Waarom buitenspelen goed is voor je kind

Sarah

Terug naar school na die relaxte zomervakantie is best pittig voor veel kinderen. Zo ook voor mijn gezin, want voor ik het wist zaten ze na school weer op de bank te Roblox’en. Want dat is “chill” na een lange schooldag. Maar is dat wel zo? Want ik zat s ’avonds met twee stuiterballen, die alles behalve chill waren. Mijn oplossing? Buitenspelen!

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 kinderen nooit buiten speelt. En 58% van de kinderen speelt zelfs minder buiten dan het landelijk gemiddelde (8,4 uur per week). Zonde, want buitenspelen is leuk en leerzaam. 

In deze blog zetten we de voordelen van buitenspelen op een rijtje en geef tips ik je tips om je kind die frisse buitenlucht in te krijgen.

Buitenspelen is leren

Gezondheid, motoriek en respect voor elkaar. Allemaal voordelen van buitenspelen! Maar er zijn er nog meer. We zetten er een paar voor je op een rijtje: 

  • Rennen, springen, rollen, hinkelen… De grove motoriek viert feest als er buiten wordt gespeeld. En zijn ze gevallen? Kusje erop! 
  • Door buiten te spelen, kunnen kinderen veel beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten.
  • Niet weer een snotneus! Het medicijn: naar buiten! Spelen in de frisse lucht versterkt het immuunsysteem. Kou of regen? Met de juiste kleding aan, kunnen ze ook dan lekker uitrazen. En daarna slapen ze als roosjes. Pluspunten!
  • Overgewicht is een steeds groter probleem bij kinderen. Lekker buiten ravotten is een goede manier om dat tegen te gaan.
  • Buitenspelen leert ze ook omgaan met elkaar. Respect, vriendjes maken, onderhandelen en ruzies oplossen, je leert het allemaal op straat.

Grenzen en regels

Het begin van zo’n buitenspeelcarrière vond ik heel spannend. Want wat als ze niet uitkijken met oversteken? Wat als ze vreselijk vallen en ik ben er niet bij? En wat (horror!) als ze ondanks alle waarschuwingen, toch meegaan met die enge meneer? Ik raadpleegde wat doorgewinterde ‘buitenspeel’ ouders en ze zeiden allemaal hetzelfde: afspraken maken. Zoals deze:

  • Wijs herkenbare punten aan zoals dat blauwe hek, zodat je kind weet tot waar hij mag spelen. 
  • Gaat hij met een vriendje op pad, dan blijven ze bij elkaar: samen uit, samen thuis. 
  • Gaat hij bij iemand gaat spelen? Dan moet hij dat even komen zeggen. 
  • En ja, vertel ze dus ook over dat hele enge onderwerp: vreemden. Daar mag je geen snoepjes van aannemen of meelopen om puppy’s te aaien.

Dus met het angstzweet op mijn rug liet ik hem gaan. En tegen die angst heb ik ook nog een tip: schaam je niet om zeker in het begin, even te checken waar je kind is en wat het doet.

Mijn kind wil niet naar buiten!

En dan blijkt dat jouw kind een huismus is of vastgelijmd zit aan de iPad. Hoe krijg je die Minecraft-verslaafde dan naar buiten? Een paar tips:

  • Geef het goede voorbeeld en leg zelf die telefoon eens weg.
  • Ga samen fietsen of bloemen plukken en ga daarna lekker picknicken!
  • Laat je kind een keer spelen met een vriendje dat wel graag buiten speelt. Zo ervaart het hoe leuk het is!
  • Doe mee! Bouw die hut en ga los met stoepkrijt.

En wat bij mij erg goed werkte:

  • Heb je een die-hard gamer in huis? Speel hun lievelingsgame na voor het “echie”.
  • Ik verplaatste hun favoriete speelgoed naar buiten. Een grote bak Duplo en een kleedje zorgde voor uren buitenpret.

Nadelen

Nou eh, die zijn er niet. Maar wel voor jezelf. Ik schrik mij regelmatig wild van de staat waarin ze thuiskomen. Je kan de modder er letterlijk vanaf bikken. Dus bereid je voor op veel baddersessies en ladingen vieze was, zorgen of alles wel goed gaat en mijn persoonlijke ervaring: een abonnement op de kleermaker!

Maar er is wel één groot voordeel aan buitenspelen voor ouders: ze.zijn.buiten. Oftewel: me-time! Dus schop die schoenen uit, zet een kopje koffie, plof op de bank en wees onverbiddelijk: hup! Naar buiten met dat grut.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!