Maak je op voor de eerste-schoolweek-sores!

Suzanne Mooi

Zijn de nieuwe broodtrommels besteld? Is die fiets nog helemaal veilig? Zijn er nog genoeg sokken nadat je alle zwart-getrapte zomer-exemplaren in de kliko hebt gegooid? Nog een last-minute afspraak bij de kapper plannen om de woeste zee-haardos van zoon of dochter weer een beetje in het gelid te krijgen voor die eerste schoolweek? Die laatste dagen van de vakantie kom je als gezin langzaam weer in een andere modus. De eerste schooldag dient zich binnenkort weer aan! Maak je samen op voor weer een nieuw begin. Lees verder voor tips en inspiratie om ontspannen de eerste week in te rollen…

VAKANTIE-HEIMWEE

Het is helaas onvermijdelijk dat de meeste ouders ergens in de zomervakantie ook weer zelf aan de slag moeten. Op die bewuste eerste werkdag kan er zomaar een heimwee-gevoel ontstaan naar de vakantie. Wat was het toch fijn om zoveel tijd samen door te brengen. Je zag van dichtbij hoe je kinderen mentaal en fysiek gegroeid zijn. Je denkt dankbaar en vol heimwee terug aan die heerlijke ijsjes samen, die wandeling door de bergen of langs het strand, de eindeloze frisse duiken in het zwembad, samen tot laat in de avond kaarten of kletsen bij kaarslicht…Geniet gerust even na, maar focus dan vooral meteen weer op die heerlijke structuur die komen gaat in die eerste schoolweek. Er komt weer rust in huis of op je werk (zalig ook wel toch?!).

HET NIEUWE-SCHOOLJAAR-NESTELDRANG-GEVOEL

Bekend bij vele moeders: het nestel-drang-gevoel als je zwanger bent. Je ontpopt je in een mum van tijd tot een monster dat prat gaat op to-do-lijsten. Je plant en organiseert en voelt een drang om alle benodigde spullen aan te schaffen die het toekomstige gezinslid een gewéldige start zullen geven. Velen van ons dachten dat dit bij elk kind slechts een eenmalige episode was. Niets is echter minder waar. Elk jaar aan het einde van de zomer wordt dit monster weer wakker. Het pusht je om online te shoppen voor die eerste schoolweek. Het laat je net zo lang zoeken totdat je online die ene rugzak hebt gevonden die jouw kind een extra dosis comfort en zelfvertrouwen zal geven. Het dwingt je tot het grondig uitmesten van de kinderkamer(s), vaak helaas zonder hulp van partner of kind in kwestie. Maar ach, je weet waar je het voor doet. Je hebt alles over voor een gelukkige kroost en voor een gerust gemoed in een schoon en opgeruimd ‘nest’!

TIP

Probeer je kind te betrekken bij de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar. Maak je to-do-lijst eens sámen met je kind/kinderen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe kun je je naast het klaarleggen of aanschaffen van schoolspullen ook mentaal voorbereiden op een nieuw schooljaar? En hoe heeft je kind de vakantie ervaren? Met wat voor gevoel sluit hij of zij de vakantie af? Je kind leert op deze manier de waarde van plannen en voorbereiden en het belang van het bewust afsluiten van periodes.

HET SLAAP-ISSUE

Ontpopt jouw kind zich in de zomervakantie ook razendsnel tot een extreme versie van avond-mens en uitslaper? In de zomer veranderen doorgaans bij iedereen de slaaptijden wel enigszins. Hoe krijg je die kids nu toch weer in dat schoolritme voordat die eerste schoolweek begint?

TIPS

  • Gaat je kleuter voor de allereerste week naar school? Jullie kunnen extra gebaat zijn bij het ouderwetse ‘rust, reinheid en regelmaat’-principe. Je kind kan de eerste weken erg moe uit school komen. Het kan dan voor sommige kinderen fijn zijn in alle rust thuis alle nieuwigheden te verwerken. Een power-napje kan nog een goede ondersteuning zijn, eventueel in combinatie met het doseren van speel-afspraakjes.
  • Voor de oudere kinderen van groep 3 tot en met groep 8 zijn er twee eenvoudige manieren om het slapen na de zomer weer wat in balans te krijgen:

Optie 1: je begint 1 á 2 weken voor de eerste schooldag met het langzaam afbouwen van de ‘late’ bed-tijden. Combineer dit met een verhaaltje (of even kletsen samen voor de oudere kinderen) voor het slapengaan, een rustgevende meditatie of een ontspannend muziekje.

