Motiveren van je kind: tips & tricks!

Maike

Niet ieder kind is in de wieg gelegd om in de schoolbanken te zitten. En dat hoeft ook helemaal niet. Maar wat als je kind even helemaal geen interesse lijkt te hebben in school en leren? Je kind(eren) motiveren is een veelbesproken onderwerp waar veel ouders moeite mee hebben. Hoe motiveer je je kind? Tips en tricks lees je in deze blog.

Periodes van rust

Gedurende de basisschooltijd ontwikkelt je kind zich razendsnel. En die ontwikkeling gaat niet altijd in een stijgende lijn. Het is heel normaal dat je kind het ene moment snel leert en groeit en het volgende moment weer lijkt stil te staan. Bij het motiveren van je kind is het dan ook belangrijk om te beseffen dat dit helemaal niet erg is. Natuurlijk wil je graag dat je kind vooruitgaat en progressie boekt, maar daar zijn ook periodes van rust voor nodig. De schoolvakanties zijn daarom fijn, lekker even uitrusten. Soms lijkt het alsof er niks gebeurd, maar is je kind -juist in die periodes- druk bezig met het verwerken van alle nieuwe informatie en prikkels, om ze daarna weer in de praktijk te brengen.

Kortom: rust is net zo belangrijk als het leren zelf!

Motivatie-zetje

Duurt de rustperiode wel erg lang? Dan is er misschien wat anders aan de hand. Soms hebben kinderen een vriendelijk zetje nodig om ze te motiveren. School en ouder(s) spelen hierbij een belangrijke rol. Wat kun je als ouder doen om je kind te motiveren?

  • Probeer erachter te komen hoe het komt dat je kind niet gemotiveerd is op school. Is de lesstof te makkelijk? Of juist te moeilijk?
  • Is er een andere reden waarom je kind niet lekker in zijn of haar vel zit?
  • Houd goed contact met school. De relatie tussen ouder, kind en school is superbelangrijk. Merk je dat het niet helemaal lekker gaat, ga dan bijvoorbeeld eerst in gesprek met de leraar en kijk wat jullie samen kunnen doen.
  • Mocht je kind extra oefening of uitdaging nodig hebben, dan kun je thuis oefenen met leuke online games en quizzen of bijvoorbeeld met samen lezen.
  • Kies dan vooral thema’s en boekjes uit waar je kind zich toe aangetrokken voelt.
  • Leg niet te veel druk. De kans is groot dat dit een tijdelijke dip is in de motivatie van je kind.
  • Kijk naar wat er allemaal wel goed gaat!
  • Zet een mooie beloning in, om je kind extra te motiveren. Dit kan iets materieels zijn, maar ook een compliment of een leuk uitje samen.

Positieve mindset

Op de online ouderavond van Squla over het onderwerp ‘Motiveren’ was het duidelijk: een positieve benadering laat je kind groeien. Kindercoach Meike van Til sprak tijdens de ouderavond over de groeiende mindset bij kinderen, gebaseerd op het boek ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’ van Carol S. Dweck. Een kind (of volwassene) met deze mindset is blij met uitdagingen, leert van kritiek en geeft niet op. Ook laat hij of zij zich inspireren door anderen. Het gevolg: je blijft je ontwikkelen en ziet het leven als een leerproces.

Logischerwijs is dit de ideale mindset voor kinderen. Het zorgt er namelijk voor dat ze in een fijne ‘leerflow’ komen en ze raken geïnspireerd en gemotiveerd. Hoe stimuleer je deze open mindset bij je kind?

Tip 1 – Bewuste mindset

Door je bewust te zijn van je eigen mindset en gedachten. Kinderen kijken heel goed naar hun ouders. Als jij zelf lekker in je vel zit en positieve gedachtes hebt, is de kans groot dat je zoon of dochter dit van je overneemt.

Tip 2 – Compliment geven

Geef je kind(eren) een compliment voor het proces en niet voor resultaat. Dus niet: “Wat een mooie treinbaan heb je gemaakt”, maar “Ik zie dat jullie heel goed hebben samenwerkt bij het maken van de treinbaan.”

Tip 3 – Omgaan met teleurstellingen

Wees, als ouder, een voorbeeld in het leren van je fouten en het omgaan met teleurstellingen. Want: door fouten te maken, leer je alleen maar! Het is een mogelijkheid om weer te groeien.

(de gehele online ouderavond over motivatie terugkijken? Dat kan via de volgende link: http://bit.ly/2NJj0j6)

Werkt motivatie bij iedere leerling?

De grote hamvraag is: Is ieder kind te motiveren voor school? Ja, gelukkig wel! Het kan alleen wel een zoektocht zijn om het juiste ‘recept’ te vinden voor jouw kind. Waar liggen zijn of haar talenten en welke manier van leren past daar goed bij? Door aandacht te hebben voor je kind als individu, goed contact te onderhouden met school en te letten op de groeiende mindset kun je heel ver komen. En ook al is de motivatie van je kind op dit moment ver te zoeken, besef dat het (waarschijnlijk) tijdelijk is én dat er voor ieder kind een weg te vinden is.

Wat is jouw allerbeste tip om je kind te motiveren? Laat het ons weten.

Squla (pages)

Gratis zomerboek bij een jaarlidmaatschap!