Met je kind napraten over school: 4 handige tips!

Maike

Hoe was het op school vandaag? Een logische vraag, want als ouder ben je natuurlijk razend benieuwd wat je kind allemaal heeft meegemaakt op school. Negen van de tien keer krijg ik er niet meer uit dan: “Ik weet het niet meer”, “Leuk” of “Hmm”. Hoe kun je je zoon of dochter uitdagen wat meer te vertellen over de schooldag? En hoe kom je erachter hoe je kind zich voelt op school? Deze 4 tips helpen je op weg!

Tip 1 – Open vragen over school

De eerste les die ik leerde toen ik mijn oudste zoon van school haalde was het stellen van open vragen. In het begin vroeg ik vaak: “Was het leuk op school?”. En tja, het antwoord daarop was vaak een kort en bondig: “ja”. Mijn kind de hele dag uit mijn vizier, maar gelukkig, hij had het leuk gehad op school. Maar wát had hij nou precies gedaan? Voorbeelden van open vragen die ik zelf regelmatig gebruik zijn:

 • Hoe was het op school?
 • Waarom zitten er verfspetters op je gezicht? (of iets anders benoemen, sip kijken, vrolijk gedrag etc.)
 • Wat heb je vandaag gedaan?
 • Naast wie zat je vandaag in de klas?
 • Waar heb je mee gespeeld?
 • Hoe gingen de rekensommen?

En als het lukt en mijn zoon vertelt wat over zijn dag dan vraag ik altijd door. “Oh ja? Maar waarom mocht je niet meedoen met …? Wat moest je dan doen als hulpje?” Probeer met een open blik naar de ervaringen van je kind te luisteren en oordelen te vermijden. Zo krijg je een helder beeld én misschien wel hele mooie, nieuwe inzichten.

Tip 2 – Individuele timing

Ieder kind is anders en ook het juiste ‘praat’-moment kan in elk geval weer anders zijn. In het begin vroeg ik, al fietsende met hem achterop, nog weleens wat over school. Vaak leidde dit tot weinig of geen antwoord. Mijn conclusie: te veel afleiding, ruis en duidelijk niet het goede moment. Tegenwoordig pak ik het anders aan. We fietsen eerst naar huis, dan schoenen uit, jas uit, plassen, handen wassen. Vervolgens maak ik wat te eten, te drinken en gaan we samen aan tafel zitten om even kort te kletsen. Voor het slapen gaan is ook altijd een fijn moment om de dag door te spreken. Kijk vooral naar jouw zoon of dochter en pas je timing daarop aan. Belangrijk is om een rustig moment te kiezen, wanneer je kind niet te moe is of nog veel prikkels te verwerken heeft.

Tip 3 – Wees creatief

Ik merk dat creatief zijn ook een handje kan helpen om meer uit mijn zoon te krijgen. Zo weet ik inmiddels dat: “Hoe was het op school?” maar een saaie vraag is. Ik probeer het dan ook wat origineler aan te pakken. Soms begin ik te vertellen over wat ik zelf heb meegemaakt die dag en haak ik daarop in met mijn vraag. Bijvoorbeeld: “Ik moest zo lachen bij de bakker, want er gebeurde dit en dit. Heb jij eigenlijk nog een beetje gelachen vandaag op school?” Of ik bespreek iets dat ik voorbij heb zien komen in de communicatie van school.

Bijvoorbeeld: “Ik zag dat jullie voor volgende week hapjes hebben verzonnen voor het kerstdiner op school, hoe hebben jullie dat gedaan? Wat had jij bedacht?” enz.

Tip 4 – Vraagkaartjes

Als je het lastig vindt om à la minute vragen te bedenken dan kun je ook van tevoren kaartjes (of een lijstje) met vragen maken. Laat je kind elke dag dat je hem of haar uit school haalt eentje trekken. Of kijk zelf af en toe ter inspiratie op het lijstje of de kaartjes. Gebruik vragen als:

 • Wat heb je geleerd vandaag?
 • Wat vond je het leukste aan de dag?
 • Wat was er stom vandaag?
 • Vind je ook wel eens iemand vervelend in de klas? Waarom?
 • Wanneer moest je het hardste lachen?
 • Met wie heb je gespeeld in de pauze?
 • Wat is je lievelingsplek op school?
 • Is er iets dat je graag anders had gewild vandaag?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wie maakte je blij vandaag?
 • Wat was het moeilijkste dat je hebt gedaan?
 • Waar ben je trots op?

Je krijgt gegarandeerd antwoord en meer inzicht in hoe je kind zijn/haar (school)dag heeft ervaren.

Tot slot…

Het ene kind is een enorme prater en de ander heeft daar weer wat meer moeite mee. Of minder interesse in. En dat is allemaal oké. Geef je kind vooral de tijd en jouw exclusieve aandacht om te vertellen over zijn of haar schooldag. Luister en vraag door. Voor je het weet ben je samen een heel gesprek aan het voeren of kom je achter dingen die je anders misschien nooit geweten had. Misschien merk je na een paar weken al verschil door deze tips in de praktijk te brengen?

Hoe pak jij het gesprek aan na schooltijd? Laat het ons gerust weten op ons forum. Fijne feestdagen alvast!

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!