Optie 2: je gaat voor de harde weg. Niks afbouwen, niks rustig kletsen of ontspannen voor het slapengaan. Jullie gaan gewoon door in het zomer-ritme. De energie die de eerste schoolweek kost zal er uiteindelijk vanzelf toe leiden dat je kind er zelf op aanstuurt om eerder naar bed te gaan. Zo niet, dan heb jullie altijd optie 1 nog 😉.

DE JE-KUNT-HET-IK-GELOOF-IN-JE-PEPTALK

Als de eerste schooldag weer in zicht komt dan kan de onzekerheid bij sommige kinderen opspelen. Is het de allereerste schooldag voor je kind? Is je kind blijven zitten? Zijn jullie verhuisd, of dient de middelbare school zich aan? Een nieuwe situatie brengt spanning met zich mee. Je kind kan namelijk nog niet overzien hoe anders de situatie en de dynamiek zullen zijn ten opzichte van wat hij of zij gewend was. Een goede voorbereiding kan van enorme waarde zijn voor je kind.

TIPS

  • Gaat je kind naar een nieuwe school door bijvoorbeeld een verhuizing? Fiets samen naar de nieuwe school. Laat je kind daarna (als de leeftijd dat al toelaat) dezelfde route eens alleen naar school fietsen.
  • Stimuleer je kind om alvast een keer af te spreken met een nieuwe klasgenoot voordat de eerste schoolweek begint.
  • Het is heel waardevol om angsten bespreekbaar te maken en ook aan te geven dat het ok is om je even zo te voelen. Hij of zij is niet de enige. Geef je kind zo vaak als je kunt mee dat je in hem of haar gelooft en dat je vertrouwen hebt in zijn of haar kracht.
  • Plan een extra bezoekje aan de nieuwe leerkracht net voor de eerste schoolweek, zodat je kind nog vragen kan stellen en bijvoorbeeld het dag-en of weekschema alvast eens kan horen.

HET NU-GAAN-WE-ECHT-WEER-GEZOND-ETEN-DIEET

Het zomer-dieet van chips, ijs, friet, pizza, snoep, frisdrank en af en toe een stukje watermeloen of rauwkost zal weer langzaam plaats moeten gaan maken voor een strakker keuken-regime en strenger inkoopbeleid. Naar school gaan en je hersenen laten kraken vergt nu eenmaal net wat meer energie dan op een luchtbed hangen met een ijsje of gamen in een hangmat. Het staat ook buiten kijf dat we allemaal niets anders willen dan gezonde kinderen, dus we muteren weer naar de vitamines en gezonde broodtrommel-ideeën.

TIP

Betrek je kinderen bij het gezondere back-to-school weekmenu. Laat ze bijvoorbeeld plaatjes uit supermarkt-folders knippen van gezond en ongezond eten. Plak dit op twee vellen. Daarna mag je kind uit de collage met gezonde ingrediënten en producten iets aanwijzen wat hij de eerste schoolweek zou willen eten. Kies samen een dag uit waarop jouw kind bepaalt wat jullie voor een (voedzame) maaltijd gaan eten en doe samen de boodschappen. Bekijk samen ook eens opnieuw hoe jullie de broodtrommel een gezonde boost kunnen geven en er weer net wat anders uit kunnen laten zien. Verandering van spijs doet eten (blijven we maar hopen toch 😉) .

VAARWEL ZOMER, HALLO EERSTE SCHOOLWEEK!

De eerste schoolweek wordt doorgaans door de meeste kinderen gelukkig als heel prettig ervaren. Het is vaak een luchtige, vrolijke week die in het teken staat van kennismaking met de nieuwe leerkracht en de klasgenoten. Daarnaast komt vaak de schoolfotograaf nog langs en de luizenouders maken hun rentree weer. Na schooltijd kan je kind ook eindelijk weer naar hartenlust met alle klasgenoten afspreken. Kortom; ook weer een hoop leuks om heerlijk naar uit te kijken!

Dus zet ‘m op de komende weken en tover je verwilderde vakantie-kind voor aanvang van die eerste schoolweek weer langzaam om tot een ‘keurig schoolkind’. Eens kijken tot hoe lang het hele huishouden deze keer weer zo opgeruimd blijft. Wees niet teleurgesteld bij het eerste ultra-gezonde halfvolle broodtrommeltje dat weer mee naar huis komt, dat eerste gat in die hagelnieuwe spijkerbroek of die slaapkamers die weer langzaam dichtslibben, want je wordt uitbetaald met iets dat onbetaalbaar is: meer tijd voor jezelf 🤫 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!