Back to school; alweer een groep hoger!

Suzanne

Wat heb je je kind weer zien groeien in de zomervakantie! Je kind is qua lengte gegroeid, maar zeker ook in zijn of haar hart en hoofd. De tijd is weer rijp voor een nieuwe groep; nieuwe uitdagingen, soms ook nieuwe klasgenootjes en een nieuwe leerkracht. Spannend! Hoe stoom je je kind weer liefdevol klaar voor het schoolritme? Lees snel verder voor meer informatie en tips.

Vaarwel vakantie….welkom schoolritme

Het is tijd om afscheid te nemen van die heerlijke zomervakantie-tijd. Een periode van relaxen, reizen, ijsjes eten en lekker laat opblijven moet nu weer plaatsmaken voor een periode met een strak schoolritme. Jullie moeten weer op tijd op staan! De haren moeten weer netjes gekamd, de kleren weer mooi gestreken en de banden van de fietsen moeten weer opgepompt. Vooral dat opstaan is bij vele gezinnen een issue; hoe krijg je je kind weer in een ander slaapritme?

TIPS

  • Spreek met je kind af om de wekker weer te gaan zetten. Zet de wekker de laatste 3 dagen van de vakantie bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje dichter bij de tijd waarop je kind wakker moet worden als de school weer begint.
  • Start het bad/bed ritueel ‘s avonds eerder op dan in de vakantie. Maak met je kind bijvoorbeeld de afspraak dat hij of zij nog even tv mag kijken na de douche/het bad. Zo heeft je kind het gevoel dat er niet veel verandert, maar jij werkt al langzaam naar die vroegere bedtijd toe. Deze tip werkt nog beter als je kind nog geen klok kan kijken….Voor de klok-kijkende kinderen; spreek elke avond een tijd af waarop je kind naar zijn of haar kamer gaat. Spelen of lezen op de kamer mag, maar je kind moet wel in de slaapkamer blijven. Leer je kind dat rust zoeken in een omgeving met weinig prikkels een voorbode is voor slapen.
  • Straf je kind nooit als hij of zij niet gaat/kan slapen. Je kind heeft tijd nodig om weer in het schoolgerichte ritme te groeien. Meestal geeft je kind na een aantal dagen school zelf wel aan dat de vermoeidheid eerder komt dan tijdens de vakantie. De hersenen van je kind worden weer actief uitgedaagd en ook op sociaal gebied wordt het leven van je kind weer veel drukker. Help je kind liefdevol en rustig door deze overgangsperiode; dat slaapritme komt echt wel weer (en jouw relaxmomentje in de avond dus ook 😉).

School-proof in 1 dag

Heb je alles in huis voor het nieuwe schooljaar? Zijn de broodtrommels nog heel, is de rugtas nog in acceptabele staat, passen de oude gymschoenen nog? Zo niet, dan moet er nog even geshopt worden! Kies samen met je kinderen spullen uit waar ze vrolijk van worden, bijvoorbeeld in hun lievelingskleuren. Kijk ook nog eens even kritisch naar de slaapkamer van je kind en probeer hier samen rust en ruimte te creëren.

TIPS

  • In de bovenbouw kan er al het nodige huiswerk komen en dan is een fijn bureau of een rustige werkplek wel zo prettig. Creëer een plek die relaxed aanvoelt en opgeruimd is. Zorg ook dat jullie samen een overzichtelijke opbergmogelijkheid creëren voor huiswerkbladen of werkboekjes, zodat je kind rust krijgt en houdt in zijn of haar hoofd.
  • Spreek met je kind een dagdeel af waarop jullie samen zijn of haar kamer gaan opruimen en poetsen. Samen opruimen is gezelliger en niet alle kinderen hebben het opruimen al even goed onder de knie. Ook poetsen is een fijne bezigheid om samen te doen en heeft ook een symbolische waarde ‘je kamer wassen zodat deze weer fris is om voor je kind een stralend rustpunt te zijn tijdens het schooljaar’. Leg het belang van schoon en opgeruimd eens uit aan je kind. Hoe vaker je dit doet, hoe beter ze zullen begrijpen dat af en toe opruimen letterlijk ‘verfrissend’ kan zijn voor je geest. Bijkomend voordeel is dat jij je nek niet telkens meer hoeft te breken over stapels boeken en legoblokjes.
  • Hang op een centrale plek, in de slaapkamer van je kind of bijv. in de keuken een (school)kalender op. Je kind leert hier onbewust veel van en kan houvast bieden voor kinderen die veel onrust ervaren in hun hoofd of kinderen die behoefte hebben aan vaste structuren. Probeer voor deze kinderen ook eens uit om elke dag een dagritme op te schrijven met daarin alle activiteiten met bijbehorende tijdstippen.

Een nieuwe klas; een level omhoog!

Als de schooldeuren weer open gaan, dan loopt je kind dit schooljaar weer een nieuwe wereld in: een nieuwe leerkracht, nieuwe werkboekjes en wellicht ook nieuwe vriendschappen en hobby’s die allemaal aansluiten bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. ‘Nieuw’ staat voor de meeste kinderen gelijk aan spannend. Vooral die eerste dag; je kind kan voor jou als ouder nog zo klein ogen, op die grote stoel in die nieuwe klas. Je zag hem of haar nog zo rennen door de kleuterklas….Probeer samen in de eerste schoolweek de spanning een beetje te verminderen, dan zijn jullie allemaal zo weer gewend aan alle nieuwigheden!

TIP

  • Probeer samen met je kind zoveel mogelijk nieuwe dingen op te noemen die op hem of haar afkomen. Bespreek al deze punten en beantwoord alle vragen van je kind. Het kan ook enorm helpen om samen te tekenen of een mindmap te maken. Door dingen op papier te zetten schrijf je letterlijk wat spanning van je af en heeft je kind een plaatje om nog eens naar terug te kijken als de spanning weer op komt zetten. Hang de mindmap centraal op; er kan altijd bijgetekend of geschreven worden! Hieronder een voorbeeld:

back to school
Succes!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!