Een zomer boordevol speelplezier!

Suzanne Mooi

Schittert jullie zomer-bucketlist al op het prikbord in de keuken? Zo nee, dan wordt het hoog tijd om deze zomerse lijst met sprankelende activiteiten eens vliegensvlug op te stellen samen. Ontdek hoe jij vanuit huis de leukste zomerse activiteiten organiseert voor je kinderen. De woorden ‘saai’, ‘ik verveel me’ of ‘wat moet ik doen’ zullen jouw niet meer om de oren vliegen deze zomer. Jullie gaan in actie komen en dat gaat héél veel speelplezier opleveren!

Fleurige wandelingen

Is het je kind wel eens opgevallen dat sommige straten best wel een beetje saai en kleurloos zijn. Zoveel stenen en zo weinig bloemen en planten. Het oog wil ook wat en de bijen en insecten zeker ook! Plan eens een wandeling in de buurt met je kind en noteer op een briefje welk plekjes in jullie dorp of stad wel een vrolijke kleurrijke boost kunnen gebruiken. Stippel een route uit langs al deze plekjes en fleur de boel – middels onderstaande tip – maar eens lekker op!

Tip 1. Maak je eigen bloemenbommetjes

Kneed samen de mooiste bommetjes die je maar kunt bedenken…bommetjes die bomvol zitten met bloemen. Je kunt deze bloemenbommetjes op alle plekjes neergooien (of zachtjes neerleggen of ingraven) die wel een beetje kleur kunnen gebruiken. Wat heb je nodig om deze bommetjes te maken? Koop een zakje bloemenzaadjes. Vermeng 1 deel (boetseer)klei (ongeveer een kleine knikker) met 2 delen potgrond  en een lepel bloemzaadjes. Rol dit samen tot een mooi balletje. Maak de buitenkant voorzichtig een beetje nat met een kwastje en beplak de buitenkant met nog wat bloemzaadjes of gedroogde bloemetjes of blaadjes. Let op dat je het bommetje niet te nat maakt, want dan komen de bloemen al eerder uit dan de bedoeling is. Maak zoveel bommetjes als je wilt en geef ze een mooi plekje in de buurt! Vergeet niet af en toe te checken in de buurt of de bloemen al uit zijn gekomen.

Fris en fruitig speelplezier

Zoet en sappig fruit hoort onmiskenbaar bij de zomer: watermeloenen, blauwe bessen, frambozen, kruisbessen, aardbeien…heerlijk! Zijn die schaaltjes zomerfruit bij jullie thuis ook in een mum van tijd leeg? Dan wordt het tijd om de voorraad snel weer aan te vullen. Deze keer niet uit de supermarkt, maar rechtstreeks uit de fruittuin.

Vergeet niet bij thuiskomst een frisse en fruitige smoothie te maken van het vers geplukte fruit (en groente). Leuk voor je kind om helemaal zelf te doen! Help wel altijd even met de blender of staafmixer om ongelukken te voorkomen. In een handomdraai zet je kind vol trots een zelfgemaakte smoothie op tafel: homemade én supergezond.

Tip 2. Bezoekje aan de pluktuin

In het hele land zijn fruittuinen te vinden waar je dagelijks of wekelijks welkom bent om fruit, groente en/of bloemen te plukken. Bij sommige pluktuinen kun je zelfs verse eitjes rapen, nog warm uit het kippenhok. Het fruit wordt meestal gewogen en je betaalt dan uitsluitend voor wat jullie hebben geplukt. Je hebt dus zelf in de hand wat jullie mee naar huis nemen. Als het aan de kinderen ligt dan nemen ze hoogstwaarschijnlijk zelfs de kippen nog mee naar huis. ‘Gezellig toch, papa/mama, een nieuw huisdier – dat mag toch wel?’.

Swingend de zomer door

Elke zomer is er minstens één zomerhit die dagelijks op de radio te horen is. Deze zomer gaan jullie daar verandering in brengen… Er is immers altijd ruimte op de radio voor nóg een knaller van een hit. Bespeelt er iemand binnen jullie gezin, familie of vriendenkring een instrument? Trommel deze persoon/personen dan gauw op en organiseer een sfeervolle zomeravond rondom een vuurkorf. Vergeet zeker de marshmallows niet!

