Vakantietips voor blije kinderen en uitgeruste ouders

Suzanne

Rust jij echt uit op vakantie? En denk je wel eens heimelijk terug aan de vakantie zonder kinderen; wat deed je met al die vrije tijd en al die rust? Nu zijn die kleine schatten erbij en dat is onwijs gezellig, maar wel een stuk intensiever. Uitgeruste ouders hebben blijere kinderen, dus daarom in dit blogbericht vakantietips voor een ontspannen gezinsleven in de zomer.

Vakantie vol verwachtingen

Alles in het leven valt of staat met verwachtingen. Bedenk voordat je op vakantie gaat wat je ervan verwacht; zowel wat je voor je kinderen wenst, als voor jezelf. De laatste weken voor de vakantie zijn vaak extra druk geweest, je moest nog van alles afronden op je werk en op school zijn er allerlei afsluitende activiteiten die je kinderen soms onrustig maken. Vraag jezelf van tevoren ook af wat je zelf nodig hebt om in de vakantiemodus te komen; wat moet je nog van je afgooien om toe te werken naar die staat van ontspanning? En wat hebben je kinderen nodig om de drukte van de laatste weken te verwerken? Bespreek dit samen en deel jullie verwachtingen over de hele vakantieperiode, dit schept duidelijkheid voor iedereen.

Iedereen mag ontspannen; dus jij ook!

Waar je vroeger, voordat je vader of moeder werd, zeeën van tijd had om je vooraf uitgebreid te verdiepen in jullie vakantiebestemming, rustig naar de boekhandel ging om na uren lezen met een heerlijke stapel boeken naar buiten te komen en je vervolgens uitgebreid in alle rust je koffer kon gaan pakken, zit je nu vaak half overspannen met het zweet op je rug in de auto en vraag je je af of de kinderen het wel gaan redden al die tijd en hoe de reis zal gaan verlopen. Ook voor jou als ouder breekt de vakantie aan en uitgerust kun je een veel leukere ouder zijn voor je kind, dus probeer die ontspanning te pakken waar het kan.

Uitgeruste ouders

Het voortzetten van de zomervakantie thuis brengt ook vaak uitdagingen met zich mee. De verveling slaat vaak toe en jij hebt thuis af en toe, ook al heb je nog een volle week vrij, toch weer de neiging om die werklaptop open te slaan, terwijl de kinderen smeken om je aandacht.
Als je niet oppast dan kom je als ouder vaak weer net zo moe op je werk als dat je er wegging voor je vakantie en zijn je kinderen teleurgesteld dat jij zo weinig echte aandacht voor ze hebt gehad, doordat jij zo hard je best aan het doen was om te vechten voor je eigen ontspanning.

De hoogste tijd dus voor vakantietips voor blije kinderen en uitgeruste ouders. Want het kan echt, al is het maar voor even 😉

  • Zoals al besproken hierboven; spreek je verwachtingen uit naar elkaar. Maak bijv. allemaal een lijstje met vakantieplannen. Wat ook erg leuk is en alle gezinsleden heel blij maakt is de ‘koning van de vakantie – dag’. Elk gezinslid is minstens 1 dag ‘koning van de vakantie’ en mag die dag volledig bepalen wat er gaat gebeuren: welk uitstapje, wat er gegeten wordt etc. Uiteraard spreek je samen wel de grenzen af, want een dagje Londen om naar het concert van Bruno Mars te gaan is wellicht een beetje too much voor een gewone zomerdag…. Bespreek de plannen en prik voor iedereen een datum; alleen de voorpret is al fantastisch.
  • Zorg ervoor dat je minimaal 1 dag van de vakantie jezelf uitroostert van het gezinsleven. Denk goed na over een activiteit die jou echt ontspant. Voor de een is dat een dag mountainbiken in de Limburgse heuvels. Voor de ander is dat een dagje gedachteloos shoppen met tussendoor een heerlijke lunch. Wat is er nu fijner dan een complete dag jezelf onderdompelen in vrijheid? En wat is het dan lekker om ’s avonds je kleine schat te knuffelen en je extra bewust te zijn van de rijkdom in je leven.
  • Het werkt vaak uitstekend om de vakantiedagen op te splitsen in 2 delen, zowel op vakantie als thuis. In de ochtend gaat iedereen zijn eigen weg, op de camping of in jullie eigen achtertuin, zo heeft iedereen zijn vrijheid en de ruimte lekker te niksen. In de middag plannen jullie een leuk uitstapje; klein of groot, maakt niet uit, als het maar een fijn gezamenlijk zomer – moment(je) is.
  • Het geven van controle over de invulling van vakantiedagen werkt voor kinderen altijd: ze voelen zich zo speciaal en bijzonder, want er wordt gehoor gegeven aan hun eigen ideeën en wensen. Ook voor jouw wensen werkt dit goed, want als je besluit om het hele gezin mee te slepen naar dat ene mooie museum, dan kun je heel duidelijk uitleggen waarom (jij mocht kiezen) en aangeven dat jij ook met respect om bent gegaan met hun wensen en jullie er daarom het beste van moeten maken. Dit is ook nog eens een leerzame les; iedereen is anders en je leeft prettiger samen door oog en respect te hebben voor deze verschillen.
  • Een goede voorbereiding zorgt voor blije kinderen en blije ouders. Besteed uitgebreid aandacht aan de voorbereiding voor elk uitstapje en etentje buiten de deur. Een lange autorit of uitgebreid tafelen is zoveel fijner als de kinderen exact de juiste boeken, tablet en/of reisspelletjes bij zich hebben. Zorg ook voor voldoende afleiding in de vorm van lekkere snacks en voldoende water (het allerbeste is om ze de snacks en de waterfles zelf uit te laten zoeken in de winkel, want zelf uitgekozen is 100% succes). En vergeet vooral niet je eigen boek mee te nemen en een lekker kussen in de auto voor je gespannen schouders. Goed voor jezelf zorgen is iets wat je kinderen uiteindelijk van je over gaan nemen, want alles begint uiteindelijk bij jou…..

Heeft jouw kind sowieso moeite met stilzitten? Lees dan ook Suzanne’s blog ‘Zit nu toch eens stil!’ Eerste hulp bij (en voor) een beweeglijk kind…

Hopelijk helpen deze vakantietips jou om heerlijk uitgerust gevoel te geven. Fijne zomervakantie!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!