De maand april staat voor alle achtstegroepers in het teken van de eindtoets. De laatste stap voordat de keuze voor het type vervolgonderwijs definitief wordt. Maakt je kind binnenkort de IEP-eindtoets maken? Dit is een alternatief voor de Cito-toets. Met het verplicht maken van de eindtoets, werd het voor de school ook mogelijk om zelf de aanbieder te kiezen. Waar zit precies het verschil? En hoe kan je als ouder je kind helpen voorbereiden voor de IEP-toets? We zetten alles wat je moet weten over de IEP-eindtoets op een rijtje.
Wat is de IEP-toets?
De IEP-toets is een eindtoets die kinderen in heel Nederland in groep 8 kunnen maken. Niet alle scholen maken gebruik van deze toets. Er kan ook gekozen worden voor de Cito-toets of een andere alternatieve toets. Scholen kunnen dus zelf bepalen welke toets het best bij de visie van de school past.
Bureau ICE is de bedenker van de IEP-toets. IEP staat voor ‘Inzicht Eigen Profiel’ en is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Wat meet de toets?
De IEP-toets meet vooral de leesvaardigheid, taalvaardigheid en rekenvaardigheid van de leerlingen. Aan de hand van het resultaat worden er 3 vragen beantwoord: ‘Waar staat de leerling nu?’, ‘Waar is hij of zij naar op weg?’ en ‘Hoe kan school de leerling helpen om zich zo goed mogelijk te blijven ontwikkelen?’
Bij andere toetsen worden kinderen met elkaar vergeleken. Dat gebeurt bij deze toets niet. Hier worden de prestaties van je kind langs een onafhankelijke meetlat gelegd.
Verschillen tussen toetsen
Andere toetsen richten zich vooral op schoolvakken zoals rekenen, begrijpend lezen en taal. De makers van de IEP-toets vinden dat er ook gekeken moet worden naar zogenaamde ‘zachte vaardigheden’. Daarmee worden de sociaal-emotionele ontwikkeling en de creativiteit van een kind bedoeld. Ook de manier waarop hij of zij met vragen aan de slag gaat, telt mee.
Uit de IEP-toets wordt dan ook niet per se duidelijk hoe goed een leerling scoort, maar waar de talenten, vaardigheden en interesses van de leerling liggen. Dit is belangrijk bij het geven van het middelbare school advies.
Daarnaast heeft de IEP-toets instinkers afgeschaft. De vraag wordt niet moeilijker gesteld dan nodig is. Alle vragen worden op een simpele manier gesteld. Zodat alle leerlingen, of ze nu talig zijn ingesteld of niet, de vragen kunnen begrijpen.
Hoe wordt de toets afgenomen?
Er worden in groep 8 naast de eindtoets ook een aantal tussentoetsen afgenomen. De tussentoetsen van IEP worden digitaal gemaakt. Deze toetsen zijn er vooral opgericht om de leerkracht te helpen. Daarbij gaat het dus niet om het presteren, maar om het krijgen van inzicht. De leerkracht weet dan hoe hij of zij de leerling het beste kan helpen om bepaalde vaardigheden op te schroeven. Het fijne van deze tussentoets is dat deze altijd kan worden afgenomen. Er is geen vast meetmoment.
De eindtoets heeft een ander doel dan de tussentoets. Hierbij wordt wel naar prestaties gekeken. De toets wordt op papier gemaakt, zodat leerlingen zich niet druk hoeven te maken als de computer niet goed werkt. Het resultaat op deze toets geeft een schatting van het niveau voor de middelbare school.
Zo ziet de toets eruit
De IEP-eindtoets heeft, in tegenstelling tot andere toetsen, ook open vragen. De leerling krijgt de ruimte om zelf na te denken over een antwoord. Daardoor wordt duidelijk hoeveel inzicht de leerling heeft. Bij een meerkeuzevraag is dit niet het geval: er is hierbij alleen een goed of een fout antwoord.
De toets bestaat uit een boekje. De tekst van een vraag staat op de linker pagina en de mogelijke antwoorden staan ernaast. Daardoor hoeven leerlingen niet heen en weer te bladeren. Op die manier kan de leerling zich compleet concentreren op de vraag.
Je kind voorbereiden op de IEP-toets
Net als bij de andere toetsen geldt dat je kind eigenlijk niet voor de eindtoets kan leren. Maar je kan als ouder wel helpen je kind zo goed mogelijk voor te bereiden. Leg bijvoorbeeld uit dat deze toets niet alleen maar om een hoge score draait, maar ook om inzicht.
Je kunt op de dag voor de toets het best je kind een beetje met rust laten. Laat hem of haar een uurtje langer buitenspelen of laat je kind nog even lezen voor het slapengaan. Het belangrijkste is dat je kind ontspannen de toets tegemoet gaat.
Als je wilt weten hoe de IEP-toets zelf helemaal in zijn werk gaat, kun je het best dit filmpje bekijken.
Oefenen met Squla
Weet jij dat je kind moeite heeft met een bepaald onderdeel van de eindtoets? Bijvoorbeeld met taal of rekenen? Dan kan Squla je kind helpen. Met leerzame games en quizzen oefent je kind met de lesstof van school. Daarnaast kan je kind met het vak “toetsen oefenen” alvast kennis maken met de vraagstelling van IEP. De quizzen bieden extra oefening of dagen juist uit en zorgen voor meer inzicht. Zo heeft je kind een vliegende start op de eindtoets.