Tip 3. Schrijf samen jullie eigen zomerhit

Componeer, fantaseer, schrijf, tik, swing…dat gaat leuk worden! Verdeel afhankelijk van de hoeveelheid mensen de taken of doe gezellig alles samen. Begin met het ontwikkelen van een pakkende melodie. Die kun je al eenvoudig maken door met een houten lepel op een emmer of pan te slaan. Gevulde flessen met water maken ook een mooi geluid als je er met een lepel op tikt. Daarna begint het schrijfproces. Gebruik jullie zomervakantie als inspiratiebron. Wat hebben jullie al meegemaakt? In welke taal gaan jullie zingen? Het kan leuk zijn om een paar woorden te verwerken in de taal van het vakantieland waar jullie zijn geweest.

Verzin een pakkend couplet dat de hele buurt zo mee kan zingen. Voor je het weet staan jullie handtekeningen uit te delen in de menigte rondom de vuurkorf. De hele buurt wil een glimp opvangen van deze topartiesten!

Flitsende foto-hunt

Tijd voor actie! Iedereen uit zijn bed, strandstoel of hangmat! De zenuwslopende achtervolging kan beginnen. Heb jij een kind dat graag in beweging is en bomvol energie zit? Middels onderstaande tip leren jullie hoe goed jullie de buurt nu eigenlijk echt kennen en zal je alle vakantie calorieën gaan verbranden. Zeker weten dat jullie bij thuiskomst een ijsje verdiend hebben!

Tip 4. Organiseer een spannende achtervolging met foto’s

Kijken jullie altijd goed rond in de buurt? Ken jij elke boom, elke brievenbus en elke straatsteen van jullie wijk? In een flits zal je versteld staan van de veelzijdigheid van je woonomgeving. Verdeel het gezelschap in gelijke teams. Elk team heeft de beschikking over 1 mobiele telefoon waar je foto’s mee kunt maken. Team 1 begint en krijgt 5 minuten voorsprong. In de vijfde minuut is team 1 verplicht om een foto te sturen van de plek waar ze op dat moment staan. Team 2 ontvangt de foto en kan beginnen met raden en met rennen naar de plek waarvan zij denken dat team 1 zich bevindt. Het eerste team mag inmiddels weer gaan rennen en post nu na 3 minuten weer een nieuwe foto. Het tweede team ontvangt de foto weer. Als ze op het goede spoor zitten, dan kunnen ze al in de buurt komen van team 1. Team 1 heeft als laatste nog één keer de kans om een foto te sturen. Nu al na 1 minuut! Zal team 2 het andere team ontmaskeren in deze flitsende foto-hunt?

Zwierige jurkjes en zonnige hoedjes

Alle modeliefhebbers opgelet! Jullie gaan shinen op jullie eigen catwalk. Gewoon in jullie tuin, woonkamer of oprit. Of misschien wel op straat…Bloemetjesjurken, wapperende shawls, strandslippers, hoeden van riet, zonnebrillen. Haal alles uit de kast en ‘strike a pose’!

Tip 5. Organiseer een modeshow en kledingruil!

Jullie organiseren een modeshow en iedereen doet mee. Maak om te beginnen prachtige uitnodigingen om aan te kondigen dat er een spectaculaire show aan komt! Teken op de voorkant van de uitnodiging een model in zomerse outfit; laat je creativiteit de vrije loop. Voor tekentips kun je op Squla terecht bij tekentalent Jill.

Maak een stevig podium of teken met stoepkrijt een ‘rode loper’. Zorg voor wat lekkere hapjes, zodat jullie samen kunnen nagenieten als de show ten einde is. Leg vervolgens per persoon 3 outfits klaar. Verzin per ronde op de catwalk een thema, zoals bijvoorbeeld ‘beach vibes’ of ‘zonnige dag in de bergen’. Selecteer bijpassende muziek per ronde en spreek met de deelnemers af wat de volgorde is waarin jullie over de catwalk lopen en wie er op de aan – en uit knop van de muziek drukt.

Na afloop kun je nog een leuke kledingruil organiseren. Zet in dat geval op de uitnodiging dat iedereen een tas oude kleding mee kan nemen die niet meer gedragen wordt. Na de show kunnen jullie kleding ruilen en heeft het hele gezin de kledingkast weer gevuld met allemaal nieuwe items. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Na al deze tips uitgevoerd te hebben blijven jullie achter in een buurt die is opgefleurd met de mooiste bloemen, een fruitschaal vol vers zomerfruit én een kast vol nieuwe zomeroutfits. Geen slechte oogst deze zomer, toch?

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!