Musea bezoeken met kinderen saai? Niet zo!

Maike

Musea bezoeken met kinderen: hoe maak je het leuk? Het is bijna krokusvakantie, tijd om samen op stap te gaan. Bij mooi weer gaan jullie natuurlijk lekker naar buiten, maar op de wat mindere dagen zijn er ook allerlei leuke dingen binnen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen een museum bezoeken. Saai? Niet met deze tips!

Musea en kinderen

Als je denkt aan een museum bezoeken, dan denk je er misschien niet meteen aan om dat met je kind(eren) te doen. Want: Is een museum wel leuk voor een kind? En ook je kind roept wellicht al snel: “saai!” Maar een museumbezoek is juist vaak verre van saai, kijk maar.

Waarom een museum bezoeken met kinderen?

 • Het is leerzaam en een leuke manier om nieuwe dingen te leren.
 • Er is een groot aanbod aan musea. Waar ligt de interesse van jouw kind?
 • Er zijn in veel musea activiteiten en tentoonstellingen voor kinderen.
 • Er zijn zelfs musea speciaal voor kinderen.
 • Het is weer eens wat anders dan de dierentuin of speeltuin.
 • Een museumbezoek is een leuk uitje voor jullie samen; quality time voor jou en je kind.

Waar ga je naartoe?

We zetten een paar van de leukste musea voor kinderen voor je op een rijtje:

Museum van de 20e Eeuw – Hoorn

Helaas is de Buurman en Buurman tentoonstelling afgelopen, maar er is nog genoeg te zien en te beleven in het Museum van de 20e Eeuw. In dit museum ga je namelijk echt terug in de tijd. Je kunt bekijken hoe alles er ‘vroeger’ uitzag. Hoe leefden opa en oma? Hoe zagen de eerste spelcomputers eruit? Waar speelden kinderen vroeger mee? In wat voor keuken maakte men eten klaar in de jaren ’50? Voor kinderen is er een speciale audiotour door het museum. Ook kun je een speurtocht doen en worden er knustelmiddag georganiseerd.

Het is een perfect museum om opa en oma mee naartoe te nemen: voor jong en oud een feest der herkenning. Website: www.museumhoorn.nl.

Sea Life – Scheveningen

Bij Sea Life duik je samen de onderwaterwereld in. Je leert er vanalles over de zee, gewone én bijzondere vissen en het leven onder water. Er is een onderwatertunnel en je kunt er naast vissen ook o.a. zeepaardjes, kwallen, otters en pinguïns zien. Daarnaast kun je voersessies bijwonen en zelf vissen aanraken in de interactieve ‘Voelpoel’. Een bezoek aan Sea Life kun je natuurlijk combineren met een wandeling aan het strand en een lekker patatje toe.

Website en tickets: www.visitsealife.com

Het Tropenmuseum – Amsterdam

Het oudste kindermuseum van Nederland is ook zeker jullie bezoek waard; zien, aanraken, beleven en meedoen. Op dit moment is er een kindertentoonstelling te zien over Bali. Plastic monsters, een gevleugelde leeuw en veel meer interessante weetjes kom je tegen in de tentoonstelling Bali -Behind the scenes. Wat vind je op dit Indonesische eiland nog meer dan uitgestrekte stranden? Leer deze schoolvakantie een Balinese dans en maak zelf een monster van verpakkingen uit de Plastic soep.  Leuk voor kinderen van zes t/m 13 jaar.

Meer informatie vind je op: www.tropenmuseum.nl

Nijntje Museum – Utrecht

Voor de kleinere kinderen (2 t/m 6 jaar) is het Nijntje Museum een geweldig uitje. De bekende boeken van Dick Bruna zijn natuurlijk de grootste inspiratie voor dit museum. Eigenlijk kan je kind er de wereld ‘in het klein’ naspelen. Je kind ontdekt in tien themaruimtes hoe dingen in de praktijk werken, er is bijvoorbeeld een wereld van de dokter, een dierentuin en je kunt spelen in het huis van Nijntje.

Kijk op: www.nijntjemuseum.nl voor meer info.

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

Dat je voor een museumbezoek niet altijd naar binnen hoeft, bewijst het Nederlands Openluchtmuseum. Hier reis je (buiten) door de tijd langs oude gebouwtjes, originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, een oud schooltje en ophaalbrug. Ook leuk: er rijdt een historische tram, waarmee je een ritje kunt maken. De ambachtslieden lijken zo uit het verleden te zijn gestapt en vertellen je graag alles over hun oude vak. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een heerlijk broodje bakken op open vuur of  ontdekken hoe stroop gemaakt wordt in de ‘vakwerkschuur’.

Bekijk alle activiteiten op: www.openluchtmuseum.nl

Tips voor een gezellig museumbezoek

 • Maak vooraf heldere afspraken met je kind(eren) over wat je van hun gedrag verwacht in het museum. Bijvoorbeeld lopen en niet rennen, op normale toon praten en niet schreeuwen, bij elkaar blijven enzovoorts. Doe dit bij voorkeur vlak voordat jullie naar binnen gaan.
 • Beleef het museum samen met je kind(eren). Doe actief mee in de speurtocht, lees voor wat er op een bordje staat, stel vragen enz.
 • Koop vooraf (online) kaartjes. Bij sommige musea kun je dan meteen doorlopen en hoef je niet in de rij te staan bij de kassa.
 • Houd rekening met het tijdstip van museumbezoek, als het mogelijk is. Misschien kun je daarmee de drukte vermijden en is het bezoek wat rustiger voor je kind.
 • Neem een vriendje of vriendinnetje mee.
 • Zorg dat je wat te eten en drinken bij je hebt. Als je wat verder moet rijden voor een museum, kunnen jullie bijvoorbeeld een broodje eten in de auto, zodat je niet met een lege, hongerige maag van start gaat.
 • Voor een museumbezoek hoef je niet altijd ver te reizen; door het hele land door zijn er leuke musea te vinden voor kinderen. Dus vast ook bij jou in de buurt.
 • Maak er een gezellig uitje van samen!

Een fijne vakantie!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!