Hersenen actief houden, ook tijdens de vakantie!

Maike

Het weer wordt mooier, de dagen langer. De zomervakantie is begonnen! Vakantietijd; heerlijk bijkomen van de drukke dagen op school. Let erop dat je kind, naast lekker ontspannen, ook genoeg uitdaging krijgt zodat de hersenen actief blijven. Lees er alles over in deze blog!

Het kinderbrein

Het brein van je kind is constant in ontwikkeling. Dit kun je heel duidelijk merken aan de zogenaamde ‘groeispurten’, ineens zijn ze weer zoveel wijzer! Op school worden de hersenen continue geprikkeld en wordt je kind uitgedaagd met verse lesstof. Tijdens de vakanties heeft ook het hoofd van je kind rust. Net als topsporters is dit nodig om ervoor te zorgen dat kennis wordt verwerkt en opgeslagen.

Maar twee of meer weken niks doen; dat is wel weer erg lang voor kinderen. Ze hebben die mentale inspanning ook juist nodig. Er zijn verschillende manier om de hersenen van je kind voldoende uitdaging te geven, denk bijvoorbeeld aan samen (online) spelletjes te doen, te werken in een leuk vakantieboek of door er lekker op uit te gaan.

Gezonde hersenen

De hersenen van je kind in topconditie houden vraagt om meer dan alleen mentale inspanning. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een breed aanbod aan activiteiten nodig hebben om de hersenen gelukkig te houden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Muziek; Muziek maken of luisteren activeert het hele brein van je kind. De concentratie en het werkgeheugen verbeteren en het stimuleert de emotionele intelligentie.
  • Spelen; Zelf spelen, samen met jou iets bouwen of buiten spelen met andere kinderen; allemaal supergoed voor het brein van je kind. Alle gebieden van de hersenen worden gestimuleerd tijdens het spelen.
  • Natuur; Op stap gaan in de natuur is heel stimulerend voor de fantasie van je kind. Als je hem of haar daarbij nog wat namen van dieren of planten kunt leren, dan kunnen jullie naast ontspannen in de buitenlucht ook nog wat leren.
  • Lichaam; goed eten en drinken plus een goede nachtrust zorgen voor een vrolijk kind, dat weer klaar is om de indrukken van de dag te verwerken.
  • Gamen; On- of offline spelletjes doen maakt leren leuk. Kies dan bij voorkeur voor educatieve spelletjes op de computer of tablet.

Dagindeling tijdens de vakantie

De meeste kinderen houden van afwisseling, maar hebben ook behoefte aan een duidelijke structuur en dagindeling.

Structuur

Tijdens de vakantie kun je de dagelijkse schoolroutine gelukkig lekker een beetje laten varen. Toch zijn de meeste kinderen wel  gebaat bij een bepaalde vorm van structuur. Mijn oudste zoon van vijf jaar bijvoorbeeld vindt het erg fijn om vooraf te weten waar hij aan toe is. Tijdens de langere vakanties maak ik daarom vaak een grove ‘planning’ en die teken ik per dag op een schoolbord.

Voorbeeld slecht weer scenario:

Ochtend – naar een indoor speelparadijs.
Middag – cakejes bakken en samen een online spelletje doen.
Avond – pannenkoeken eten.

Leerzaam

Om je kind te blijven prikkelen tijdens de vakanties, kun je ervoor kiezen om iedere dag een educatieve activiteit te doen. Denk bijvoorbeeld aan samen een (online) spelletje doen om de hersenen van je kind in actie zetten, of ga boeken uitzoeken bij de bibliotheek en lekker (voor)lezen. Een bezoek aan de boerderij of een museum is leuk voor alle leeftijden én er valt altijd iets op te steken.

Vind meer inspiratie over leuke uitstapjes voor het hele gezin in onze blog over educatieve uitstapjes.

Afwisseling

Actieve, creatieve, fysieke en ontspannen activiteiten mogen elkaar afwisselen tijdens de vakantie. Sterker nog: het heeft een positief effect op de aandacht van je kind. Denk aan activeiten als zwemmen, naar een pretpark, knutselen, bakken, games of naar het bos of strand. Je kunt in de ochtend bijvoorbeeld iets actiefs doen als naar de speeltuin gaan en in de middag samen thuis een spelletje doen.

Mix aan rust en prikkels

Zorg tijdens de vakantie voor een mix aan rust en prikkels. Denkers hebben meestal meer behoefte aan mentale uitdaging, terwijl doeners het liefst de hele dag buiten ravotten en hutten bouwen. Pas de activiteiten aan op de behoefte van je kind en zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Squla ontwikkelt haar spellen in samenwerking met onderwijsdeskundigen, gamemakers en wetenschappers, zodat we zeker weten dat je kind de uitdaging krijgt die hij of zij nodig heeft. Ook tijdens de vakantie!

Veel leer- en onspanningsplezier!

 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!