Image


Onderwijsmonitor over leesplezier

De Kinderboekenweek is gestart, een week waarin er veel aandacht is voor lezen. Leeskilometers maken is namelijk belangrijk. Maar nog belangrijker: laat zien dat lezen juist vooral léuk is! Want een goede basis in leesplezier zorgt dat kinderen vaker een boek pakken. Hoe doe je dit als ouder? In onze nieuwste Onderwijsmonitor hebben we bruikbare tips gebundeld voor het vergroten van leesplezier.

Een stevige basis voor leesplezier is belangrijk voor later

Basisschoolkinderen geven hun leesplezier het rapportcijfer 7, bleek uit onderzoek van Squla. Maar zodra kinderen naar de middelbare school gaan, zakt dit leesplezier weg. Des te belangrijker dus om al op de basisschool een stevig fundament te leggen voor lezen en leesplezier, zodat we van die 7 een 9 kunnen maken! Squla vroeg aan 500 kinderen van 8 tot 12 jaar waarom zij wel en niet naar een boek grijpen. Download gratis de resultaten én tips van leesexperts.


Basisingrediënten van leesplezier

  1. Leesmotivatie: de intrinsieke wil en zin van een kind om te lezen
  2. Leesvertrouwen: de competentie en het vertrouwen van het kind in de eigen leesvaardigheid
  3. Woordenschat: het aantal woorden dat het kind kent

5 gouden tips om je kind aan het lezen te krijgen

Lezen valt of staat met leesvaardigheid en leesplezier. Door vaak te lezen, worden kinderen er beter in. En kinderen die goed zijn in lezen, hebben er vaker plezier in. Het is dus belangrijk om veel te lezen. Echter, van de ondervraagde kinderen leest 23 procent (bijna) nooit in de vrije tijd. Hoe krijg je je kind aan het lezen? Tip: laat ze zelf het boek uitkiezen. Een stripboek mag ook! En geef zelf het goede voorbeeld, want zien lezen dóet lezen. Lees hier alle tips.

Verder lezen?

5 x tips om voorlezen leuker te maken

  1. Maak er echt een moment van, liefst dagelijks op hetzelfde tijdstip
  2. Gebruik verschillende stemmetjes per karakter
  3. Vraag je kind te voorspellen of fantaseer samen hoe het verhaal afloopt
  4. Laat je kind voorlezen of lees om en om een bladzijde
  5. Zeker bij jongere kinderen: lees hetzelfde boek meerdere keren voor (kinderen houden van herhaling en vinden het fijn als ze al weten wat er gaat komen)

Lees ook onze Onderwijsmonitor over motivatie!

Squla bracht al eerder een OnderwijsMonitor uit over motivatie bij kinderen. Tijdens de lockdown zag meer dan de helft van de ouders de motivatie van hun kind steeds verder inzakken. Waarom gaat het ene kind thuis ijverig aan de slag en is het andere kind niet vooruit te branden? Werken beloningen eigenlijk? En wat is de kracht van spelenderwijs leren? Squla vroeg het aan 700 kinderen van 8 tot 12 jaar en 1.000 ouders. Een tipje van de sluier: vrijheid, zelfstandigheid en hun eigen interesses kunnen volgen.

64 procent van de kinderen geeft hun leesplezier een zeven of hoger.”

De Squla Onderwijsmonitor is uit!

OnderwijsMonitor

De Onderwijsmonitor is uit! Over wat lezen voor kinderen leuk maakt en met handige tips voor ouders.