Extra oefening, want leren = leuk!

Maike

Leren is leuk! Tenminste: dat zou het moeten zijn. Maar wat als je kind niet mee kan komen op school? Of moeite heeft bepaalde lesstof en het kwartje niet valt bij bepaalde vakken? Hoe kun je je kind ondersteunen en stimuleren, zodat hij of zij weer gewoon mee kan komen op school? Je leest alles over extra oefening in deze blog.

Wanneer extra oefening?

Mijn oudste zoon is niet zo’n prater. Hij is inmiddels bijna 6 jaar en gaat al een tijdje naar de basisschool. De weken na de zomervakantie verliepen niet zo soepel, hij kwam thuis met buikpijn, een sip gezichtje en at zijn broodjes niet op tijdens de overblijf. Dat is niks voor -mijn normaal vrolijke en enthousiaste- kind.

Ik voelde dat er iets aan de hand was, maar als ik hem na schooltijd vroeg: ‘Hoe was het vandaag op school?”, kwam er niet mee uit dan: “Wel leuk”. Doorvragen leverde weinig me op. Inmiddels ken ik hem natuurlijk al een tijdje en weet ik dat het bij hem goed werkt om op een ontspannen moment, zonder al te veel afleiding, een gesprekje aan te gaan. Dit keer was het toen hij de douche uitkwam. Ik zei hem: “Ik zie dat je een beetje sip bent als je uit school komt, hoe komt dat?”. Hij vertelde me dat hij meer taakjes kreeg en minder mocht spelen op school (hij wordt voorbereid op groep 3) en dat ze het alfabet aan het oefenen zijn en dat hij dat heel moeilijk vindt. Aha!

Dankbaar was ik dat ik de reden had gevonden voor zijn gedrag. En ik besefte me tegelijkertijd hoe belangrijk het is om je kind(eren) ook ‘vanuit huis’ de ondersteuning te bieden die ze op dat moment nodig hebben.

Tips

Als jij merkt/hoort/ziet dat je zoon of dochter achterloopt op de klas of moeite heeft met een of meerdere vakken, dan is dat hartstikke fijn voor je kind. Want dat geeft een opening om het samen te bespreken en actie te ondernemen. Zodat je kind straks weer op gelijk niveau zit als zijn of haar leeftijdsgenootjes. Maar hoe?

Extra oefening is het toverwoord!

  • Maak het speels. Het alfabet tijdens het koken, sommetjes doen in de supermarkt; als je goed kijkt valt er altijd een leuke manier te ontdekken om te leren.
  • Kijk goed naar waar je kind behoefte aan heeft. Heeft je zoon of dochter moeite met taal en lezen? Mogelijk heeft hij of zij wat taalachterstand. Thuis lekker veel (voor) lezen kan een positief effect hebben. Tip: van om en om lezen en meelezen met jouw vinger, leert je kind ook veel.
  • Maak je kind een foutje, geef dan zelf het goede voorbeeld: “Hij heeft dat aan mij gegeeft.” Jij: “Oh ja, heeft hij dat aan jou gegeven?”
  • Houd het leuk en positief. Zorg er vooral voor dat leren leuk is en je kind er plezier in heeft. Geef aandacht aan wat er goed gaat en beloon je kind als er vooruitgang wordt geboekt.
  • Oefen maximaal 15 minuten per dag. Op die manier houd je het (voor jullie beiden) overzichtelijk. Prik een vast tijdstip, bijvoorbeeld na het avondeten, om even samen te oefenen.
  • Heeft je kind moeite met stilzitten? Laat hem of haar dan af en toe een rondje rennen of lekker dansen tussen de oefeningen door. Ook voeding kan een positief effect hebben op de leerprestaties van je kind, lees er hier meer over.
  • Online leren. Beter rekenen of alle hoofdsteden van Europa leren kennen? Op squla.nl oefent je kind met alle schoolvakken. Speciaal voor kinderen die moeite hebben met taal heeft Squla Taal Extra ontwikkeld: een wetenschappelijk bewezen, maar vooral, leuke methode om je kind meer zelfvertrouwen te geven in spellen en lezen.
  • Blijft je kind het lastig vinden om mee te komen? Dan kunnen jullie misschien nog kijken naar remedial teaching voor extra ondersteuning en begeleiding.

Wij zijn hier thuis ook aan de slag gegaan met extra oefenen van het alfabet. Ik heb een alfabet-poster gekocht en we zijn samen aan het oefenen op Squla. Buikpijn weg en mijn zoon komt weer een stuk vrolijker en zelfverzekerder uit school. Yes!

Leren = leuk

Niet ieder kind is de slimste. En dat hoeft ook helemaal niet. Het is het allerbelangrijkste dat je kind het leuk vindt om naar school gaan. Bij Squla geloven we dat leren leuk is en daarom zijn we er voor alle kinderen: voor de extra uitdaging of juist voor wat extra oefening!

Elk kind heeft zijn of haar eigen leertempo en interesses. Het ene kind is talig, terwijl het andere kind misschien weer heel goed is in rekenen. Ook kan je zoon of dochter dit jaar achterlopen, maar volgend jaar weer een enorme groeispurt doormaken en voorop liggen. Probeer je kind daarin te volgen en ruimte te geven aan zijn of haar eigen tempo.

Heeft jouw kind moeite/moeite gehad met meekomen op school? Hoe heb je dat aangepakt en op welke manier hebben jij en je zoon of dochter extra geoefend met de lesstof? Deel je tips met ons en de andere ouders op het forum.

Veel oefenplezier!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!