Kinderen uitnodigen voor een kinderfeestje

Als je kind binnenkort jarig is, wordt dit vast en zeker gevierd met een kinderfeestje. Doordat kinderen vaak veel vrienden hebben, wil je zoon of dochter misschien het liefst de hele klas, iedereen uit zijn sportteam en alle buurtgenootjes uitnodigen. Dit is in veel gevallen alleen niet mogelijk, want vaak is er geen ruimte en/of budget voor. Maar hoe bepaal je wie je kind wel en niet uitnodigt? En wat is de beste manier om andere kinderen uit te nodigen? In deze tekst geeft Squla je alle antwoorden met betrekking tot kinderen uitnodigen voor een kinderfeestje.

Wie nodig je allemaal uit? 5 regels voor een kinderfeestje

Het maken van een gastenlijst voor het kinderfeestje van je zoon of dochter kan behoorlijk lastig zijn. Je wilt immers niemand teleurstellen, maar het is geen doen om iedereen uit te nodigen waarmee je kind bevriend is. Weet je niet wie je allemaal uit moet nodigen? Dan komen de volgende 5 regels van pas.

1. Neem de nieuwe leeftijd als uitgangspunt

Hoe meer kinderen er op een kinderfeestje komen, hoe gezelliger het is. Hier is weliswaar geen woord aan gelogen, maar voor jou als ouder is het geen pretje als de kind de halve klas, buurtgenootjes en vriendjes of vriendinnetjes van de sportclub uitnodigt. Maar wat is een ‘normaal’ aantal voor een kinderfeestje? Hier geldt weliswaar geen vaste regel voor, maar je kunt de nieuwe leeftijd van je kind als uitgangspunt nemen. Als je kind binnenkort 12 kaarsjes uitblaast, mag hij 12 kinderen uitnodigen voor zijn kinderfeestje.

2. Denk praktisch na

Als je het kinderfeestje thuis viert, kan de nieuwe leeftijd van je kind prima als uitgangspunt dienen voor het aantal gasten. Je gaat dan nergens naartoe, waardoor je geen rekening hoeft te houden met bijvoorbeeld vervoer. Vindt het kinderfeestje buiten de deur plaats? Dan is dit wel het geval. Denk daarom ook praktisch na voordat je bepaalt hoeveel kinderen er welkom zijn. Mag je kind op basis van zijn nieuwe leeftijd 12 kinderen uitnodigen, maar heb je maar plek voor 10 personen in de auto? Nodig dan maximaal 10 kinderen uit.

Wil je met de kinderen naar het klimbos, de kartbaan of glowgolfen? Kijk dan of er een minimum- en maximumaantal vereist is voor een kinderfeestje. Wanneer er een minimumaantal geldt, nodig je in ieder geval het benodigde aantal kinderen uit. Heb je een activiteit op het oog waar maximaal acht kinderen aan deel kunnen nemen? Dan heeft het geen zin om negen of meer kinderen uit te nodigen. Je moet dan ter plekke kinderen teleurstellen en dat wil je voorkomen.

3. Uitnodigen als je kind ook uitgenodigd is

Wordt je kind voor veel kinderfeestjes uitgenodigd? Dan voel jij je misschien verplicht om deze kinderen ook allemaal uit te nodigen voor het feestje van je eigen kind. Dit kan zomaar betekenen dat je meer dan 15 kinderen uit moet nodigen. Doe dit alleen als je denkt dat je het zelf aankunt of als je voldoende hulp kunt krijgen van mensen uit je directe omgeving. Twijfel je hieraan? Neem dan het zekere voor het onzekere en nodig minder kinderen uit. Je stelt dan ongetwijfeld kinderen teleur, maar besef je goed dat je een kind niet uitnodigt om zijn of haar ouders blij te maken.

4. Laat je kind zelf kiezen

Veel ouders hebben de neiging om voor hun kind te bepalen wie er wel en niet op zijn kinderfeestje mogen komen. Zo vind jij misschien dat je kind een bepaald iemand wel uit moet nodigen, terwijl je kind dat liever niet heeft. Nodig je hem toch uit? Dan voelt dit voor je kind alsof hij minder belangrijk is dan de persoon in kwestie.

Mag je kind zelf kiezen wie hij uitnodigt? Laat hem dan een lijstje maken met de namen van de kinderen die hij uit wil nodigen. Neem dit lijstje vervolgens samen met hem door en vraag waarom hij juist voor deze personen gekozen heeft. Op deze manier schep je kaders, maar stuur je niet te veel.

5. Kijk verder dan school

Op school maken kinderen veel vriendjes en vriendinnetjes. Niet gek, want zij zitten vijf dagen in de week met dezelfde kinderen in een klas. Hierdoor is het logisch dat je kind met bepaalde personen een band opbouwt. Ligt hij goed in de groep? Dan wil hij misschien de hele klas uitnodigen voor zijn kinderfeestje.

De meeste kinderen maken niet alleen vrienden op school, maar ook in de buurt waar ze wonen. Als je kind lid is van een sportclub, houdt hij hier vast en zeker ook vriendjes aan over. Deze kinderen kunnen bij hem in de klas zitten, maar dat hoeft niet. Houd daarom ook rekening met vriendjes buiten school. Laat je kind bijvoorbeeld ook een paar kinderen uitnodigen die hij kent uit de buurt of van een sportclub.

Hoe reageer je als je kind niet mag komen?

Is je kind niet uitgenodigd voor het kinderfeestje van een vriendje? Dan is hij ongetwijfeld teleurgesteld. Begrijpelijk, want het voelt als een afwijzing wanneer je niet uitgenodigd wordt voor een kinderfeestje. Misschien heb je dit vroeger zelf ook weleens meegemaakt. In dat geval weet je waarschijnlijk precies wat je kind doormaakt.

