Moeilijke stof onthouden? Leerkrachten geven hun 10 beste trucjes

Pim

Enkele weken geleden publiceerden we een blog over ezelsbruggetjes voor kinderen. Leerkrachten stuurden hierop hun eigen ezelsbruggetjes en handige trucjes in. Hoe onthoud je hoeveel bulten een kameel en een dromedaris hebben? En hoe hou je de grote en kleine wijzer van de klok uit elkaar? Gebruik deze 10 handige trucjes dan vergeet je het nooit meer!

Trucje 1: de wijzers op de klok (juf Jacqueline)

Om te onthouden dat de korte wijzer de uren aangeeft en de lange wijzer de minuten heeft juf Jacqueline in haar klas het volgende ezelsbruggetje bij het klokkijken:

  • De korte wijzer wijst de uren aan. UUR is een kort woord.
  • De lange wijzer wijst de minuten aan. MINUTEN is een lang woord.

Simpel, maar heel doeltreffend! Dat zijn de beste ezelsbruggetjes.

Trucje 2: Kan Het Dametje Met De Centimeter Meten? (juf Ina)

Juf Ina stuurde ons een heel handig ezelsbruggetje om het metriek stelsel te onthouden. Knoop de zin ‘Kan Het DAMetje Met De Centimeter Meten?’ heel goed in je hoofd, dan onthoud je beter. De zin omvat namelijk alle maten, van groot naar klein: kilometer, hectometer, decameter, meter, decimeter, centimeter en millimeter.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

 

Kan Het Dametje Met De Centimeter Meten

 

Oefenen met het metrieke stelsel kan op Squla in groep 4 t/m 8. De moelijkheidsgraad van de vragen neemt ieder groepsniveau iets toe. Log in om te spelen. Of doe een gratis proefquiz.

 

Trucje 3: waar komt de zon vandaan?

De zon komt iedere dag aan de ene kant kant van het land op en gaat aan de andere kant weer onder. Maar hoe zit het nou precies? Vanuit welke richting komt de zon op, het oosten of het westen?

Dat kun je onthouden met het volgende ezelsbruggetje: de zon komt Op in het Oosten en gaat WEg in het WEsten. Dat vergeet je niet meer! Wist je trouwens dat de zon op de noordpool nooit opkomt in de winter? Dan is het de hele dag donker. In de zomer is het juist 24 uur per dag licht, ook als de bewoners van de noordpool gaan slapen.

Als je nog geen Squla hebt, doe dan eens een proefquiz. Bijvoorbeeld over de zon en de aarde, in groep 4 – De ruimte.

Trucje 4: groter dan of kleiner dan? Maak er een bekje van!

Vind je het lastig om te onthouden hoe de tekens < en > moeten staan bij vragen over groter dan en kleiner dan? Maak er dan een krokodillenbek van. Een krokodil wil altijd veel eten en zal met zijn open bek altijd naar het grootste getal gaan. Met zijn bek vormt hij het goede teken: groter dan of kleiner dan.

Vragen over Meer, minder, en evenveel vind je op Squla onder Rekenen, voor groep 1, 2 en 3. Log in om te spelen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
krokodillenbek groter of kleiner
Trucje 5: gewichtige tip voor gewichten (juf Kay en juf Rianne)

Juf Kay stuurde ons een ezelsbruggetje dat zij zelf toepast in haar klas zodat haar leerlingen gewichten beter kunnen onthouden:

  • 2 vuisten tegen elkaar = 1 kilo
  • 2 vuisten los = 2 x een pond
  • 1 vuist open = 5 vingers= 5 ons
  • 2 vuisten open = 10 vingers = 10 ons

Juf Rianne stuurde ons een filmpje bij deze ezelsbrug. Visualiseren maakt het nog makkelijker om te onthouden.

Trucje 6: grootste getal vooraan (juf Kelly)

In de groep 3 van Juf Kelly zeggen ze bij rekensommen zoals 2 + 7: “zet het grootste getal vooraan, dan zal de som gemakkelijker gaan!” Op deze manier wordt de som 7 + 2 en hoeft je kind maar twee cijfers verder te tellen.

Trucje 7: D van dromedaris en K van kameel

De kameel en dromedaris lijken veel op elkaar. Het grootste verschil tussen de twee soorten is dat de ene 2 bulten heeft en de andere 1 bult. Hoeveel bulten de diersoorten hebben kun je onthouden door de eerste letter van de naam een kwartslag naar links te draaien. Een liggende D heeft 1 topje, net zoals een dromedaris, een liggende K heeft 2 uitsteeksels, net zoals een kameel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding
kameel en dromedaris
Er wordt soms gedacht dat in de bult(en) water wordt opgeslagen omdat beide diersoorten lang kunnen overleven zonder te drinken. Dat klopt niet, er zit namelijk vet in de bult(en).

Trucje 8: dikke billen, bolle buik (juf Kelly en juf Ingrid)

Juf Kelly heeft in haar klas een plaatje van een 2 blote billen hangen. In de linkerbil staat een d en in de rechter een b. De d is van ‘dikke’ en de b is van ‘billen’. Dankzij deze poster worden er veel minder fouten gemaakt met de d en b.
Ook bij juf Ingrid in de klas is het voor veel kinderen lastig om de letters b en d uit elkaar te houden. Haar ezelsbruggetje: “Ik ga met mijn zijkant naar het kind staan en zeg “kijk naar mijn buik”: mijn rug en met de handen buik naar voren: dat is de b! De andere is automatisch de d.”

Meer oefenen met spelling kan op Squla in groep 4 t/m 8. Log in om te spelen.

Trucje 9: enkele of dubbele medeklinker? (juf Patricia)

Juf Patricia zag dat veel kinderen moeite hebben met een enkele of dubbele medeklinker in een woord. De spellingsregels zijn: (1) hoor je aan het eind van een klankgroep een korte klank, dan krijg je een dubbele medeklinker; (2) hoor je een lange klank dan krijg je een medeklinker.

In Patricia’s klas gebruiken ze het volgende ezelsbruggetje: Hoor je een lange klank? Denk dan aan de letter L (van lange). Deze L lijkt op een 1, dus gebruik je bij een lange klank 1 medeklinker na een klinker. Hoor je een korte klank, dan gebruik je er automatisch 2.

Bijvoorbeeld: in wet werkwoord lopen hoor je een lange o (“loopen”), dus gebruik je 1 p na de klinker. Bij kussen hoor je een korte u, en gebruiken je dus 2 s’en na de klinker.

Trucje 10: plus of min nul, dat is flauwekul (juf Manon)

Toen groep 3 van juf Manon ging rekenen met 0, vonden de leerlingen dat best wel lastig. Nul is zo abstract voor kinderen. Daarom zeggen ze nu “plus nul, dat is flauwekul!”. Bijvoorbeeld: 5 + 0 = 5. Hetzelfde geldt voor min-sommen, ook hier betekent de nu niets: 5 – 0 = 5. Deze regel maakt sommen met een 0 ineens ‘een makkie’.

Meer oefenen met basisrekenen, zoals optellen en aftrekken, kan op Squla in groep 1 t/m 8. Log in om te spelen.

Extra tip

Juf Rianne gebruikt Snapje van het Klokhuis in haar klas. De muzikale ezelsbruggetjes zijn ingezongen door populaire Nederlandse muzikanten, zoals De Staat, Lucas Hamming, Akwasi en Racoon.

 

 

Spelling, rekenen, topografie en alle andere vakken kun je op Squla spelen. Heb je nog geen Squla? Speel een proefquiz.
Doe de demo

 

Met dank aan de leerkrachten Jacqueline, Ina, Martijn, Kay, Rianne, Kelly, Ingrid, Patricia en Manon voor het insturen van hun handige ezelsbruggetjes!

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!