Yoga en mindfulness voor ouder & kind: rust in de tent…Zzzzzz

Suzanne Mooi


Ben je toe aan een rustpunt in de familie-hectiek? Je kunt je opsluiten op de wc, extra lang in bad gaan liggen met je favoriete playlist op of een extra lang blokje je om met de hond. Maar dat zou valsspelen zijn, toch? Nee, eigenlijk niet! Jouw rust en welbevinden als ouder zijn van groot belang voor de innerlijke rust van jouw kind. Het is net als in het vliegtuig, wanneer de luchtdruk wegvalt. Jij moet eerst jouw zuurstofmasker opzetten en dan pas dat van je kind. Werken aan je eigen rust is dus minstens zo belangrijk. Daarom in dit blogbericht een aantal tips voor jezelf én voor je kind. Samen ontspannen door de dag heen en allemaal voldaan in slaap va…… Zzzzz.

Mindful-momentje

Probeer het gewoon eens uit: een dagelijkse portie mindfulness. Maak er geen groot ding van en maak het zeker niet te lang. En nee, je hoeft absoluut niet in de dubbele lotus houding te gaan zitten, ook niet op een matje en zelfs niet met kaarsrechte rug op een stoel. Jullie mindful-moment kan ook gewoon plaatsvinden in de auto op weg naar de voetbaltraining of tijdens het maken van een tekening. Als je oefent met mindfulness, dan oefen je met het ervaren van het moment. Laten we de tekening even als voorbeeld nemen: je voelt het potlood in je handen, je kiest bewust de kleuren, je geniet van de vormen die verschijnen op het papier, de achtergrondgeluiden in huis vervagen langzaam, je dwingende to-do-lijst verdwijnt naar de achtergrond… Je zit helemaal met jouw volle aandacht in dit teken-moment, met volledige focus op jouw tekening.

Mindfulness is overal

Een mindful-moment kunt je ook ervaren achter de strijkplank, tijdens het tuinieren of tijdens het voorlezen aan je kind. De hele dag door kunnen jullie samen oefenen met meditatie en mindfulness: het kan echt overal. Het gaat niet om de activiteit die je doet, of de omgeving waar je je in bevindt. Het draait om de ‘state of mind’ die je voor jezelf wil creëren. Jong geleerd is oud gedaan én oefening baart kunst! In het ‘nu’ leren leven lukt niet ineens zomaar en ook lang niet altijd. Streef er vooral niet teveel naar om altijd maar in het moment te willen leven, maar prijs jezelf of je kinderen als je ziet dat jij of iemand iemand echt even volledige focus ervaart. Langzaamaan zullen jullie steeds bewuster raken van het fijne gevoel dat hoort bij ‘leven in het moment’.

Mindful-TIP: Het kan soms fijn zijn om juist wél een momentje te kiezen in volledige rust, als je bijvoorbeeld uit een omgeving met veel prikkels komt. Zoek samen een rustige, comfortabele plek op waar je kunt liggen of zitten en gebruik eventueel een app. Een timer-app voor kinderen in de bovenbouw-leeftijd en een geleide, speelse meditatie voor kinderen in de onderbouw-leeftijd. Ogen dicht/open, zitten/liggen/staan, muziek/geen muziek, 1 minuut/10 minuten; bekijk samen wat werkt voor jullie. Onthoud dat mediteren écht nooit kan mislukken. Alle momenten dat jullie bewust aandacht besteden aan jullie welbevinden zijn sowieso altijd hélemaal gelukt!  

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Je hebt vast wel eens een yoga of mediatie-ruimte van binnen gezien of ergens op een plaatje. De ruimtes waar yoga wordt beoefend zijn allemaal anders, maar hebben één gemene deler: het ademt een rustige sfeer uit, met zo min mogelijk spullen in het zicht. In vele culturen wordt een opgeruimde ruimte dan ook gezien als basis voor een goede mentale gezondheid. Misschien heb je na het opruimen wel helemaal geen yoga-sessie meer nodig, omdat jullie een uur lang super mindful bezig zijn geweest met slechts 1 ding aan jullie hoofd: opruimen 😉

