De kerstvakantie komt eraan; gratis, leuke activiteiten!

Maike

Het is bijna kerstvakantie. In de kerstvakantie kunnen je kinderen bijkomen van een drukke sinterklaasperiode terwijl jij je waarschijnlijk al bezig houdt met de voorbereidingen voor Kerst. De wintermaanden zijn gezellig en intiem maar ook best intensief en duur. Gelukkig hoef je in de kerstvakantie niet te besparen op activiteiten want er zijn genoeg gratis, leuke dingen te doen voor jou en je kind(eren)!

Activiteiten buiten

De hele dag binnen zitten is niks voor kinderen. Dus hup, winterjassen en laarzen aan, sjaals om en de buitenlucht in. Er valt van alles te beleven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Het bos. Je kunt van tevoren een spannende speurtocht uitzetten. Of je geeft je kinderen een stempelkaart mee waarop ze elk dier dat ze tegenkomen kunnen afvinken. Vinden jullie de Nederlandse ‘big five’?
 • Kerststal Sint-Jan. In Den Bosch staat één van de grootste en mooiste kerststallen van Nederland. Elk jaar kun je in een enorme kerststal rondlopen en wordt hier het verhaal van Kerstmis tot leven gebracht.
 • De kinderboerderij. Bij veel kinderboerderijen hoef je geen entree te betalen. Neem bijvoorbeeld Boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude. Educatief en voor ieder wat wils; speeltuin, dieren, spelletjes. Voor een kleine bijdrage kun je ook meedoen aan verschillende activiteiten als knutselen en een workshop kaarsen maken.
 • Het Amsterdam Light Festival. Om de prachtige lichtobjecten vanaf een boot te zien, moet je tickets kopen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon fietsen of een wandeling maken langs de grachten om alle verlichte kunstwerken te bewonderen, dat kost je niets en is net zo leuk.
 • Het strand. Een dagje uitwaaien aan de Nederlandse kust is een dagje uit voor het hele gezin. En daarna gaan jullie natuurlijk warme chocolademelk met slagroom drinken in een knusse strandtent.
 • Samen sterren kijken. Nu het vroeg donker is is dit uitje uitermate geschikt; de sterren en de maan worden natuurlijk alleen maar zichtbaar in het donker. De meeste sterrenwachten zijn met enige regelmaat open voor publiek en bieden de mogelijkheid om mee te kijken door diverse telescopen. Ontdek samen de kracht van de maan en de sterren…
 • Krijgen we dit jaar een witte kerst? In het geval van sneeuw is er natuurlijk maar één optie; naar buiten om sneeuwballen te gooien en sneeuwpoppen te maken!

Activiteiten binnen

Als het weer niet mee zit, wees niet getreurd. Ook binnen kun je genoeg leuke, gratis dingen doen:

 • Een proefles volgen. Meedoen aan een proefles is een makkelijke én goedkope manier om kennis te maken met een nieuwe sport. Wie weet staat jouw kind binnenkort wel op de schaatsen of op een stoer snowboard.
 • Cakejes, taarten en koekjes; wie is er niet dol op? De kerstvakantie is hét moment om lekker samen te gaan bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kerststol? Of koekjes bakken? Uiteraard in de vorm van een ster of kerstboom.
 • Film kijken. Met z’n allen op de bank, gordijnen dicht, een schaal popcorn bij de hand en een heerlijke kerstfilm op. De ultieme, gratis binnenactiviteit tijdens de kerstvakantie.
 • Knutselen. Als je op Pinterest zoekt naar bijvoorbeeld ‘knutselen’, ‘Kerst’ en ‘kinderen’ vind je veel leuke Kerst-knutsel-ideeën.
 • Speelgoed opruimen. Een nuttige én leerzame activiteit. En handig voor jou, met oog op al het nieuwe speelgoed dat ze erbij krijgen in de decembermaand. Ga – in overleg – met je kind(eren) eens goed door al hun speelgoed heen. Zijn ze uitgekeken op sommige dingen? Waar spelen ze niet meer mee? Wat kan/mag er weg? Je kunt ze uitleggen dat sommige kinderen niet zoveel speelgoed hebben en dat ze heel blij worden van wat nieuws om mee te spelen. Vervolgens breng je het speelgoed dat weg mag naar de speelgoedbank bij jullie in de buurt.

Kerstvakantie planning

Er zijn dus genoeg leuke, gratis activiteiten te doen in de kerstvakantie. Het kan handig zijn om per dag een activiteitenplanning te maken. Op die manier weten je kinderen ook meteen waar ze aan toe zijn. En vergeet niet ook niet om lekker samen te relaxen en uit te rusten van het afgelopen jaar!

Alvast een hele fijne kerstvakantie!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!