Presenteren kun je leren: vaarwel met de zenuwen!

Suzanne

Kun je je eerste ervaring met presenteren nog herinneren? Ging die eerste spreekbeurt je gemakkelijk af of heb je nog steeds knikkende knieën als je denkt aan spreken in het openbaar? Presenteren hoort meer dan ooit bij het lesprogramma in het basisonderwijs en is een zeer waardevolle training en voorbereiding op het werkende leven. In dit blogbericht tips en inspiratie voor het oefenen van presenteren. Of je kind nu verlegen is of juist heel uitbundig; echt iedereen kan leren presenteren en het is nog leuk ook!

Eerste Hulp Bij Presenteren

De eerste presentatie komt voor de meeste kinderen in groep 4 aan bod. Wat is je kind nog jong hè? En dan al presenteren voor een volle klas, alle ogen op hem of haar gericht… Spannend! Zo’n eerste keer presenteren kan behoorlijk overweldigend zijn. Laat je kind uitgebreid vertellen over wat de bedoeling is. Mag er zelf een onderwerp gekozen worden? Wanneer gaat het plaatsvinden? Hoe lang mag de presentatie duren? Bekijk samen waar jij als ouder je kind thuis mee kunt ondersteunen. Een gevoel van trots en overwinning is natuurlijk waar jullie voor gaan!

Presenteren vanuit zelfverzekerdheid

Het idee om te moeten presenteren kan behoorlijk wat kinderen onzeker maken. Kan ik alles wel onthouden? Hoe weet ik zeker dat de klas me niet uit gaat lachen? Vinden ze het onderwerp van de presentatie wel interessant? Het allerbelangrijkste wat je je kind kunt meegeven is dat ze trots mogen zijn op zichzelf, op het feit dat ze voor klas gaan staan om hun verhaal te doen. Hier is lef voor nodig en geloof in je eigen kunnen!

Het helpt ook enorm als je kind de inhoud van de presentatie zo dicht mogelijk houdt bij zijn eigen interesses en karakter. Is je kind bijvoorbeeld rustig van aard is, vertel hem of haar dat het niet nodig is om snel of super hard te praten. Hoe dichter je kind blijft bij zijn ware aard, hoe meer kans op een succeservaring.

Tips en tops van de klas

Bij een presentatie hoort ook een beoordeling van de klas. Op deze manier leren kinderen zowel elkaar te beoordelen op inhoud en vaardigheden als positieve en opbouwende kritiek te ontvangen. Vooral bij jonge kinderen bewaken de leerkrachten de balans goed tussen tips en tops en alles wordt vanuit een positieve manier ingestoken. Een tip is geen negatieve feedback, maar gewoon iets wat je in de toekomst anders zou kunnen doen om nog beter je verhaal over te brengen.

Sommige kinderen laten ‘kritiek’ vrijwel meteen weer los, maar de piekeraars onder ons kunnen de tips nog wel eens rond laten spoken in hun hoofd. Als je dit merkt, vraag je kind dan om voor zichzelf te formuleren waar hij of zij trots op is met betrekking tot de presentatie. Wat ging goed? Focus samen op dat wat volgens je kind geslaagd was en sluit de ervaring positief af door bijvoorbeeld samen een ijsje te gaan eten op het succes.

Hoe help je je kind? Tips en inspiratie ter voorbereiding op de presentatie:

1. Stuur je kind naar een onderwerp toe waar al van jongs af aan zijn grote interesse ligt. Of als het bijvoorbeeld een boekbespreking betreft, kies dan voor de eerste keer altijd één van zijn lievelingsboeken. Je kind hoeft zich dan minder zorgen te maken over de inhoud en kan zijn focus leggen op de uitvoering, want dat is al spannend en uitdagend genoeg.

2.Is je kind enorm gespannen over de naderde presentatie? Roep samen de hulp in van de leerkracht! Vraag of hij of zij ervoor openstaat om de presentatie al een keer te beluisteren, bijvoorbeeld na schooltijd een paar dagen voordat de presentatie in de planning staat. De leerkracht kan je kind geruststellen en vooraf al wat extra tips meegeven die jullie thuis nog kunnen verwerken, zodat je kind vol vertrouwen uit kan kijken naar de dag van de presentatie.

3. Stel je kind eens voor om een vlog te maken ter voorbereiding op de presentatie. De meeste kinderen zijn gek op YouTube en het kijken naar vlogs. Leg je kind uit dat de vlogs op YouTube allemaal presentaties zijn. Hoogstwaarschijnlijk krijg je meteen een enthousiast kind dat niet kan wachten om te starten met opnemen! De vlog hoeft uiteraard niet geplaatst te worden op YouTube, maar is wel super handig om samen terug te kijken. Je kunt zo samen concluderen wat nog anders of beter kan. Dit is een manier van leren die heel dicht bij de belevingswereld van je kind ligt en gegarandeerd zal zorgen voor plezier in het leren presenteren. Bekijk ook eens andere vlogs op YouTube en bestudeer samen hoe de vloggers presenteren. Geef de vloggers samen tips en tops; heel leuk om te doen en super leerzaam!

4. Ziet je kind er erg tegenop? Bespreek wat er nodig is om wel met een goed gevoel te starten aan de presentatie. Dit kan van alles zijn; wees creatief! Een spiekbriefje om de inhoud te ondersteunen, het klaarleggen van de lievelings-outfit van je kind, een geluksarmbandje, een extra lekker ontbijt op de dag van de presentatie, nog even oefenen voordat de school begint, even mee naar binnen lopen in de klas, de spreekbeurt zittend doen in plaats van staand….

5. Houd de inhoud van de presentatie luchtig en eenvoudig, helemaal als het de eerste keer betreft. Ook de interactie met de klas kan zorgen voor een fijner gevoel achteraf. Bedenk samen iets speciaals om contact te maken met de klas. Gaat de presentatie bijvoorbeeld over ‘het weer’, neem dan voor iedereen een ballon mee om op te blazen tijdens de uitleg over windkracht. De interactie zorgt voor plezier, zowel voor de klas als voor je kind. Plezier is de ingang naar succesvol leren!

Neem ook eens een kijkje bij de 21st century-quizzen van Squla. Hier kan je kind leren hoe je een presentatie voorbereidt en waar je tijdens de presentatie op moet letten.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!