Welke verschillende soorten doorstroomtoetsen zijn er?

Pim

De doorstroomtoets wordt tussen 29 januari en 18 februari 2024 door heel Nederland afgenomen. Wanneer dit precies is hangt af van welke toets de school van je kind afneemt (Leerling in beeld, IEP, ROUTE 8 of een van de andere doorstroomtoetsen). Hoe lang de toets precies duurt verschilt ook per toetsaanbieder. De snellere toetsen duren een paar uur en de langste toets neemt twee ochtenden in beslag. Benieuwd met welke toetsaanbieder jouw kind te maken krijgt? Informeer bij de leerkracht.

Is ‘de Cito-toets’ hetzelfde als de doorstroomtoets?

Nee, de Cito-toets en de doorstroomtoets zijn niet hetzelfde, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn. De Cito-toets werd tot en met 2014 door veel scholen afgenomen in groep 8. De toets was niet verplicht, maar werd vaak gebruikt om een middelbaar schooladvies te geven.

Vanaf 2015 is het wél verplicht om een toets af te nemen in groep 8. Deze verplichte toets in groep 8 heette tot schooljaar 2023-2024 de eindtoets. Nu wordt deze toets de doorstroomtoets genoemd, om duidelijker te maken dat leerlingen zich ook na groep 8 blijven ontwikkelen. Cito levert opgaven voor één van deze toetsen, de Leerling in beeld, maar er zijn meer toetsaanbieders. Aanbieders van de doorstroomtoets voor groep 8 in 2024 zijn:

1. Leerling in beeld

De Leerling in beeld doorstroomtoets is een gloednieuwe doorstroomtoets die door Cito wordt gemaakt. Deze toets kan zowel op papier als digitaal gemaakt worden. Met deze toets worden de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen gemeten.

2. ROUTE 8

ROUTE 8 is een digitale adaptieve doorstroomtoets en wordt via internet afgenomen op computer, laptop of tablet. De toets bevat naast de verplichte onderdelen ook optionele onderdelen over het sociaal-emotioneel functioneren, het toekomstbeeld en de eigen visie van de leerling.

3. IEP

De IEP doorstroomtoets meet enkel en alleen alleen de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen. De leerkracht is vrij om te kiezen of de toets op papier of digitaal afgenomen wordt, en zal hierbij kijken naar wat het best bij het kind en het type onderwijs past. De digitale IEP doorstroomtoets is adaptief en past zich dus aan het niveau van de leerling aan.

4. AMN

De AMN doorstroomtoets is een digitale toets, waarin de verplichte onderdelen rekenen en taal worden getoetst. De AMN doorstroomtoets kan worden afgenomen op allerlei apparaten, is adaptief en heeft een bladerfunctie. Leerlingen kunnen dus vooruit en terugbladeren tijdens de toets zonder de resultaten te beïnvloeden.

5. DOE

De DOE-toets wordt aangeboden door Rijksoverheid en kan onafhankelijk van lesmethode en leerlingvolgsysteem afgenomen worden. De toets meet alleen wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen. Daarnaast kan deze toets digitaal en adaptief afgenomen worden, maar kan er ook gekozen voor een lineaire afname.

6. DIA

De DIA doorstroomtoets is een digitale en adaptieve toets die gemaakt kan worden op diverse apparaten, zoals een laptop of tablet. Deze doorstroomtoets meet de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen en kan in slechts één dagdeel gemaakt worden.

Heeft jouw kind extra oefening nodig met de kernvakken rekenen en taal? Of wil je jouw kind laten oefenen met de vraagstelling van de toetsen? In het vak Toetsen van Squla oefent je kind met alle kernvakken en de manier van vragen. De vraagstelling van deze toetsaanbieders is anders dan jouw kind gewend is in de klas.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!