Had je kind wel verwacht dat hij uitgenodigd zou worden? Dan komt de klap extra hard aan. Aan jou als ouder de taak om je kind te steunen. Ga geen verhaal halen bij de ouders van het kind dat het feestje geeft, maar bespreek met je kind hoe hij erin staat. Dit helpt hem vast en zeker om de teleurstelling te verwerken. Besef goed dat het ook een leermoment voor je kind kan zijn als hij niet uitgenodigd wordt voor een verjaardagsfeestje. Je kind leert namelijk om te gaan met een tegenslag en zal dit zelf moeten verwerken.

De uitnodiging: wat zet je daar allemaal op?

Als je kind bepaald heeft wie er allemaal op zijn kinderfeestje mogen komen, wordt het tijd om uitnodigingen te maken. Je kunt een standaard uitnodiging van het internet plukken, een kaartje kopen in de winkel of er zelf eentje maken. Voordat je de uitnodiging kunt versturen, moet je hier een aantal belangrijke dingen op zetten. Maar wat zet je eigenlijk allemaal op een uitnodiging? Met de onderstaande checklist voorkom je dat je iets vergeet. 

  • Jarige

Zet de naam van je kind op het kaartje, zodat ouders weten wie het feestje geeft.

  • Datum

Naast de datum kun je eventueel ook de dag van de week op de uitnodiging zetten. 

  • Begintijd

Hoe laat begint het kinderfeestje?

  • Eindtijd

Vermeld hoe laat het feestje ongeveer is afgelopen.

  • Locatie

Geef aan of het kinderfeestje thuis of buiten de deur gehouden wordt. Als het om een kinderfeestje buiten de deur gaat, vermeld je ook het adres waar de kinderen verwacht worden.

  • Bereikbaarheid

Vermeld je telefoonnummer, zodat je bereikbaar bent voor vragen en ouders het kunnen laten weten als hun kind verhinderd is.

  • Worden de kinderen thuisgebracht?

Na het ene kinderfeestje worden kinderen thuisgebracht, terwijl ze na het andere feestje opgehaald moeten worden door hun ouders. Zet duidelijk op het kaartje wat bij het verjaardagsfeestje van jouw kind het geval is, zodat ouders hier rekening mee kunnen houden. 

  • Bijzonderheden

Moeten kinderen iets speciaals meenemen, zoals zwemkleding? Zorg er dan voor dat dit op de uitnodiging staat. Vraag ouders ook om bijzonderheden, zoals allergieën, aan jou door te geven.

  • Cadeautips

Als de kinderen elkaar verjaardags cadeautjes geven, zet je tot slot nog wat cadeautips op de uitnodiging. Zo verklein je de kans dat je kind iets krijgt wat hij niet leuk vindt.

Uitnodigingen uitdelen

Staat alle informatie op de uitnodiging? Dan wordt het de hoogste tijd om ze te verspreiden. Sommige ouders geven de kaartjes mee naar school en laten hun kind ze hier uitdelen. Doe dit alleen als je de hele klas uitnodigt. Als er maar een paar kinderen mogen komen is het beter om de uitnodigingen persoonlijk rond te brengen. Kinderen die niet welkom zijn op het feestje voelen zich dan minder gepasseerd. Het is namelijk niet leuk als andere kinderen onder jouw neus wel een uitnodiging krijgen, maar jij niet wordt uitgenodigd.

Wacht overigens niet te lang met het uitdelen van de uitnodigingen voor een kinderfeestje. Hoe dichter de datum van het feestje nadert, des te groter de kans dat er kinderen zijn die al wat anders hebben. Zonde, want je wilt de verjaardag van je kind samen met al zijn vriendjes en/of vriendinnetjes vieren. Het is ook niet verstandig om de uitnodiging al weken van tevoren uit te delen, want dan vergeten ouders het feestje misschien. Verspreid de uitnodigingen daarom zo’n twee weken voor het feestje.

Veelgestelde vragen rondom uitnodigingen van een kinderfeestje

Idealiter verspreid je de uitnodigingen zo’n twee weken voor het kinderfeestje. Wanneer je langer wacht loop je het risico dat kinderen al iets anders hebben. Als je de uitnodigingen te lang voor het feestje verspreid, is de kans aanwezig dat ouders het feestje vergeten.

Als ouder ga je het gesprek aan met je kind als hij niet wordt uitgenodigd op een kinderfeestje. Vraag bijvoorbeeld wat hij ervan vindt en of hij een reden kan bedenken waarom hij niet uitgenodigd is. Dit kan voor je kind een leermoment zijn.

Je bepaalt helemaal zelf hoeveel geld je geeft op een kinderfeestje. Laat het bedrag onder meer afhangen van de relatie die jouw kind met de jarige heeft. Als ze beste vrienden zijn, kun je wat meer geld geven dan wanneer het enkel klasgenootjes zijn. Houd daarnaast rekening met je financiële situatie.

Om een leuke uitnodiging te schrijven laat je jouw creativiteit de vrije loop. Kies niet voor een standaard kaartje, maar maak er zelf eentje. Schrijf ze daarnaast met de hand, want dat is een stuk persoonlijker dan een getypte tekst. Laat je kind de uitnodiging eventueel versieren om hem extra leuk te maken.

Een pakkende uitnodiging bevat alleen de belangrijkste informatie over het kinderfeestje. Vermeld in ieder wie er jarig is, wanneer en waar het feestje gehouden wordt en hoe laat het begint en eindigt. Zet daarnaast jouw telefoonnummer, eventuele bijzonderheden en cadeautips op het kaartje. Om te voorkomen dat je iets vergeet, heeft Squla een format voor een pakkende uitnodiging voor een kinderfeestje gemaakt.