Leren rekenen in groep 2

In groep 2 komen kleuters subtiel in aanraking met ‘rekenen’. In groep 1 hebben zij al kennis gemaakt met getalbegrip en getallen tot en met 10. In groep 2 zullen zij dit verder ontwikkelen. In de spellen worden aantallen en getallen steeds iets hoger waardoor het niveau steeds meer omhoog zal gaan. Ook maken ze kennis met een aantal nieuwe begrippen die nodig zijn om echte rekensommen te maken.

De basis van rekenen in groep 2

In groep 2 leren kinderen tellen tot en met 20 en terug. Deze getallen leren zij in de goede volgorde van een getallenlijn te plaatsen. Doordat het getalbegrip steeds beter wordt, maken zij kennis met optellen en aftrekken. Op de Squla app kunnen eenvoudige rekensommen geoefend worden.

Blogs over rekenen in groep 2

Hoe leert mijn kind rekenen?

Kleuters uit groep 1 en groep 2 kunnen vaak nog niet lezen en schrijven. Vandaar dat alle tekst in de Squla spellen voorgelezen wordt. Elke kleuter kan hierdoor zelfstandig spelen. Er wordt veel gebruik gemaakt van plaatjes met groepjes personen, dieren en voorwerpen. Kinderen leren groepjes herkennen zonder te tellen. Dit wordt ook wel resultatief rekenen genoemd. Doordat ze groepjes kunnen herkennen, het bijbehorende geluid horen én het geschreven cijfer erbij zien, wordt het getalbegrip steeds beter. Daarnaast worden kinderen in groep 2 geïntroduceerd aan de begrippen ‘meer’ en ‘minder’. Hierdoor zal steeds duidelijker worden hoe optellen en aftrekken werkt.

Wat leert mijn kind in groep 2?

  • Herkennen van de cijfers 1 tot en met 10
  • Tellen tot en met 20 en terug
  • Groepjes herkennen zonder te tellen
  • Herkennen van evenveel, meer en minder
  • Splitsen van getallen tot en met 10
  • Herkennen en benoemen van vormen
  • Simpele kloktijden (hele uren)

Splitsen

In groep 2 komt het splitsen aan bod. Kinderen zullen leren om alle getallen tot en met 10 te splitsen. Dit is een hele belangrijke basis voor optellen en aftrekken. Wanneer zij weten dat 6 te splitsen is in 4 en 2, dan zullen ze de volgende sommen een stuk makkelijker begrijpen:
4 + 2 = 6
6 – 2 = 4
6 – 4 = 2

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu