In 6 tips zonder stress op tijd op school

Marisca

Na een ontspannen vakantie komen we langzaam maar zeker weer in het ritme en dat valt niet altijd mee. Relaxed weer in het schoolritme komen, het kan echt! Ik geef je in deze blog mijn beste tips om op tijd op school te komen.

De wekker gaat weer vroeg, maar het hele gezin kan nog niet echt wennen aan het vroege opstaan. Ondertussen denk jij alleen maar aan wat er nog gedaan moet worden voordat jullie weer naar school en naar het werk gaan: ontbijten, douchen, aankleden, broodtrommels vullen met een gezonde lunch, de rugtassen vullen, de agenda nakijken en dan wil je het huis ook nog een beetje aan kant hebben voordat je de voordeur achter je dicht trekt. Geen wonder dat de stress dan snel toeslaat. Toch kun je al een hoop voorwerk doen zodat je zelf rustig kunt genieten van het ontbijt en toch op tijd op school komt. Het geheim zit hem in een goede voorbereiding.

Op tijd op school en zonder stress: 6 tips voor een relaxed ochtendritme:

 1. Sta zelf iets eerder op
  Zet je eigen wekker een halfuurtje voordat je je kinderen wakker gaat maken. Zo kun je zelf rustig douchen zonder dat die schatjes van je door het huis rennen of juist niet vooruit te branden zijn terwijl ze echt moeten opschieten. Op het moment dat je de kinderen wakker maakt kun je je ook echt op hun ochtendritueel focussen.
 2. Zet de ontbijtspullen van te voren klaar
  Zet alles de avond van tevoren klaar. Zorg dat de tafel al gedekt is waardoor je alleen nog maar het brood en beleg klaar hoeft te zetten. ‘s Avonds de tafel dekken scheelt niet alleen qua tijd, maar helpt ook om overzicht te creëren voor de volgende ochtend. Is er bijvoorbeeld nog genoeg brood of moet je er nog een uit de vriezer halen?
 3. Vul de broodtrommels de avond ervoor
  Hetzelfde geldt voor het klaarmaken van de broodtrommels. In de ochtend veroorzaakt zoiets een hoop stress. Bij ons thuis doet mijn man dit ‘s avonds en zorg ik daarna dat alles klaar staat voor het ontbijt. Zo verdelen we de taken en scheelt het een hoop tijd in de ochtend. Leg ook alle kleding, ondergoed en sokken ‘s avonds klaar. Niet alleen voor je kind(eren), maar ook voor jezelf. Ik heb weleens heel lang gezocht naar dat ene shirtje terwijl ik eigenlijk enorme haast had. Dat kostte zoveel tijd! Het kwam die dag ook niet meer goed.
 4. Laat de kinderen meehelpen
  Laat je kind(eren) meehelpen voor zo ver dat lukt. Veel kinderen vinden het leuk om te helpen. Als ze jong zijn duurt het waarschijnlijk langer dan wanneer je het zelf doet, maar zodra ze het onder de knie scheelt het je echt tijd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf hun gymspullen in de tas doen, hun eigen boterhammen voor het ontbijt smeren en hun broodtrommels en bekers in hun tas doen. Klets ondertussen over alle plannen die ze hebben voor die dag en het is nog gezellig ook! Alle beetjes helpen.
 5. Weet wat er in je agenda staat en voorkom verrassingen
  Kijk de avond ervoor alvast in je agenda of op jullie zelfgemaakte familiekalender, zo kom je niet voor verrassingen te staan in de ochtend. Moet je bijvoorbeeld de kinderen met de auto naar school brengen omdat je deze nodig hebt voor je werk, zorg dan dat je iets eerder van huis kunt. Als het in het verkeer druk is heb jij in ieder geval geen stress en kun je daarna relaxt door rijden naar je werk. Denk ook aan bijvoorbeeld gymspullen, zwemspullen, die brief die je kind aan de juf moest geven etc. Als je het van te voren samen klaar legt scheelt het een hoop gestress in de ochtend.

  Door ‘s avonds al een hoop te doen, samen met mijn man, heb ik ‘s morgens wat meer tijd over. In die tijd schil ik dan bijvoorbeeld even de aardappels of hang ik de was nog snel op. Dan kom je ‘s middags ook relaxter thuis. Als je dit iedere dag doet ontstaat er een ritme dat heel makkelijk vol te houden is omdat je er zoveel voordeel van hebt.

  Als we de dag rustig beginnen, zijn we ruim op tijd op school en kom ik een stuk relaxter aan op mijn werk. Een goed begin van de dag dus!
 6. Het kan mis gaan qua planning
  Accepteer dat het vaak toch niet loopt zoals gepland. Ondanks al je voorbereiding kan er nog best iets anders lopen dan verwacht. Kinderen zijn soms onvoorspelbaar en jij kunt zelf ook wel eens wat vergeten. Laat het los, laat het gaan. Hopelijk helpen de andere voorzorgsmaatregelen toch om nog enigszins op tijd het schoolplein op te lopen.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!