfst en winter is iedereen daar wel aan toe. Buiten spelen is supergezond en daarnaast ook heel erg leerzaam!

  • Van veel buiten zijn blijft je kind sterk en fit. Tikkertje, voetballen, verstoppertje spelen: veel bewegen is gezond en het heeft een positief effect op zijn motorische ontwikkeling.
  • Het is goed voor zijn humeur. Buitenlucht = vitamine D. Vitamine D zorgt voor de aanmaak van fijne stofjes, die o.a. zorgen voor een flinke dosis vrolijkheid.
  • Buiten valt er van alles te zien en te beleven; het onderzoeken van kleine diertjes en insecten, hutten bouwen of nieuwe verstopplekken in de buurt ontdekken. Super leerzaam!
  • Spelen met andere kinderen helpt je kind bij zijn sociaal-emotionele ontwikkeling: hoe ga je met elkaar om, hoe reageer je als iemand de bal afpakt, hoe kom je samen tot een oplossing bij oneinigheid enz.

Tips voor buitenactiviteiten

Naast dat je kind in de meivakantie (hopelijk) lekker veel buiten kan spelen in de tuin en met vriendjes, zijn er ook veel leuke buitenactiviteiten te doen voor het hele gezin. We zetten wat tips voor je op een rijtje:

Hutten bouwen in het bos

Stap op de fiets of in de auto naar een mooi bos en ga samen hutten bouwen. Stoere jongens en meisjes zullen hiervan genieten. Zoek een mooie boom uit, sprokkel wat grote takken bij elkaar en bouw je eigen ‘tipi’ tegen de boom aan. Daarna kunnen ze er heerlijk in spelen, terwijl jij op een kleedje toekijkt.

Dagje weg op de fiets

Op de fiets ontdek je weer hele andere dingen dan met de auto en daarnaast zijn jullie in beweging in de buitenlucht. Kies samen een plek of stad uit waar jullie heengaan, zoek uit of er een leuke speeltuin of park is en neem een goed gevulde tas met eten en drinken mee.

Zandkastelen bouwen

Zandkastelen bouwen en met een emmertje en schepje spelen bij de zee: daar geniet elk kind van. Pak de strandspullen, neem een tube zonnebrand mee en strijk neer op een handdoek of kleedje. Let op: op de echt warme dagen kan het erg druk zijn richting zee. Wil je dit vermijden? Kies er dan bijvoorbeeld voor om ’s morgens vroeg die kant op te gaan.

Picknicken

Als de temperatuur goed is, dan is er natuurlijk niks fijners dan buiten eten. Bedenk samen met je kind(eren) wat jullie meenemen op de picknick, doe boodschappen en maak een mand vol broodjes, drinken, rauwkost en ander lekkers klaar. En dat hoeft niet altijd ver weg te zijn: picknicken in eigen tuin kan ook heel leuk zijn.

Kamperen in de tuin

Een andere betaalbare activiteit in de tuin is kamperen. Kies een niet al te koude nacht uit en zet (als je genoeg ruimte hebt) een tent in de tuin neer. Blaas de luchtbedjes op en ‘logeer’ samen met je kinderen een nachtje in de tent. Het grote voordeel: het toilet, de douche en koelkast zijn altijd dichtbij.

Schatzoeken

Maak samen met je kinderen een mooie schat, bijvoorbeeld met een mooie knutsel, tekening, wat lekkers of een klein kadootje erin. Vervolgens verstop je deze schat in de tuin, bos, duinen of strand en maak je voor je kind een duidelijke schatkaart. Ready? Zoeken maar!

Skaten, zwemmen en andere hobby’s

Houdt je kind erg van een bepaalde sport of activiteit zoals skaten, zwemmen of klimmen? Ga dan op zoek naar een tof skatepark in Nederland, een leuk buitenzwembed of natuurmeertje of kijk of er binnenkort een open dag georganiseerd wordt bij een klimmuur. Ook een leuk idee: samen naar een openluchtconcert.

Zo houd je het betaalbaar!

Koningsdag en de Paasdagen: feestdagen kunnen best wat geld kosten. Geen zorgen, op deze manier zorg je voor leuke én betaalbare uitjes in de meivakantie:

  • Neem zelf eten en drinken mee als jullie op pad gaan.
  • Kies voor de fiets of ga wandelen in plaats van met de trein te reizen of de auto te pakken.
  • Verkoop spulletjes en speelgoed op Koningsdag en ga van de opbrengst samen wat leuks doen.
  • Houd het lokale krantje in de gaten. Vaak worden er in de vakanties ook leuke én betaalbare activiteiten in de buurt georganiseerd voor kinderen. Bijvoorbeeld een gratis open dag op de kinderboerderij.
  • Ruil eens een dagje van speelgoed met een vriendje of vriendinnetje van je kind. Gratis speelplezier!
  • Kijk of je nog ergens punten aan het sparen bent (bij de supermarkt of drogist bijvoorbeeld). Misschien kun je die inzetten voor korting op een dagje weg?

En als jullie even op de bank willen uitrusten van al die buitenactiviteiten, dan staat Squla natuurlijk online voor je klaar in de meivakantie!

Fijne dagen!

Squla (pages)

Speel tot het eind van het schooljaar op Squla! Bestel 7 maanden, betaal 6 maanden.