Laat de zomervakantie lopen als een zonnetje!

Suzanne Mooi

Hebben jullie er ook zo’n zin in? Samen eten op een zonnig terras, een verkoelende duik in meer of zee, spelletjes in het hoge gras… Heerlijk! Maar de zomervakantie betekent soms ook lange autoritten, lekkende ijsjes en overvolle stranden. Hoe stoom je je kind (en de rest van je gezin) klaar voor een veilige en vrolijke zomervakantie? Lees onderstaande tips: een goede voorbereiding staat garant voor veel zomerplezier!

Wie heb ik aan de lijn?

In de meeste gevallen raak je elkaar natuurlijk niet kwijt op vakantie, maar je weet maar nooit! Bespreek – hoe jong je kind ook is – altijd hoe jullie handelen in een noodscenario. Leg rustig uit waarom het belangrijk is om goed bij elkaar te blijven, zonder paniek te zaaien. Je kind moet zich natuurlijk wel vrij en vrolijk blijven voelen om naar hartenlust te spelen en te genieten. Een goede start is het uit het hoofd leren van de telefoonnummers van (een van) de ouder(s). Schrijf je telefoonnummer samen op en hang het op een plek waar je kind vaak komt, bijvoorbeeld op de slaapkamer van je kind of op de deur van de wc of bij de keukentafel.

Tip 1: het landcode-spel

Vindt jullie zomervakantie in het buitenland plaats? Vergeet dan niet om de juiste landcode voor je telefoonnummer te noteren. Leg je kind uit dat elk land zijn eigen code heeft en maak er samen een spel van om deze landcode(s) te leren. Zoek op internet samen bijvoorbeeld 5 of 10 landcodes op. Schrijf deze op aparte briefjes. Schrijf de bijbehorende landen ook op 5 of 10 andere briefjes. Noteer de landcode van het land van jullie bestemming in een andere kleur, zodat deze extra opvalt als deze omgedraaid wordt. Draai alle briefjes om, zodat de tekst niet zichtbaar is. Schud de briefjes door elkaar en leg ze daarna in rijtjes op tafel. Spelen maar! De landcode-memory kan beginnen…Zeker weten dat jouw kind na dit spel het juiste nummer invoert als er nood aan de man is.

Smeer en relax!

Of je nu in binnen- of buitenland vertoeft tijdens de zomervakantie, de fles zonnebrand zou er altijd moeten zijn. Laat dat insmeren nu net niet het favoriete moment zijn van vele kinderen. Tijd dus om het smeren écht leuk te maken tijdens deze zomervakantie! Jong geleerd, is oud gedaan. Je kind is goed beschermd en leert dat het helemaal niet zo’n gevecht hoeft te zijn om goed beschermd de zon in te gaan. Bijkomend voordeel is dat je zelf als ouder ook het zonnetje in huis blijft als het smeren vlekkeloos verloopt.

Tip 2: een zonnige ontspanningsoefening

Probeer tijdens het smeren van de zonnebrand eens een kindermassage-oefening uit te voeren. Dit verheft het verplichte smeermoment tot een waardevol ontspanningsmoment. Stel je voor dat de arm van je kind een tube zonnebrandcrème is. Pas op! Zo dadelijk wil je kind elke 5 minuten opnieuw ingesmeerd worden. Het gebruik van deze tip is dus op eigen risico…

Onderstaande massage is ontwikkeld door kinderyogadocent Helen Purperhart en is onderdeel van een set kinderyogamassagekaarten.

De ‘good-old’ landkaart

Vroeger was menig stel aan het kibbelen in de auto, de blik gefrustreerd gericht op een landkaart. Het was soms een behoorlijke klus om via kleine landweggetjes bij de camping uit te komen. De landkaart is inmiddels totaal weggevaagd door navigatiesystemen en de komst van Google Maps. Toch kan het behoorlijk leerzaam – en handig – zijn om ‘het vak’ te verstaan van kaartlezer. Het zal jullie maar gebeuren; de navigatie van jullie huurauto valt uit, de batterij van je mobiele telefoon is leeg…en tadaaa! Daar is jullie kleine redder in nood: jullie kind heeft nu eenmaal geleerd om echt goed kaart te lezen. Binnen een mum van tijd word je met kompas en kaart van A naar B geloodst. Klinkt aantrekkelijk, toch?

Tip 3: een snelcursus kaart – en kompas lezen

Zoek bij de plaatselijke ANWB een papieren landkaart van jullie woonomgeving (dit kan ook een kaart met bijvoorbeeld fietsroutes zijn). Prik een begin – en eindpunt op de kaart en ga wandelen met de kaart in de hand. Je kind wijst zelf de richting. Geef ondersteuning waar nodig. Verdwaald? Grijp niet naar die mobiele telefoon, maar gebruik een kompas. Nieuwsgierig naar de werking van een kompas? Bekijk samen dit filmpje.

Is je kind geïnteresseerd in geografie? Probeer dan zeker ook eens de spellen Geoguessr of Geocaching. Dit laatste spel kun je zelfs doorspelen op je vakantiebestemming, want wereldwijd doen er zo’n 6 miljoen mensen aan Geocaching.

Je ne parle pas…wat?

Het kan erg handig – én heel leuk – zijn om samen met je kinderen een aantal woorden of korte zinnen te leren in de taal van jullie vakantieland. Het is erg goed voor de taalontwikkeling en positief voor de sociale ontwikkeling als je kind bijvoorbeeld zelf een ijsje leert te bestellen. Het ijsje zal ook nog eens veel lekkerder smaken, want er zit ook een portie trots bij 😊.

Tip 4: een eigen woordenboekje

Maak samen met je kind een eigen woordenboekje in de taal van het land van jullie vakantiebestemming. Maak van gekleurd karton, papier en nietjes of lint een klein boekje met kaft. Welke woorden ga je het meest gebruiken op vakantie? Laat je kind zelf de belangrijkste zinnetjes en woorden opschrijven vanuit de eigen belevingswereld en dus passend bij de leeftijd. Jullie kunnen samen ook al fantaseren over de uitstapjes die jullie gaan maken (bijvoorbeeld ‘Waar is het strand?’) en woorden noteren die daarbij handig zijn om te weten. Ook de cijfers van 1 tot en met 10 kunnen handig van pas komen.

Het woordenboekje kan opgevrolijkt worden met stickers en met tekeningen die de woorden uitbeelden. Het maken van het woordenboekje is ook een leuk tijdverdrijf voor tijdens de autorit op weg naar de bestemming. Vergeet niet het woordenboekje mee te nemen in handtas of rugzak. En wen eraan om iets vaker je mond te houden; je kind doet het woord 😉.

Als je bovenstaande tips goed uitvoert, dan wordt het voor jou als ouder een zomervakantie om nooit te vergeten. Je kind doet het woord bij bakker, ijssalon en restaurant, brengt je pijlsnel van A naar B én gaat goed beschermd en ontspannen de zon in. Je voelt meteen de neiging om de volgende vakantie razendsnel te gaan plannen… Wat is leren toch heerlijk!

P.S. Heb je het idee dat je kind (nog) meer wil leren over de taal van jullie vakantiebestemming? Oefen dan de hele zomer op Squla. Bon voyage! Have a nice trip! Gute Reise!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!