5 tips om een zomerdip te voorkomen

Pim

 

Wist u dat niveauverschillen tussen leerlingen vooral ontstaan in de zomervakantie?

Kinderen die in de vakantie veel lezen en sommetjes maken blijven op niveau terwijl het niveau bij kinderen die dit niet doen achteruit gaat. Dit is vooral bij kinderen die al iets zwakker zijn in deze vakken het geval. Dit verlies in kennis tijdens de zomervakantie (soms wel 2 AVI-niveau’s in lezen!) wordt een zomerdip of leerdip genoemd.

Squla deed 2 jaar geleden uitgebreid onderzoek naar de zomerdip en constateerde dat 94% van de leerkrachten op de basisschool een terugval ziet bij kinderen na de zomervakantie. Veel ouders geven echter aan dat ze het lastig vinden om te blijven oefenen met lesstof in de zomervakantie. We hebben daarom enkele tips voor u op een rijtje gezet om de zomerdip tegen te gaan:

1. Lekker lezen op vakantie

De leesvaardigheid gaat, naast de rekenvaardigheid, het meest achteruit in de zomer. Laat uw kind boeken uitzoeken voor onderweg op de achterbank of op het strand. Zelfs het lezen van boeken onder het AVI-niveau of stripboeken helpt al. Ook leuk: laat uw kind de menukaart, folders van de bezienswaardigheden waar u heen gaat of borden langs de weg voorlezen. Zo houdt u het speels maar blijft uw kind bezig met zijn of haar leesvaardigheid.

2. De leukste gratis apps voor op vakantie

Lezen op vakantie maar geen ruimte voor stapels boeken? Download de app VakantieBieb van de Bibliotheek. In deze app vindt u een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. Bij de boeken wordt het AVI-niveau vermeld zodat uw kind makkelijk een boek van het juiste niveau uitkiest.

Een andere leuke app van de Bibliotheek is de LuisterBieb, eerste luisterboeken-app in Nederland. Deze kunt u ook downloaden wanneer u geen lid bent van de bibliotheek.

Speciaal voor de vakantie: de Squla-app zomerfamiliebordspel. Hierin staan meer dan duizend vragen in alle vakken over populaire Europese vakantielanden. De app is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen van 7-13 jaar.Squla zomervakantiespel tegen zomerdip

3. Speel leerzame spelletjes met uw kind

Spelletjes zijn leuk om te doen op vakantie. Kies eens voor een spel waarmee de hersenen blijven kraken. Squla heeft bijvoorbeeld het grote Familiebordspel, waarbij ieder gezinslid op eigen niveau kan spelen zodat zelfs de ouders een uitdaging hebben. Leuk voor op de camping! Ook de compacte FlitsQuizzen of kaartspellen zijn handig mee te nemen op reis en houden uw kind op een leuke manier bezig met de basisschoolvakken.

Traditionele spellen waarbij uw kind zijn of haar rekenvaardigheid oefent zijn bijvoorbeeld: eenentwintigen (een soort black-jack voor kinderen), Rummikub, Yahtzee en Halli Galli.

4. Sommetjes zijn spelletjes!

Veel kinderen vinden het leuk puzzeltjes en spelletjes op te lossen. Benader rekenen daarom als leuke bezigheid en plaats ze in context. Deze manier van sommetjes maken noemen we realistisch rekenen.

  • Laat uw kind uitrekenen hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij het betalen in een restaurant of de supermarkt. En hoeveel moeten jullie eigenlijk betalen als er 20% korting wordt gegeven?
  • Leuk om samen te koken in de vakantie: lees samen het recept en maak een boodschappenlijstje. Hoeveel melk is er nodig voor 10 pannenkoeken? En hoeveel gram vlees is er nodig voor een barbecue van 4 personen? Hoeveel glazen water moet uw kind eigenlijk drinken om 1L per dag te drinken?
  • Betrek uw kind in de reisroute: bereken samen de afstand die jullie afleggen en de tijd die jullie daarover zullen doen. En als u met de trein of vliegtuig gaat: laat uw kind in de tabel aflezen hoe laat u vertrekt.
  • Verzin samen rekenopdrachtjes met nummerborden van andere auto’s. Kun je de getallen bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en delen?

5. Maak van de zomerdip een inhaalslag

Indien uw kind moeite heeft met een specifiek onderdeel op school is de zomervakantie ideaal om een achterstand in te halen. Heeft uw kind moeite met lezen? Ga bijvoorbeeld aan de slag met de kwaliteitsbladen die in opdracht van de PO-raad (vertegenwoordiging van het primair onderwijs) zijn ontwikkeld om het lezen in de zomervakantie te stimuleren. Deze werkbladen horen bij kinderboek Vos en Haas en helpen u bij het oefenen met uw kind.Squla blog zomerdip flitsen op de achterbankOok op Squla kan uw kind gestructureerd en op een leuke manier aan de slag met de lesstof. Door middel van quizzen en games, opgedeeld in de onderdelen per schoolvak, herhaalt uw kind de stof die hij of zij op school heeft geleerd. Zo kan uw kind precies dát onderdeel oefenen waar de achterstand zit.

Squla spelen op de achterbank? Kies dan voor Flitsen, het snelle reken-spel dat uw kind in de Squla quiz-app ook zonder verbinding met internet kan spelen.[/column] [/row]

Benieuwd naar onze bronnen?

Onderzoek Universiteit Twente/Katholieke Universiteit Leuven: Vooruitgang in technisch lezen gedurende het schooljaar en de zomervakantie.

Onderzoek Squla: Leerniveau van kinderen gaat omlaag tijdens zomervakantie.

De Algemene Onderwijsbond: Kennis zakt weg in de zomervakantie.

 

 

Benieuwd naar Squla? Doe een gratis proefquiz!
Proefquizzen

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!