Voetbal is voor iedereen!

Maike

Voetbal is voor iedereen. Jong, oud, jongen, meisje en wat je achtergrond ook is: de verbinding die mensen met elkaar maken door samen te sporten is uniek. Daarnaast is sporten heel goed voor je, je wordt er sterk, fit én gelukkig van. En dat voetbal ook een toffe sport voor meisjes is, bewijst het WK Vrouwen Voetbal, dat start op 7 juni.

Alles over dit WK, de voordelen van sporten en de speciale voetbalmaand bij Squla, lees je hier!

Sporten = leuk én educatief

Bewegen is hartstikke gezond. Hoe vaker je kind beweegt, hoe fitter hij (of zij) zich voelt. Daarnaast heeft sporten voor kinderen nog veel meer voordelen:

 • Door aan teamsport te doen, leert je kind met anderen samen te werken. Samen functioneren als één team stimuleert de sociale vaardigheden.
 • Het is goed voor het zelfvertrouwen. Een voetbalwedstrijd winnen of eerste worden bij een atletiekwedstrijd: je kind mag trots zijn op zijn prestatie!
 • Kinderen leren omgaan met tegenslagen. Niet elke wedstrijd zal gewonnen worden en dat is iets waar je kind mee om leert gaan door te sporten. Emoties als teleurstelling of boos zijn om het verlies, horen er ook bij.
 • Door te sporten versterkt je kind zijn immuunsysteem en dat betekent: een kleinere kans om bijvoorbeeld verkouden te worden.
 • Sporten in de buitenlucht, zoals voetbal, zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Een onmisbare vitamine voor o.a. sterke spieren en botten.
 • Sporten zorgt voor een flinke dosis energie en je kind gaat voldaan de nacht in.
 • Sporten zorgt er ook voor dat je kind ontspant en op een leuke manier met zijn lichaam en gezondheid bezig is.

Ook ‘gewoon’ buiten een potje voetbal of verstoppertje spelen zijn vormen van beweging en dus supergezond voor je kind.

Aanmaken van geluk

Voetballen, hardlopen, zwemmen en alle andere sporten zorgen ervoor dat er belangrijke stoffen vrijkomen in je lichaam, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Deze stoffen noem je neurotransmitters. Endorfine vermindert pijn en zorgt voor een euforisch gevoel na het sporten. Serotonine is een waar gelukshormoon, dat ervoor zorgt dat je je blij voelt nadat je hebt gesport. Maar ook heeft het een positief effect op je slaap, humeur en je eetlust. Dopamine maakt je vrolijk en motiveert je om door te gaan met sporten. Goed om te weten: je lichaam maakt deze stofjes al na 20 tot 30 minuten sporten aan.

Voetballen en andere sporten zorgen er dus voor dat het lichaam van je kind optimaal zijn werk kan doen én dat je kind zich blij en gelukkig voelt!

Voetbal voor meisjes

De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer meisjes gaan voetballen. Het is inmiddels zo’n populaire sport geworden onder meisjes, dat het Wereldkampioenschap Voetbal onder vrouwen dit jaar voor de achtste keer wordt georganiseerd. Het event start op 7 juni 2019 en vindt plaats in Frankrijk. Aan dit toernooi 24 landen mee, waaronder ook de dames van Nederland. De andere deelnemende landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Duitsland, Engeland, Italië, Jamaica, Japan, Kameroen, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Schotland, Spanje, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden. De drie beste Europese landen gaan door naar het Olympisch voetbaltoernooi. Meer informatie over dit WK, de speelschema’s en meer, vind je hier.

Tips voor ouders

Wil jij je kind kennis laten maken met voetbal of een andere sport? Of wil je je zoon of dochter meer laten bewegen? In deze blog zet ik wat handige tips voor je op een rijtje:

 • Laat je kind meekijken met de grote voetbalwedstrijden op televisie. Desnoods neem je het op en kijk je samen de volgende dag, als de live-uitzending te laat wordt voor je kind.
 • Ga op onderzoek uit bij voetbalclubs in de buurt. Kan je kind er een keer een (gratis) proefles volgen om te kijken of hij het leuk vindt?
 • Een proefles volgen kan trouwens bij de meeste sporten gewoon vrijblijvend. Het is een leuke en toegankelijke manier om je kind kennis te laten maken met verschillende vormen van bewegen.
 • In het kader van het WK-vrouwenvoetbal heeft Squla in de maand juni een uniek samenwerkingsverband met de KNVB. Je vindt online nu allerlei leuke games en quizzes met het thema voetbal. In de speciale voetbal-quizzen leert je kind alles over het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal. Daarnaast is er een quiz over de geschiedenis van het voetbal, zijn er reken- en taalvragen en krijgt je kind tips voor de beste voetbaltrucjes van o.a. voormalig profvoetballer Nathan Rutjes.
 • Stimuleer het buiten spelen en neem, als jullie op pad gaan, bijvoorbeeld een bal mee. Buiten sporten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; een grasveld, een bal, een paar paaltjes en spelen maar!
 • Maak heldere afspraken over wanneer je kind buiten mag spelen en wanneer het schermtijd is. Er is niks lekkerders dan moe van sporten op de bank te ontspannen met een spelletje op Squla.
 • Zorg dat je huis en/of tuin voetbalproof is. Als je een tuin hebt, is een grasveldje om te voetballen erg leuk voor je kind(eren). Of hang bijvoorbeeld een basketbalnet op aan de schuur.
 • Ruim tijd in om samen te bewegen. Ga lekker rennen in het bos, vliegeren op het strand, frisbeeën, een balletje trappen op het plein in de buurt enz.

Sport ze! En we wensen je veel plezier met de speciale voetbalmaand bij Squla!

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!