Talen leren; heeft jouw kind een talenknobbel?

Maike

Talen leren is leuk! Bonjour, Guten Tag, hello – de meeste kinderen glunderen van trots als ze hun eerste woorden over de grens spreken. Hoe zit het met de talenknobbel van jouw kind? Lees er alles over in deze blog.

Taalontwikkeling bij kinderen

Kun jij je het moment herinneren waarop je je moedertaal leerde? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is. Dat komt omdat je deze taal onbewust hebt geleerd. Het was gewoon wat je dagelijks hoorde en dat neem je op jonge leeftijd over, zonder er verder over na te denken.

Zo gemakkelijk werkt dat ook bij kinderen en hun taalontwikkeling van vreemde talen. Ze maken al op jonge leeftijd kennis met de Engelse taal. Vaak op speelse wijze; in de muziekles op school of door Engelse spelletjes te spellen. In de kleuterklas wordt de basis gelegd en tegen de tijd dat je zoon of dochter de basisschool verlaat, spreekt hij of zij een aardig woordje over de grens. Handig op vakantie!

Flexibel in taal

Vanaf een jaar of vier ontdekt je kind dat de wereld een stuk groter is dan alleen Nederland. Misschien doordat jullie op vakantie gaan naar een ander land. Of omdat er een kindje in zijn of haar klas zit dat een andere taal spreekt. Het mooie aan kinderen is dat ze nog erg flexibel zijn in het leren van vreemde talen. Kinderen die tweetalig opgroeien schakelen bijvoorbeeld moeiteloos over tussen de twee talen: ze ‘spelen’ ermee.

Je kunt eigenlijk wel stellen dat hoe jonger een kind is, hoe sneller het een vreemde taal eigen maakt. Daarnaast hebben kinderen die vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met Engels, Frans en Duits vaak een voorsprong in hun taalontwikkeling.

In deze blog lees je vijf redenen waarom het loont je kind vanaf jonge leeftijd vreemde talen te leren.

Waar zit de talenknobbel?

Iemand met een talenknobbel herken je (gelukkig!) niet aan een grote knobbel op zijn hoofd. Als je een talenknobbel hebt, ben je goed in het spreken van meerdere talen. De een is van nature wat taliger aangelegd dan de ander. Hoe herken je dat je kind aanleg heeft voor talen?

Je kind…

  • …heeft grote interesse in het leren van vreemde talen;
  • …is nieuwsgierig en leergierig;
  • …pikt andere talen snel op en maakt het eigen;
  • …herkent gemakkelijk woorden in een andere taal;
  • …is altijd aan het oefenen met woorden en zinnen;
  • …heeft duidelijk plezier in het spelen met taal;
  • …krijgt geen genoeg van talenspelletjes.

Herkenbaar? Dan is je kind wellicht een ‘alfa’. Want, als je goed bent in taal, noem je jezelf een ‘alfa’. Ben je juist beter in de cijfers, dan ben je een echte ‘bèta’. Een goed gevoel voor taal is erfelijk; de kans is dus groot dat vader, moeder, opa of oma ook erg ‘talig’ is.

Bon Voyage!

Kortom: het loont om je kind op jonge leeftijd te laten kennismaken met vreemde talen. Hoe sneller je ermee begint, hoe meer profijt hij of zij er op latere leeftijd van heeft.

Gaan jullie deze zomer misschien naar het buitenland? Op Squla kun je samen vreemde talen oefenen met interessante en leuke quizzen. Leer bijvoorbeeld hoe je je naam zegt in het Frans. Of dat het mooi weer is in het Duits. Alle quizvragen op Squla worden ondersteund door audio, dus zowel lezen als spreken komen aan bod. Zo fris je meteen je eigen geheugen ook weer op!

We wensen je alvast een bon voyage!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!