Mijn Squla reis

Andre Haardt

Squla is in 2010 opgericht door André Haardt, een vader die zag dat het onderwijs aansprekender en persoonlijker kon. Hij besloot leren zó leuk te maken dat kinderen uit zichzelf na schooltijd de lesstof van school gingen oefenen. Door onderwijs te combineren met online games. En dit was de basis voor wat Squla vandaag de dag is. Op 1 januari 2018 heeft André Haardt het stokje overgedragen aan de nieuwe CEO Serge Bueters. Hieronder lees je zijn verhaal.

Na 9 geweldige jaren als oprichter en directeur aan Squla te hebben gebouwd, heb ik het stokje overgedragen aan mijn opvolger en Squla’s operationeel directeur, Serge Bueters. Serge bouwt al ruim 5 jaar mee aan Squla en we kennen elkaar al uit de tijd dat Squla nog maar een idee was.

Het begon met mijn zoon Gijs

Een idee dat is ontstaan toen mijn zoon Gijs, toen bijna vier jaar, voor het eerst naar de basisschool zou gaan. Ik werkte destijds bij een mediabedrijf en was sinds mijn afstuderen op zoek naar de perfecte kans om te gaan ondernemen. Maar die kwam natuurlijk niet, want de perfecte kans bestaat niet. Wat ik toen nog niet wist, is dat ondernemen niets anders is dan het lef hebben om met iets te beginnen en dan zò hard te werken, en zò uit je comfort zone te gaan met alles, dat je vanzelf successen begint te boeken. En dan lijkt het voor de buitenwereld alsof iets al vanaf het begin het juiste ondernemersidee was.

Eureka moment

Ik wist toen nog niet dat het zo werkte, dus ik bleef het najagen van mijn ondernemersdroom maar uitstellen. Totdat er eind 2008 een aantal puzzelstukken in elkaar vielen. Toen ik op zoek ging naar scholen voor Gijs ontdekte ik een aantal grote uitdagingen in het onderwijs. Leerkrachten worstelden met enorme werkdruk en ouders snakten naar een gepersonaliseerde onderwijsbenadering van hun kind. Bovendien vonden kinderen het papieren lesmateriaal maar saai, waardoor thuis extra oefenen niet bepaald met gejuich werd ontvangen. Dit was mijn Eureka moment. Hier wilde ik iets aan doen. En wel snel. Dus ontstond het idee om een online games platform te ontwikkelen dat zo leuk zou zijn dat kinderen uit zichzelf na school lesstof gingen oefenen. Ik wilde leren leuk maken op een manier die de taal spreekt van kinderen die opgroeien met online games, iPads en apps. En dit was de basis voor wat Squla vandaag de dag is.

Van zolderkamer naar marktleider

Ooit begonnen vanuit mijn zolderkamer; daarna een zolder in Bussum met drie man en toen ging het hard. En verhuisden we naar Amsterdam. In het begin was het ontzettend spannend en Squla was er meerdere malen bijna niet geweest. Maar gelukkig begonnen leerkrachten te ervaren dat Squla niet alleen leuk voor kinderen en handig voor ouders was, maar ook een waardevol verlengstuk van hun werk met de kinderen. En toen leerkrachten ons begonnen aan te bevelen aan ouders brak Squla definitief door. Die focus op waarde bieden voor zowel de leerkracht, de ouder als het kind hebben we altijd vastgehouden. Inmiddels zijn we niet meer weg te denken. Met 120.000 kinderen die thuis met Squla oefenen, bijna 40.000 leerkrachten die Squla in de klas gebruiken en 600.000 kinderen die op school oefenen met Squla zijn we onbetwiste marktleider in Nederland.

Handgeschreven fanmail van kinderen

Dat we met Squla zoveel impact hebben kunnen maken op het plezier waarmee kinderen leren had ik nooit durven dromen. Allemaal veroorzaakt door dat ene Eureka moment. Naast deze mooie getallen ben ik echter nog het meest geraakt door de kinderen die ons persoonlijke briefjes sturen om ons te vertellen dat we ze hebben geholpen met het verbeteren van hun cijfers. En hun zelfvertrouwen hebben vergroot. En de kinderen die mij benaderd hebben omdat ze hun spreekbeurt over Squla wilden doen en mij graag wilden interviewen. Op al deze verzoeken heb ik natuurlijk direct “ja” beantwoord. Een mooier compliment kan je niet krijgen als ondernemer.

Mijn kinderen vinden dan ook dat ik de leukste baan heb die er is. En waarom dan toch deze stap zetten en het stokje overdragen aan Serge? Omdat er nu een geweldig team staat dat meer dan geschikt is om Squla naar nieuwe hoogten te brengen. En uiteraard blijf ik als “founding father” en grootste aandeelhouder nauw betrokken bij Squla. In mijn nieuwe rol als commissaris kijk ik uit naar de samenwerking met Serge en zijn team en gaan we ervoor zorgen dat Squla ook succesvol de volgende stap gaat zetten.

Volgende stap

Er ligt een ijzersterk fundament voor die volgende stap. Vanuit die basis gaat Squla zich de komende jaren verder ontwikkelen om zo een positieve impact te maken op alle kinderen. Allemaal vanuit het geloof dat onze Leuk Leren aanpak ervoor zorgt dat kinderen beter en effectiever leren. Dit zal zich onder meer vertalen in een scala aan slimme nieuwe diensten die alle leerlingen en hun ouders in staat stellen om de kracht van de Squla aanpak te ervaren.

Om dit voor elkaar te krijgen hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in onze R&D capaciteit, onder meer door toevoeging van een Data Science team dat op basis van Squla’s miljarden datapunten intelligentie ontwikkelt om de juiste lesstof op het juiste moment in de juiste vorm aan iedere leerling aan te kunnen bieden. Alsook een User Experience Design (UX) team dat ervoor zorgt dat onze apps en online platformen zó intuïtief en fijn werken voor kinderen, dat ze uit zichzelf meer tijd besteden aan het oefenen van lesstof. En dit is precies waarom ik ooit met Squla ben begonnen.

Heel graag wil ik iedereen die vanaf 2010 betrokken is geweest bedanken voor de fantastische reis die ik heb mogen ervaren. En ik kijk uit naar een zonnige toekomst voor Squla met nog meer leuk leren voor alle basisschool kinderen.

Hartelijke groet,

André

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!