Educatieve uitstapjes: tips en inspiratie!

Suzanne

Jullie hebben besloten om een uitstapje te plannen met het hele gezin: leuk! En dan begint de zoektocht naar een bestemming die voor iedereen iets in zich heeft. Er zijn zoveel leuke uitstapjes te verzinnen; van gratis tot betaald, van uitdagend tot rustgevend. In dit blogbericht de nodige inspiratie voor verrassende uitjes voor het hele gezin en telkens met een educatief tintje, want plezier en leren kunnen altijd samengaan. Je kinderen zullen het niet eens doorhebben dat ze iets geleerd hebben!

1. BOERDERIJ BELEVENIS

Plan samen eens een educatief uitstapje naar de boerderij. Trek je laarzen aan en laat je verrassen! Je kind gaat hier leren waar het vlees of de melk vandaan komt en wat er allemaal voor werk verzet moet worden voordat je dit in de supermarkt kunt kopen. In alle regio’s is er wel een educatieve boerderij te vinden.

In het voorjaar vinden ook de Campina-boerderijdagen plaats. Dit zijn dagen waarop boeren hun koeien weer voor het eerst in de wei laten. Het is een geweldig vrolijk tafereel om de koeien weer dansend de wei in te zien gaan. Op de deelnemende boerderijen worden deze dagen ook allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd.

2. FUN IN DE FABRIEK

Kinderen kijken hun ogen uit in een fabriek! Het maakt niet eens uit wat er geproduceerd wordt, het is gewoon super spannend om een kijkje achter de schermen te nemen. Een compleet productieproces, met alle benodigde machines en medewerkers, is ontzettend indrukwekkend door de ogen van een kind. Er zijn in Nederland een aantal fabrikanten waar je rondleidingen kunt aanvragen.

3. ZELF AAN DE SLAG IN DE DOE-HOEK

Leren door te doen is een zeer beproefde methode en gelukkig komen er steeds meer leuke doe-plekken bij in Nederland. Vaak hebben deze zogenaamde doe-hoeken een bijbehorende missie om kinderen al jong in aanraking te laten komen met techniek. Of je kind nu een kleine techneut in de dop is of niet, de activiteiten spreken elk kind aan: je eigen kettingreactie bouwen, van oude apparaten een nieuwe uitvinding creëren en zelf ontdekken hoe van je suiker een suikerspin maakt… Daar worden alle kinderen blij van!

4. MEEL MALEN IN DE MOLEN

Als je iemand over de grens laat vertellen over de kenmerken van Nederland, dan bestaat er een grote kans dat hij over onze molens begint. Deze oer-Hollandse molens zou elk Nederlands kind minimaal 1 keer beklommen moeten hebben. Leuke bijkomstigheid is dat ze je kids meteen leren hoe ons meel ontstaat en waar dus hun dagelijkse (oer-Hollandse!) boterhammen van gemaakt worden. Bij vrijwel alle molens die open zijn voor publiek kun je ook meel kopen dat gemalen is in eigen molen. Sluit jullie educatieve uitstapje leuk af door middel van het gezamenlijk bakken van pannenkoeken of een eigen gebakken brood. Mmmm….

Vind hier een molen bij jou in de buurt.

5. WANDELEN OP EEN BLOTE VOETENPAD

Als tegenhanger van de vele uurtjes achter de tablet, is daar dan ook het educatieve natuur-uitstapje! Nee, wees maar niet teleurgesteld, want jullie gaan niet zomaar saai wandelen in bossen of op de hei. De sokken en schoenen mogen deze keer uit; er gaat gewandeld worden op blote voeten. Kinderen doen niets liever dan op hun blote voeten lopen. Terwijl ze lopen op de verschillende ondergronden (kiezeltjes, water, modder, mos) zijn de kinderen bezig met hun zintuigen en hun motoriek. Tijdens de wandeling verrast de omliggende natuur altijd weer: van waterbeestjes tot een overvliegende reiger. De natuur laat zich nooit voorspellen en sturen en dat is misschien nog wel de mooiste boodschap voor je kinderen!

6. OPEN DAGEN IN DE BUURT

Houd de lokale krantjes en lokale omroep goed in de gaten, vooral in het voorjaar, voor open dagen bij instellingen en bedrijven in jullie woonplaats of in de buurt. Het is voor kinderen heel leuk om nu eindelijk eens te zien wat er zich afspeelt in al die gebouwen waar ze altijd alleen maar langs rijden of wandelen. Denk voorbeeld aan de lokale brandweer, het ziekenhuis of de dierenarts.

7. STERRENWACHT

Je kind heeft het vast al wel eens over de sterren, de zon en de maan gehad. Misschien heeft je kind zelfs wel de ambitie om later astronaut te worden? Dit educatieve uitstapje vindt plaats in de avond, als het donker is. Dat gegeven is voor de meeste kinderen al leuk op zichzelf! De meeste sterrenwachten zijn met enige regelmaat open voor publiek en bieden de mogelijkheid om mee te kijken door diverse telescopen. Ontdek samen de kracht van de maan en de sterren…

Hier vind je de adressen van de sterrenwachten.

Have fun en maak leren samen leuk!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!