10 complimenten om je kind te laten glimmen van trots!

Pim

Ouders trekken van alles uit de kast om de motivatiemotor van hun kinderen aan te zwengelen: van complimenten geven (57 procent) tot af en toe belonen (43 procent), bleek uit de Onderwijsmonitor van Squla. Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n effectief compliment geven? Wij geven tips!

Intrinsiek, dat is het toverwoord

De vraag hoe je een kind motiveert, is er eentje waar alle ouders af en toe mee worstelen. Is belonen, zoals de helft van de ouders soms doet, iets dat dan werkt? Volgens experts kunnen we onze pijlen beter op andere dingen richten. Intrinsiek is hierbij het toverwoord. Kirsten Muetstege, orthopedagoog bij ZIEN in de Klas zegt: “Het effect van belonen is maar kort en dooft uit. Ook moet je steeds extremere beloningen geven om te blijven stimuleren.” Ook kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve geeft aan dat beloningen niet altijd bijdragen aan zelfvertrouwen en motivatie. “Kinderen voelen zich ellendig als ze de beloning niet halen. En valt de beloning weg, dan zakt de motivatie in. Liever wil je dat kinderen trots op zichzelf zijn en van binnenuit aan de slag gaan.” Het is ook fijn als de inzet van je kind wordt geprezen met een blije leerkracht, ouder die glimt van trots of een goed cijfer. Toch geldt ook hier: als het plezier om te leren van binnenuit komt, is dat een betere boost voor motivatie.

Geef eens een effectief compliment

De sleutel tot succes: kinderen leren wat het positieve effect is van hun gedrag. Dat doe je met effectieve complimenten. Deze gaan niet over het resultaat, maar over de inzet en de weg ernaar toe. Goed dus om dat proces te benoemen. Zo geef je feedback op het gedrag dat je wilt aanleren, niet op het resultaat. Dat motiveert een kind om te blijven proberen, ook bij tegenslag. Tischa Neve: “Je kunt bij alles ‘goed zo!’ roepen, maar als je zegt ‘je zag er tegenop en toch is het je gelukt’ prikkel je de intrinsieke motivatie.” Zo leert een kind wat ervoor zorgt dat iets lukt. Dat geeft zelfvertrouwen, stelt ze. “Dan kun je op het einde van de dag best zeggen: ik ben trots dat je zo hard gewerkt hebt, we gaan een ijsje halen. Daarmee zeg je iets anders dan: als je een goed punt haalt, krijg je een ijsje. Zo’n worst voorhouden, kan juist verlammend werken.”

10 complimenten die effectiever zijn dan ‘goed gedaan’

Laat kinderen constant weten wat het positieve effect is van hun doorzettingsvermogen, concentratie of inzet. Dat geeft zelfvertrouwen. Beloon dus niet alleen het bereikte succes of resultaat, maar vooral de inspanning. Geef complimenten en waardering voor de moeite die ze doen. Of vraag eens waarom iets is gelukt. Wij geven 10 voorbeelden om je op weg te helpen.

  1. ‘Je zag er erg tegenop, maar het werk is nu toch af’
  2. ‘Ik zie hoe hard je hebt gewerkt, zo knap van jou’
  3. ‘Je vond het moeilijk, maar het is je toch gelukt’
  4. ‘Je hebt je zo goed ingezet, je mag trots op jezelf zijn’
  5. ‘Wat handig van jou dat je dat zo hebt opgelost’
  6. ‘Je hebt steeds doorgezet, ook toen je geen zin had’
  7. ‘Je hebt zo geconcentreerd gewerkt, dat je meer tijd hebt
    om te spelen’
  8. ‘Wat een mooie fout om van te leren!’
  9. ‘Nu je het snapt, wordt het makkelijker’
  10. ‘Het ging even een paar keer fout, en toen had je het door’

Dit artikel is onderdeel van de Onderwijsmonitor van Squla over wat kinderen motiveert om thuis te leren. Wil je verder lezen over dit onderwerp, klik dan hier.