Een gelukkig kind; de ultieme wens van elke ouder….

Suzanne

Geluk! Een relatief begrip; voor iedereen is het gevoel van geluk anders. Hoe breed het begrip ‘geluk’ ook mag zijn, als ouder heb jij snel genoeg in de gaten of je kind gelukkig is of niet. De ogen van je kind verraden vaak al snel hoe je kind in zijn vel zit. Leer nog beter naar je kind te kijken en ga samen voor nog meer geluk thuis en op school. In dit bericht lees je meer over geluk bij kinderen en ontvang je bijbehorende tips om je kind te leren wat echt geluk is!

Deel jouw geluk met je kind.

Als volwassenen weten wij allemaal dat volledig gelukkig zijn niet voor elke dag is weggelegd. Het leven kent zijn ups & downs. Het is goed om je kind bewust mee te geven wanneer jij zelf gelukkig bent en wanneer even niet. Probeer je huilbuien of je boosheid niet altijd te verbergen, omdat je denkt dat je sterk moet zijn voor je kind. Je kwetsbaar opstellen en open praten over je gevoelens leert je kind dat hij niet hoeft te streven naar een leven boordevol geluksmomenten. Deel aan de andere kant ook wanneer je momenten van geluk ervaart: probeer samen uitgebreid successen en mijlpalen te vieren en elkaar te wijzen op de kleine mooie dingen in het leven. Bijvoorbeeld een warme knuffel en bedankje van je kind ontvangen na een poging om je kind te helpen na een moeilijke dag; dat is pas echt puur geluk!

Factoren voor een gelukkige jeugd

De mate van geluk in het leven van je kind draait in de eerste plaats om liefde: liefdevolle ouders die een warme thuisbasis vormen, een gepassioneerde en empathische leerkracht op school en oprechte en loyale vriendjes en vriendinnetjes. Wat nu als een of meerdere van deze 3 factoren niet aanwezig is in het leven van je kind? Bijvoorbeeld door een scheiding, een leerkracht die overspannen is of door pestgedrag in de klas. Het monitoren van het geluk van je eigen kind is voor elke liefdevolle ouder een belangrijke taak, maar zeker geen gemakkelijke. Hieronder een paar tips om je kind meer geluk te laten ervaren thuis, in de klas en op sociaal emotioneel vlak.

1.GELUK THUIS

  • Probeer elke dag, hoe druk je werkdag ook was en hoe moe je ook bent, minstens 5 minuten een gesprekje te voeren met je kind over hoe de dag was. Als je weinig tijd hebt, maar wel oprechte aandacht wil geven, benoem dan allebei 1 ding dat niet prettig was die dag en 1 hoogtepunt waar je blij van werd.
  • Praat je kind moeilijk, koop dan een mooi familieschrift waar jullie allemaal fijne momenten in op kunnen schrijven, maar ook momenten die minder leuk waren. Probeer zelf ook jouw levenservaring te delen door zo nu en dan zelf ook op te schrijven hoe gelukkig jij op dat moment bent. Een opgeruimd hoofd zorgt altijd voor meer geluk!
  • Probeer voor jezelf als ouder eens goed in kaart te brengen waar je kind blij van wordt in het leven. Zodra jij weet waar je kind echt oprecht gelukkig van wordt kun je je kind ook beter steunen in tijden dat het minder gaat en je kind opbeuren door samen dingen te ondernemen die wel geluk en blijdschap brengen. Bak een megagrote taart, klim samen tot het topje van een klimmuur of zak samen ontspannen weg in de zachte biosscoopstoelen. Ontspanning is essentieel om je weer gelukkig te kunnen voelen!

2.GELUK IN DE KLAS

Ben jij je er als ouder altijd van bewust of je kind een fijne dag op school heeft gehad? Natuurlijk zijn er altijd mindere dagen, maar als er die teveel zijn is het belangrijk om samen te kijken wat er speelt. In principe moet school een fijne plek zijn waar je kind zich kan ontwikkelen en kan leren. Zie je je kind te vaak ongelukkig uit school komen? Wacht dan niet langer dan nodig en ga in gesprek met de leerkracht van je kind!

  • Is je kind dol op bewegen, maar mag dit te weinig? Overleg met de leerkracht of je kind eens wat vaker naar buiten zou mogen. Even rennen over het schoolplein doet vaak wonderen; zodra het kookwekkertje afgaat na 2 minuten komt je kind weer als nieuw terug in de klas 😉
  • Koppelt school terug dat je kind niet goed meekomt in de klas, omdat sommige lesstof (nog) te ingewikkeld is, of heeft je kind op een bepaald vlak een beperking ten opzichte van leeftijdsgenoten? Zoek samen met school specialistische hulp waar jij je als ouder goed bij voelt. Vertel je kind zo vaak je kunt dat iedereen zijn sterktes en zwaktes heeft. Doorzettingsvermogen tonen, veel liefde kunnen geven en een goed gevoel voor humor hebben zijn waardevollere eigenschappen in het leven dan simpelweg ‘goed zijn in rekenen’. Vaak vergeet een kind de dingen die wel goed gaan, doordat het veel (specialistische) hulp krijgt bij datgene dat niet goed gaat. Benadruk eens in een gesprek met je kind en de leerkracht de dingen die juist wel heel goed gaan, om zo het positieve te laten overheersen.
  • Kom je erachter dat je kind op school te weinig uitdaging krijgt? Bespreek met school welke vormen van uitdaging er geboden worden. Deelname aan de plusklas, een extra werkstuk, verrijkingsopdrachten; er zijn tegenwoordig legio leuke mogelijkheden.

TIP Squla biedt kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of een leerachterstand ook de mogelijkheid om te oefenen op hun eigen niveau. Klik rechtsboven in het scherm de groep aan die overeenkomt met het intelligentieniveau van je kind en laat ze groeien op hun eigen manier.

3.GELUK IN DE VRIENDSCHAP

Wat is je kind voor een type? Introvert of extravert, easy-going of complex? Maakt je kind makkelijk contact met andere kinderen? Observeer goed wat je kind nodig heeft op sociaal-emotioneel vlak. De maatschappij verwacht van een mens dat hij vrienden maakt en sociaal goed onderlegd is; dit zou zo horen. Dit geldt in de praktijk echter niet voor ieder kind.

Er zijn kinderen die in sommige fases helemaal geen behoefte hebben om na school af te spreken met andere kinderen; deze kinderen hebben tijd alleen nodig om de drukte van de schooldag rustig te verwerken om zo weer opgeladen op school te komen de volgende ochtend. Zo geldt dat ook voor het aantal vrienden; er zijn kinderen die het prettig vinden om slechts 1 of 2 goede vrienden te hebben i.p.v. een hele groep.

Iedereen is anders hierin en daarom is het aan jou als ouder de taak om je kind liefdevol te stimuleren om zijn eigen keuzes te leren maken op het gebied van vriendschappen. Uiteindelijk moet je kind zelf leren kiezen voor zijn eigen geluk en dat gaat het beste als jij je als ouder niet teveel bemoeit met de vriendschappen die komen en gaan. De mooie vriendschappen overleven alles en dat mag je kind zelf gaan ontdekken!

TIP Nog een laatste tip en wel de allerbelangrijkste: leer je kind elke dag dat geluk draait om houden van jezelf. Het is een cliché, maar helaas zijn er vele volwassenen die juist dat nooit goed geleerd hebben. Dus koop een raamstift en schrijf meteen op de badkamerspiegel ‘ik ben het waard om van te houden, ik ben goed zoals ik ben’. Leren houden van de jezelf, dat is de basis van alle geluk in het leven ♥´

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!