Wat is het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset?

Sarah

Terwijl het ene kind Spiderman wil worden en de zwaartekracht tart door tegen muren aan “te
klimmen”, zit de andere ernaast te mokken. Hij zal nooit een superheld worden, want hij kan toch niet klimmen. Dus waarom proberen? Liever geen superheld dan een waardeloze.

Hoe komt het toch dat het ene kind er heilig van overtuigd is dat hij ooit spinnenwebben zal schieten en de andere ze direct aan de wilgen hangt? Het zit hem in de mindset; de ene heeft een growth mindset, de andere een fixed. Hoe dat nou precies zit, zochten wij voor je uit!

Growth mindset

Iedereen wordt met een growth mindset geboren. Kinderen zien overal kansen en mogelijkheden. LEGO Master worden? Eitje! Dansen als Beyoncé? Makkie! Ze pakken elke missie met twee handen aan en stappen makkelijk uit hun comfortzone als dat nodig is. Pippi Langkous is misschien wel het mooiste voorbeeld van een growth mindset, haar motto? “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Fixed mindset

Maar dan ineens struikelen ze over hun voeten of blijken ze nog niet eens drie blokjes op elkaar te krijgen. Ai! Door vervelende ervaringen of kritiek, kan die growth mindset ineens omslaan naar een fixed mindset. Dan vliegen de blokjes door de kamer. Hij kan het gewoon niet en zal het ook nooit kunnen. Althans dat denkt hij, want zijn vriendje Nout kan wel heel goed bouwen. “Die kan dat gewoon.” Dat Nout daar úren op geoefend heeft staat jouw kind niet bij stil. Zoiets leren is voor hem al helemaal geen optie, want hij kan het toch niet.

Kids (en volwassenen) met een fixed mindset geloven dat je dingen alleen kunt als je er talent voor hebt. Oefenen heeft geen zin en (help!) je kan dan ook nog eens fouten maken! Dan kom je pas écht dom over. Dus laat maar zitten.

Van fixed naar growth

Nou, hebben we allemaal een combinatie van deze mindsets in ons, maar een van de twee speelt graag de baas. Dat hoeft niet op alle gebieden te zijn, als je goed bent in gitaarspelen wil je daar graag in groeien. Maar sla je steeds de verkeerde toon, dan peins je er niet over om op les te gaan. Zelfs als je het stiekem wel zou willen. Bij een aantal kinderen zwaait de fixed mindset wel heel erg de scepter. Het kan pijnlijk zijn om te zien hoe hij in zijn schulp kruipt en ervan overtuigd is dat hij niks kan. Maar zelfs een fixed mindset kan je ‘ontfixen’. De truc zit hem in het groeigerichte complimenten.

Omdenken

Het geven van groeigerichte complimenten, vergt een beetje omdenken. Om je op weg te helpen hebben we wat voorbeelden op een rijtje gezet:

  • Niet doen: “Jeetje wat een mooi bouwwerk!”
    Wel doen: “Hoe heb je dat gebouwd?”
  • Niet doen: “Wat kun jij goed rekenen!”
    Wel doen: “Door al dat oefenen ben je flink vooruit gegaan!”
  • Niet doen: “Prachtig!”
    Wel doen: “Wat heb je daar hard voor gewerkt!”

En laat zien (horen) dat ook jij foutjes maakt. Dus geef jezelf hardop complimentjes! Is je taart
mislukt? “Wat jammer! Volgende keer beter!”. Werd je hardlooprondje meer een sjokrondje? “Ik
heb er wel hard voor gewerkt!” Is ook weleens leuk als iemand het zegt (ook al ben je het zelf).

Een andere tip zijn groeikaarten, hierop staan allerlei prikkelende vragen die je kind helpen om te kijken naar zijn groeiproces in plaats van naar zijn resultaten. Er staan vragen op zoals “Wat lukte doordat je goed had geoefend?” of “Hoe help jij andere kinderen?”

Je hoeft niet overal in te groeien

Laten we één ding voorop zetten: je hoeft niet óveral een growth mindset te hebben. Soms ligt een interesse gewoon ergens anders. LEGO blijkt ronduit stom te zijn (dit is een legitieme reden om je kind op Markplaats te zetten) en de wereld vergaat niet als je niet als Beyoncé kan dansen. Dan gaat je kiddo gewoon lekker ergens anders in groeien… en bloeien!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!