Adem in, adem uit

Je ademhaling is van wezenlijk belang voor je gezondheid. Lucht is een van onze leveranciers van energie. Bij jonge kinderen verloopt de ademhaling van nature vaak gewoon regelmatig en rustig, maar in tijden van stress kan de ademhaling ook bij kinderen al soms hoger op de borst zitten. Het kan heel waardevol zijn om je kinderen al vanaf jonge leeftijd het belang bij te brengen van een rustige ademhaling. Tijdens ademhalingsoefeningen komt je hoofd tot rust én je lichaam revitaliseert  tegelijkertijd. Je bloed wordt gezuiverd, het bevordert de stofwisseling en het verlaagt onze stresshormonen via het zenuwstelsel. Probeer hier eens een eenvoudige ademhalingsoefening uit en laat je kind langzaam kennis maken met de kracht van zijn of haar ademhaling.

Creëer die yoga-vibe

Om te starten met yoga hoef je geen super-de-luxe yoga-outfit, matjes en klankschalen aan te schaffen. Je hoeft alleen maar zin te hebben om te beginnen 😊. Het is voor kinderen daarentegen wel aantrekkelijk als je een yoga-sfeer weet te creëren die helemaal echt is (of in ieder geval echt aandoet). Wees creatief! Je hoeft voor een ‘proefles’ yoga in je eigen woonkamer echt niet meteen van alles aan te schaffen. Die gedachte past ook nog eens heel goed in de mindset van de yogi’s: je belast het milieu zo min mogelijk. Vis bijvoorbeeld de slaapmatjes uit je kampeer-gerei, trek een zachte yoggingbroek of sportlegging aan, rol een keukenhanddoek op als oogmasker, pluk voor de eind-ontspanning het fleece-dekentje van de bank, waxinelichthouder van de salontafel erbij, lampen dimmen en tadaaaa….daar is die yoga-vibe!

Het bos als BFF

In Japan geloven ze in de heilzame werking van ‘Shinrin-Yoku’. Het is een bad, maar wel een heel bijzonder bad: een bos-bad. Veel Japanners trekken na hun werk en/of in het weekend de natuur in om zichzelf onder te dompelen in alles wat het bos te bieden heeft. Het idee achter het bos-bad is om je als het ware voor heel even één te voelen met de natuur. Je zintuigen zijn hierbij heel belangrijk. Je ruikt het mos, je voelt de modder onder je laarzen, je hoort de vogels fluiten en de wind ruisen door de bomen. Je gaat niet gewoon wandelen in het bos, maar je bent écht even helemaal ‘mindful’ onderdeel van het bos. Ga lekker zitten op een boomstronk. Voel, kijk, ruik, luister en ontdek. Misschien ervaar je wel iets heel nieuws? Kijk bij thuiskomst eens goed in de spiegel: heeft het bos-bad je opgefrist?

Mindful – TIP: Voor een ‘Shinrin-Yoku-ervaring’ hoeven jullie echt niet per se naar het bos. Ook op het strand, in het park en uiteraard in eigen tuin of balkon kun je middels je zintuigen de natuur ervaren in optima forma!

Strike a pose!

Zin om samen thuis een paar yoga-houdingen te gaan proberen? Start met houdingen die je samen kunt uitvoeren. Plezier (en een lach op je gezicht) gegarandeerd! Hieronder 3 houdingen die jullie samen uit kunnen voeren en als afsluiter een rustgevende yoga-serie voor het slapen gaan, die je hier kunt downloaden om uit te printen.

Mindful-tip: Benoem ’s avonds voor het slapengaan minstens 3 dingen waar je dankbaar voor bent in je leven en/of waar je die dag van genoten hebt. Oefenen met dankbaarheid helpt je om te leren focussen op de positieve dingen in het leven. Het geeft je meteen een goed gevoel, waardoor je tevreden en rustig in slaap kunt vallen. Welterusten, slaap lekker!

Ben je enthousiast geworden na het doen van bovenstaande yoga-houdingen? Er zijn talloze kaartensets, youtube-tutorials en boeken die je kunt raadplegen voor nog meer yoga-plezier voor het hele gezin!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!