Kinderen en muziek, de perfecte combinatie!

Marisca

Zo’n 80% van de zwangere moeders zingt tegen de baby in haar buik en dat is helemaal zo gek nog niet! Muziek heeft namelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind omdat het de hersenen stimuleert. Dat begint dus al bij baby’s. In dit blog vertel ik je er alles over.

Muziek voor de allerkleinsten

Muziek is universeel en van en voor alle leeftijden. Dat merken we al bij baby’s. Zo worden ze vaak rustig als ze een liedje of melodie horen dat vaak werd gezongen of gedraaid tijdens de zwangerschap. Ze herkennen het, wat vervolgens een veilig gevoel geeft. Naarmate baby’s groter worden merk je dat ze steeds meer genieten van muziek. Samen zingen en klappen is erg gezellig en niets is leuker dan samen dansen op een leuk liedje dat wordt gedraaid op de radio. Muziek is dus ontzettend leuk, maar hoe zit het nu met die positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen?

Muziek en de ontwikkeling van kinderen

Ongemerkt dingen leren

Is het je weleens opgevallen dat er enorm veel wordt gezongen in kinderprogramma’s? Dat is niet voor niets. Kinderen leren namelijk dingen zonder het zelf door te hebben. Kijk maar naar programma’s als Dora. Ze pikken daar ongemerkt heel veel Engelse woordjes op. Vroeger gebeurde dit overigens ook. Keek je weleens naar Bassie en Adriaan? Die verwerkten ook buitenlandjes woordjes in hun liedjes. Ik weet nog wat wij het ontzettend interessant vonden dat wij die woorden al kenden.

Door het samen zingen van liedjes leren kinderen dingen zonder dat ze het zelf door hebben. De liedjes blijven hangen waardoor de woordenschat groter wordt. Dat is echter niet het enige voordeel…

Een hoger IQ door het maken van muziek?

Als kinderen ouder worden leren veel kinderen zelf een muziekinstrument te bespelen. Dat betekent niet dat ze meteen op gitaar- of pianoles hoeven, maar in de kleuterklassen leren ze vaak al hun eigen instrumenten te maken. Dat laatste lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is het wel.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat beide hersenhelften samen moeten werken bij het maken van muziek. Door het maken van muziek raken deze hersenhelften meer met elkaar verbonden dan bij kinderen die geen muziek maken. Muziek maken heeft een positieve werking op de neuronale verbindingen in de hersenen. De neuronen worden namelijk geactiveerd en hierdoor sterven er minder neuronen af. Dit maakt de verbindingen beter en dat heeft weer invloed op het IQ van je kind. Dat wordt samen instrumenten maken!

Andere voordelen door het maken van muziek

Het blijft hier niet bij, want er zijn nog meer voordelen aan het maken van muziek. Zo doet muziek een beroep op je gehoor. Je moet goed luisteren naar de melodie en de tekst. Kinderen moeten zich concentreren om te horen. Dat geldt voor alle kinderen. In de kleuterklas leren ze al dat al die klanken samen een mooie melodie vormen. Ze leren dus ook om samen te werken. Dat samenwerken is belangrijk, want zo leren ze dat ieder kind een eigen rol heeft binnen het geheel en dat iedereen nodig is. Dit vergroot het zelfvertrouwen van je kind.

Naast de taal- en cognitieve ontwikkeling die ik al heb genoemd, speelt muziek ook een rol bij de emotionele ontwikkeling. Kijk maar eens naar wat muziek met ons kan doen. Kinderen leren emoties te benoemen aan de hand van muziek.

Eigenlijk klinkt dit allemaal heel logisch, maar we staan er te weinig bij stil. Muziek is voor ons misschien vanzelfsprekend, zelfs als we door de supermarkt lopen. Het is overal, maar voor kinderen is valt er nog een hoop te ontdekken en te leren over muziek en het maken ervan. Laten we ze daar vooral bij helpen!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!