Eindtoets groep 8 in 2020: een overzicht voor ouders

Pim

In april 2020 wordt de Eindtoets afgenomen onder alle achtstegroepers van Nederland. Als ouder zit je waarschijnlijk met wat vragen: wat is de Eindtoets groep 8 precies, kan je kind zich voorbereiden en hoe verhoudt de Eindtoets zich ook alweer tot het schooladvies? We zetten alles wat je moet weten over de Eindtoets op een rijtje.

Wat wordt er precies getest in de Eindtoets groep 8?

De Eindtoets wordt door alle kinderen in groep 8 gemaakt en test wat je kind in acht jaar basisschool heeft geleerd. De toets is verplicht en heeft twee doeleinden:

 • Zodat de overheid inzicht heeft in het taal- en rekenniveau op de school van je kind, en deze zo kan vergelijken met andere leerlingen en scholen in Nederland.
 • Helpen adviseren van het type vervolgonderwijs dat past bij je kind (vmbo, havo of vwo).

Alle achtstegroepers moeten twee onderdelen verplicht maken: Nederlandse taal en rekenen. De school van je kind mag bepalen welke toets ze hun leerlingen geven en of er extra onderdelen worden getest. De Eindtoets is geen examen. Je kind kan dus niet slagen of zakken voor de toets. Er komt wel een advies uit, waardoor veel ouders en kinderen het toch een spannend moment vinden.

Wanneer wordt de Eindtoets afgenomen?

De Eindtoets wordt tussen 15 april en 15 mei 2020 door heel Nederland afgenomen. Wanneer dit precies is hangt af van de welke toets de school van je kind afneemt (Centrale Eindtoets, IEP, ROUTE8 of een van de nieuwe Eindtoetsen). Hoe lang de toets precies duurt hangt daar ook vanaf. De snellere toetsen duren een paar uur en de langste toets neemt drie ochtenden in beslag.

Is ‘de Citotoets’ hetzelfde als de Eindtoets?

Nee, de Citotoets en de Eindtoets zijn niet hetzelfde, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn. De Citotoets werd tot en met 2014 door veel scholen afgenomen in groep 8. De toets was niet verplicht, maar werd vaak gebruikt om een middelbaar schooladvies te geven. Vanaf 2015 is het wél verplicht om een toets af te nemen in groep 8. Deze verplichte toets in groep 8 heet de Eindtoets. Cito levert opgaven voor één van deze toetsen, de Centrale Eindtoets, maar er zijn meer toetsaanbieders. Aanbieders van de Eindtoets groep 8 in 2020 zijn:

 1. De Centrale Eindtoets wordt door Cito gemaakt, in opdracht van het College van Toetsen en Examens (CvTE). Vanaf 2018 heeft deze toets twee varianten. De papieren Centrale Eindtoets op één niveau en de digitale adaptieve Centrale Eindtoets. Als de school ervoor kiest, kan je kind naast Nederlandse taal en rekenen ook het onderdeel wereldoriëntatie doen. De Centrale Eindtoets wordt nog steeds door de meeste scholen afgenomen.
 2. ROUTE 8 is een digitale adaptieve Eindtoets en mag sinds 2016 door scholen worden afgenomen. ROUTE 8 wordt via internet afgenomen op een computer, laptop of tablet. De toets bevat naast de verplichte onderdelen ook het optionele onderdeel persoonlijk functioneren.
 3. De IEP Eindtoets meet alleen de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen. Deze wordt op papier afgenomen en mag sinds 2016 officieel worden gebruikt als Eindtoets groep 8.
 4. De AMN Eindtoets is een nieuwe digitale toets welke in 2017 voor het eerst werd aangeboden. Hierin worden de verplichte onderdelen rekenen en taal getoetst. De AMN Eindtoets kan worden afgenomen op allerlei apparaten en wordt door AMN op school gebracht wanneer de school niet genoeg laptops of tablets heeft. Daarnaast is deze Eindtoets adaptief en heeft de toets een bladerfunctie. Leerlingen kunnen dus vooruit en terugbladeren tijdens de toets zonder de resultaten te beïnvloeden.
 5. CESAN biedt de Eindtoets op papier aan. De visie van de CESAN Eindtoets is om de toets sober en helder te houden zodat kinderen niet worden afgeleid. Naast de verplichte onderdelen wordt ook de kennis van sociale media getest met deze toets.
 6. De DIA Eindtoets is een van de nieuwste toetsen. Deze Eindtoets meet digitaal de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen en kan in één dag worden afgenomen. In het onderdeel rekenen wordt veel beeld gebruikt zodat de taal geen struikelblok vormt.

Hoe wordt het schooladvies bepaald?

Vroeger was de Eindtoets leidend voor het advies naar welk niveau middelbare school je kind kon gaan. Maar sinds 2015 weegt het advies van de leerkracht zwaarder dan de Eindtoets. Eigenlijk best logisch: een school kent je kind meestal al acht jaar en de Eindtoets is toch een momentopname. Alleen als je kind de Eindtoets beter maakt dan het schooladvies, kan er iets aan het schooladvies worden veranderd – maar dat beslist de school. Maakt je kind de Eindtoets slechter, dan blijft het advies van de school gewoon staan.

Kan je kind zich voorbereiden op de Eindtoets?

De Eindtoets test de kennis en vaardigheden die je kind de afgelopen acht jaar heeft opgedaan. Je kind hoeft dus niet speciaal voor de toets te leren. Voorbereiden kan wel. Bijvoorbeeld om kennis te maken met de vraagstelling van de Eindtoets. Zo zitten er in Squla ook Cito-modules: om spelenderwijs bekend te raken met de Cito-vraagstelling. Op deze manier komt je kind niet voor een verrassing te staan wanneer in de Eindtoets de vragen net een beetje anders geformuleerd zijn dan de leerkracht normaal doet.

Wist je dat?

 • de allereerste Eindtoets van Cito werd afgenomen in 1968? De Centrale Eindtoets zoals deze nu is werd voor het eerst in 2015 afgenomen.
 • er voor één toetsonderdeel, bijvoorbeeld spelling, wel 360 opgaven worden bedacht, waarvan er maar 20 opgaven in de toets terechtkomen?
 • als je kind ziek is, hij of zij de Eindtoets tussen 23 april en 24 mei 2019 in kan halen?
 • ook blinde leerlingen de Eindtoets kunnen maken, namelijk met een speciale braille-versie?
 • de Centrale Eindtoets op een schaal van 501-550 wordt weergegeven om te voorkomen dat de resultaten worden vertaald in cijfers of een IQ-score

Online ouderavonden over o.a. de Eindtoets groep 8

Wil je nog meer weten over de Eindtoets? Bekijk dan de online ouderavond over toetsen op de basisschool terug. Hier vertellen toetsexperts en leerkrachten je alles over wat je moet weten over toetsen in groep 5, 6, 7 en 8.

Tip: wil je alleen informatie over de Eindtoets? Navigeer gemakkelijk door de video met de verschillende hoofdstukken of de PowerPoint sheets. Bekijk hier de online ouderavond.

Tips voor de Eindtoets

Eindtoets groep 8 2017 tips

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!